O výživě 28. 3. 2022 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Jaké potraviny zaručeně zkazí náladu i postavu?

Existují potraviny, které blahodárně působí na lidský mozek a tělo, a my se po nich cítíme dobře. Na druhou stranu je na trhu celá škála potravin způsobující v těle zmatek, podráždění, únavu, úzkost nebo rozčílení. Jaké potraviny tedy mohou stát za emočními výkyvy v naší náladě, a navíc mají špatný vliv i na naši postavu, pokud je konzumujeme pravidelně a dlouhodobě?

Stock photos: Minerva Studio/Shutterstock.com

Potravinářská barviva                                                                        

  • Některá synteticky vyráběná barviva (např. E102, E110, E120) mohou mít negativní vliv na naši náladu, vyvolávat alergické a astmatické reakce a přispívat k hyperaktivitě dětí. Čtěte proto pozorně etikety a složení potravin.
  • Pokud si chcete své jídlo zpestřit a obarvit, je rozhodně vhodnější používat přírodní barviva. Doma si můžete potraviny obarvit šťávou z řepy, kurkumou, zeleným ječmenem, nebo kakaem.

Aspartam a cukr

  • potraviny obsahující velké množství cukruUmělé sladidlo aspartam může ovlivňovat nervové funkce v těle, narušit hormonální rovnováhu a vyvolat například i bolesti svalů či břicha.
  • Jednoduché cukry vyvolávají v těle kolísání hladiny cukru, což může vést ke špatné náladě, nervozitě, neklidu a potížím se soustředěním. Nadměrná konzumace cukru způsobuje mnohé zdravotní problémy, včetně obezity či cukrovky.

Cukr se dnes často nachází i v potravině, kde byste ho nečekali. Proto je důležité číst etikety a takovým potravinám se raději vyhýbat.

  • Ke slazení skvěle poslouží přírodní cukry (např. banán, datle).

Mléčná čokoláda a jiné cukrovinky

Čokoláda a cukrovinky často obsahují velké množství nezdravých tuků a cukru.

  • Přemíra cukru škodí nejen postavě, ale i psychice. Po konzumaci sladkostí se po prvotní euforii často dostaví pocity viny, že jste si zamlsali, podrážděnost a především chtíč po dalším cukru. Cukr také zatěžuje střeva, ledviny a cévy.
  • Naopak kvalitní hořká čokoláda dokáže člověka povzbudit, zlepšit náladu díky aminokyselině tryptofan, která je obsažena v kakaových bobech.

Proto čím vyšší obsah surového kakaa, tím pozitivnější účinky na naši mysl. V obchodě tak vybírejte čokoládu s nejméně 70% obsahem kakaa a bez přídatných látek (např. palmového oleje a aromat). Neznamená to ale, že byste kvalitní čokolády měli konzumovat nadměrné množství. I po ni může člověk ztloustnout.

Glutaman sodný

Látka, jež stojí za prodloužením trvanlivosti výrobku, které je v potravinářském průmyslu hojně používáno. Jedná se o látku zvýrazňující chuť, kterou ale můžete hravě nahradit jinými ochucovadly (např. bylinkami, kořením atd.). Glutaman sodný najdete v mražených potravinách, instantních jídlech a polotovarech, omáčkách, ale i kořenících směsích.

  • Nadměrná konzumace glutamanu způsobuje psychickou podrážděnost a poruchy spánku. Dávejte si tedy pozor, jaké potraviny kupujete, čtěte pečlivě jejich složení.

A jaké potraviny tedy jíst pro zlepšení nálady?

žena s dobrou náladouPro zlepšení nálady konzumujte potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, která je obsažena ve vejcích, rybách, banánech, sýrech a masu. Tryptofan redukuje nechtěné výkyvy v psychickém rozpoložení, navozuje relaxaci a dobrý spánek.

Dále se zaměřte na dostatečnou konzumaci omega-3 mastných kyselin, vitamínu D, vlákniny a probiotických potravin.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: chytramedicina.cz, aktin.cz, gymbeam.cz



Mohlo by vás také zajímat: