O zdraví 4. 3. 2020 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Stále mladší nemocní. Obezita a diabetes jdou ruku v ruce

S cukrovou úzce souvisí i další zdravotní komplikace. Studie prokázaly, že nemoc postihuje stále mladší ročníky. Zároveň 9 z 10 diabetiků trpí nadváhou nebo obezitou. Důvodem je i to, že přebytečné kilogramy přispívají vzniku cukrovky 2. typu a zároveň, hubnutí je pro diabetiky těžší.

Nemocní s cukrovkou 2. typu se potýkají nejen s tímto onemocněním, ale i často s obezitou. Přitom moderní léčba s GLP-1 jim život dokáže významně uleh

Cukrovka a další zdravotní komplikce

Dříve se léky pro diabetiky 2. typu zaměřovaly hlavně na úpravu hladiny cukru v krvi. S cukrovkou ale úzce souvisí i další zdravotní komplikace, jako jsou zvýšené riziko infarktu a mrtvice, nebo přibírání na váze, resp. obtížnější hubnutí.

Kardiolog doc. MUDr. Josef Kořínek, Ph.D. z VFN v Praze k tomu říká: „Je zajímavé, že se desítky let předpokládalo, že léky „diabetologické“, které snižují hladinu krevního cukru, nám zároveň ovlivní průběh a sníží výskyt srdečně cévních onemocnění. Postupem doby však vznikla řada pochybností, proto byl tento přístup přehodnocen a medicínskými autoritami začal být vyžadován i důkaz o prospěšnosti léčby stran srdečně-cévních onemocnění. Překvapením pak bylo, že některé skupiny léků vyšly z tohoto klání pouze neutrálně, některé dokonce v určitých aspektech i negativně.“

Přístup k moderní léčbě se tak změnil a jejím cílem je zaměřit se i na další oblasti zdraví, například zmiňované snížení hmotnosti a rizika srdečně-cévních komplikací.

Diabetici mohou hubnout jednodušeji

diabetesPaní Lucie, je diabetička z Prahy, která se jako mnoho dalších diabetiků potýká s vyšší hmotností. I kvůli vysokému BMI u ní byl diabetes 2. typu diagnostikován ještě před 40. narozeninami.

Léčba u mě začínala asi tak jako u většiny diabetiků 2. typu: dietou a prášky, které mi dobře upravovaly hladinu cukru v krvi. Já jsem ale potřebovala hlavně zhubnout, jsem obézní (BMI jsem měla 45), na to ale bohužel léky nefungovaly.“

Paní Lucie tak přešla po konzultaci s diabetoložkou na injekční léčbu založenou na působení GLP-1. A výsledek se dostavil již po několika měsících.

Už se mi podařilo zhubnout 25 kg – mým cílem je 50 kg. Hubne se mi docela lehce – i díky tomu, že více chodím a jím pravidelně. Díky GLP-1 léku na cukrovku mám teď přitom menší chuť na sladké i k jídlu celkově.“

Efekt hubnutí potvrzuje ze své praxe i prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM.

„Sami pacienti velmi oceňují nejen efekt léčby založené na působení GLP-1 na zlepšení kompenzace cukrovky, ale také snížení hmotnosti a zmenšení pocitu hladu. Nejmodernější léky je navíc možné podávat injekčně pouze 1 x týdně, což je pro nemocné také výhodou,“ uzavírá prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Moderní léčba usnadňuje i hubnutí

„Injekční léčbu založenou na GLP-1 dnes obvykle nasazujeme až ve chvíli, kdy k dobré kompenzaci cukrovky již nestačí podávaní tablet. Bylo by však vhodné s ní začínat ještě dříve. Nejnovější guidelines evropské kardiologické společnosti dokonce u pacientů, kteří již prodělali srdečně-cévní onemocnění, doporučují nasadit léčbu diabetu GLP-1 již po samotné diagnóze diabetu. Velkou výhodou terapie navíc je, že nám umožňuje oddálit moment, kdy pacientovi nasazujeme inzulinovou léčbu,“ pokračuje prof. Haluzík.

Pravdou bohužel je, že pojišťovny plně hradí tuto léčbu jen při hodnotách BMI nad 35 a hladině dlouhého cukru nad 60 mmol/mol (a to i když mezinárodní odborné společnosti doporučují vhodnost léčby již od 53 mmol/mol). To by čeští diabetologové ale rádi změnili.

Nemoc postihuje stále mladší

diabetesDříve se cukrovce 2. typu běžně říkalo „stařecká“. Nyní je ale všechno jinak, protože se ve svých ordinacích běžně setkávají i se čtyřicetiletými pacienty.

Studie přitom ukázaly, že pacienti, u kterých se cukrovka objevila mezi 40. a 65 rokem, se častěji potýkají s chronickými zdravotními komplikacemi souvisejícími s cukrovkou. Jako příklad je možné uvést poškození zraku (retinopatie), nebo infarkt a mrtvici. Také je u nich obtížnější udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. 

„V ambulancích nám bohužel přibývají stále mladší pacienti s diabetem 2. typu. Je to dáno především vyšším výskytem obezity v mladším věku a zhoršujícím se životním stylem. U těchto pacientů se pak cukrovka může rychleji zhoršovat a komplikace se pak objevují mnohem dříve, než jsme dosud byli zvyklí. Čtyřicátníci s cukrovkou 2. typu s již přítomnými komplikacemi (poškození zraku, ledvin, srdeční infarkt, mozková mrtvice) již dnes bohužel nejsou výjimkou,“ potvrzuje prof. Haluzík.

 





Mohlo by vás také zajímat: