Pokud neporušujete při jejich přípravě zásady zdravého stravování, jsou těstoviny naopak vítanou součástí pestrého jídelníčku.

Pravidlem číslo jedna je – na těstovinách nikdy nešetřete. Nejde přece o to, sníst jich plnou mísu. Raději si dejte menší porci kvalitních, i když dražších těstovin. Rozdíl je zásadní. Levné obsahují málo vlákniny a vyšší podíl rychle stravitelných škrobů. Snadno se rozvaří, mají vyšší glykemický index a tak „podporují tvorbu tuků“ v těle, a tedy tloustnutí. Rychleji po nich také vyhládnete.

Na množství záleží

Těstoviny jsou zdrojem zejména sacharidů, které potřebujeme, abychom měli dostatek energie a fungoval nám dobře mozek. Navíc, jsou-li celozrnné, obsahují i vlákninu důležitou pro dobré trávení. Nic se ale nesmí přehánět. „Porce by měla mít v průměru 50 až 60 g nevařených těstovin. Pokud hubneme je porce do 35 g,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Správně kombinovat

Aby se špagety nebo jiné těstoviny nestaly kalorickou bombou, je důležité je správně kombinovat s dalšími potravinami. „Vždy by se měly podávat se zeleninou a bílkovinou, nejlépe libovým masem, rybou, mořskými plody a sýry, například mozzarellou, ricotou, parmezánem a podobně,“ doporučuje dietoložka. Záleží-li vám na štíhlé linii, zapomeňte na tučnou smetanu a tučné sýry, například nivu.

„Dietně“ může být špatně

Stejně tak je chybou, omezit se jen na těstoviny s olivovým olejem a trochou zeleniny. „Takto upravené více rozkolísají hladinu krevního cukru, nezasytí dostatečně a brzy vás opět přepadne hlad,“ objasňuje Karolína Hlavatá. Bílkovina je důležitá proto, že sníží glykemický index uvařených těstovin. Sníží ho také tuk. Po vzoru Italů dávejte přednost olivovému či kvalitnímu řepkovému oleji lisovanému za studena.

Zapomeňte na kečup

Česká klasika špagety s kečupem a sýrem je jen časovanou bombou pro to, aby na vás naskákala přebytečná kila. Máte-li rádi tuto kombinaci, připravte si raději omáčku z čerstvých rajčat sami. Zkuste ale i těstoviny bez ní, ochucené bylinkami nebo česnekem a olivovým olejem. Určitě zjistíte, že těstoviny mohou mít i docela jiný chuťový rozměr.

Semolinové a celozrnné jsou nejlepší

Celozrnné těstoviny obsahují více vlákniny, vitamínů, minerálních látek, mají nižší glykemický index. Výhodou celozrnných těstovin nebo těch z tvrdozrnné, například semolinové pšenice, je zejména to, že se nerozvařují, a tudíž mají nižší glykemický index a vyšší výživovou hodnotu.

Zdravé těstoviny by měly obsahovat:

*Minimálně 4,5 až 5 gramů vlákniny na 100 g výrobku.

*Minimum sodíku, nemělo by ho být víc než 100 miligramů na 100 g výrobku, tedy 0 g. Trochu sodíku pšenice obsahuje přirozeně.

*Maximálně 1,1 g tuku na 100 g výrobku a 0,1 g transnenasycených mastných kyselin.

Bez cholesterolu

Máte-li problém s vysokým cholesterolem, sáhněte po těstovinách bezvaječných nebo rýžových. Živočišný tuk neobsahují a hodí se skvěle k zelenině a masu.

Pokud si při výběru kvalitních těstovin přece jen nebudete jisti, můžete se orientovat podle loga „Vím, co jím“.

Výživová hodnota ve 100 g

 těstoviny energetická hodnota  bílkoviny   sacharidy tuk  vláknina 
 Celozrnné  1 420,9 kJ  12,19 g  63,56 g  2,33 g  8,5 g
 Běžné vaječné  1 549,19 kJ  11 g  75,8 g 1,34 g   2,7 g
 Bezvaječné  1 477 kJ  10,7 g  72,4 g  1,1 g  2,9 g
 Semolinové  1 454 kJ  12,5 g  67,2 g  2 g  6 g
 Rýžové nudle  1 303 kJ 5,8 g  70,4 g   0,2 g  0,2 g