Oblíbené jsou zejména kořenící směsi. Nemusíme si lámat hlavu nad tím, co všechno do pokrmu přidat. Prostě si koupíme směs na mletá masa, na ryby nebo na těstoviny a podobně nasypeme ji do hrnce a je hotovo. Většina strávníků nás nejspíš i pochválí. Jenže právě směsi koření bývají zrádné a ze zdravého pokrmu udělají rizikový.

I v tomto případě platí zásada každého zdravého životního stylu, a proto, než si nějaký výrobek koupíte, pečlivě si přečtěte na etiketě složení. Směsi obsahující v první řadě sůl, glutaman sodný (E 621) či další zvýrazňovače chuti, odložte. Jídlu sice dodají bleskově na pikantnosti, ale je v tom i zrada. „Takové koření podporuje chuť k jídlu. Sníme pak pokrmu více, a tak jeho časté používání může následně vést k přejídání a obezitě,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Bez glutamanu více přírody

Nejčastěji používaným dochucovadlem, které zvýrazní chuť a vůni pokrmu, je právě glutaman sodný. „Dříve se udávalo, že u dětí způsobuje neklid a hyperaktivytu, nebylo to však stoprocentně prokázané. Přesto by ho neměly malé děti konzumovat,“ říká dietoložka. Hlavní problém glutamanu vidí spíše v tom, že ve výrobku chuťově přebije vše ostatní. „Pokud výrobce inzeruje, že je produkt bez glutamanu, je zřejmé, že musel k docílení žádoucí chuti použít jiné složky zpravidla přírodnějšího původu, například více sušené zeleniny, bylin a koření,“ objasňuje Karolína Hlavatá.

Pozor na přesolené směsi

Škodlivou látkou, které bychom se měli ve směsích rovněž vyhýbat, je sůl. Její nadbytečný příjem nepříznivě působí na kardiovaskulární systém, vysoký krevní tlak a škodí ledvinám. Navíc sůl ničí chuťové buňky, a tak chceme-li podpořit jemné chuťové nuance pokrmu, neměli bychom to se solí přehánět. 

Vsaďte na jednoduchost

Kořenící směsi bez soli a glutamanu jsou samozřejmě perfektní variantou pro ty, kteří se v kořeních příliš neorientují nebo nemají čas na to, aby si je sami namíchali. Kvalitní kořenářství mají ve své nabídce řadu klasických směsí, například provensálskou, grilovací, kari a další, které s čistým svědomím můžete při zdravém vaření použít.

Jak kvalitní kořenářství poznat?

V nabídce má téměř jakýkoliv druh koření a prodává více jedno druhového koření, než již namíchaných směsí. Nabídne i třeba nastrouhaný a usušený česnek, cibuli, nebo mrkev.

Koření správně skladujte

Mějte vždy na paměti, že i kvalitní a chutné kořenící směsi je třeba používat s mírou, že hra s chutí by měla být elegantním gurmánským dobrodružstvím. „Nikdy nepoužívejte více směsí najednou, i když jsou kvalitní. Když se chutě tlučou, už si kouzlo například tymiánu nevychutnáme,“ radí Kateřina Hlavatá.

Ze stejného důvodu je důležité koření a bylinky správně uchovávat, napříkld v dobře uzavřených skleničkách či „vaku“ zásobnících, aby nenavlhly a jejich pachy se neprolínaly. „Chutné jsou také čerstvé bylinné a zeleninové směsi napěchované a zamražené ve větších tvořítkách na led,“ doporučuje Karolína Hlavatá s tím, že si je můžeme udělat sami doma. Stačí na trhu nakoupit bylinky, najemno je nasekat napěchovat do tvořítek, zalít vodou a strčit do mrazáku. Po zmrznutí si „kostky“ přesypte do vzduchotěsné dózy a hned šup zpátky do mrazáku. Při vaření stačí jen sáhnout do lednice...