Pro zdraví člověka je optimální, aby většinu přijímaných tuků tvořily rostlinné tuky. „Proto bychom měli k namazání na chléb a pečivo přednostně používat kvalitní margaríny a roztíratelné tuky. Do teplé kuchyně se nejlépe hodí řepkový olej, do salátů pak olivový nebo olej z ořechů a semen,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Pro krátkou tepelnou úpravu, jako je restování, jsou vhodné také margaríny s vysokým podílem tuku nebo speciální tekuté margaríny. Do jídelníčku doporučuje odbornice zařazovat ořechy a semena - nejlépe nepražené a nesolené.
Mýtus: Margaríny jsou umělé
Margarín, stejně jako máslo, je vyroben ze surovin pocházejících z přírody. Jde o směs kvalitního rostlinného oleje, rostlinného tuku a vody. „Častým argumentem proti je skutečnost, že se na výrobu používá kromě různých rostlinných olejů i palmový olej. Ten je tvořen hlavně nasycenými mastnými kyselinami, jejichž zvýšená konzumace má vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Palmový olej je však v margarinech ve směsi s jinými rostlinnými oleji a celkové složení mastných kyselin u kvalitních margarinů odpovídá výživovým doporučením,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.
Důvodem pro využití palmového tuku jsou jeho technologické vlastnosti - drží výrobek pohromadě. „Vyřeší se tak problém s přídavkem částečně ztužených tuků, které jsou zdrojem trans mastných kyselin,“ zmiňuje Hlavatá.
Je tedy vždy důležité sledovat celkový obsah tuku a zastoupení jednotlivých mastných kyselin ve výrobku, neboť to je rozhodujícím parametrem vlivu na naše zdraví, proto je důležité vedle surovinového složení sledovat i tabulku nutričních hodnot.
Jak se vyrábí margarín | |
|
Mýtus: Obsahují nebezpečný cholesterol
Margaríny a máslo do jednoho pytle neházejte. „Na rozdíl od másla nebo sádla totiž margaríny neobsahují cholesterol. Mají i výhodné složení mastných kyselin s vysokým podílem polynenasycených mastných kyselin,“ zmiňuje dietoložka. Kladně hodnotí také vyvážené množství omega 3 a 6 mastných kyselin.
Například rostlinný tuk Flora Pro.activ je navíc obohacen o aktivní složku - rostlinné steroly. Konzumace 1,5 -2,4 g rostlinných sterolů za den vám sníží během dvou až tří týdnů hladinu cholesterolu o 7-10 procent. V praxi se jedná přibližně o 30 g Flora Pro.activ, to jsou 3-4 lehce namazané krajíce chleba.
Margaríny často obsahují také vitamin D, který je potřebný nejen pro správné vstřebávání vápníku, ale uplatňuje se i v prevenci autoimunitních a nádorových onemocnění.
Máslo i margaríny obsahují vitamin A. Oproti máslu je díky rostlinným olejům obsažen rovněž vitamin E.
Mýtus: Jsou zdrojem velkého množství tuku
Margaríny se vyrábějí o různém obsahu tuku. Výrobky se sníženým obsahem tuku (20-30 procent) jsou vhodnou součástí i při redukčních a diabetických dietách. Takové jsou ideální pro studenou kuchyni. Margaríny s vyšším obsahem tuku je možné využít i na rychlou tepelnou úpravu, například restování zeleniny - 70 procent tuku obsahuje například Flora Gold.
Mýtus: Margaríny obsahují rizikové trans mastné kyseliny
Kvalitní margaríny se dnes vyrábějí moderními technologickými postupy, při kterých rizikové trans mastné kyseliny nevznikají.