O výživě 18. 2. 2020 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Kaše je velmi vydatný a zdravý pokrm. Přípravu zvládne každý

V mládí, dospělosti i stáří jsou kaše vhodnou potravinou. Hlavním důvodem je dobrá stravitelnost. Je významným prebiotikem pro svůj vysoký obsah vlákniny a komplexním jídlem, který je vhodný do všech zdravých jídelníčků především ke snídani. Zajímavé jsou kaše z jáhel, quinoy, či čiroka.

Kaše z jáhel, quinoy, či čiroka jsou nejen zajímavé, ale i zdravé.
Foto - autor: Foxys Forest Manufacture /Shutterstock.com

Jáhlová kaše

Jáhly jsou zdrojem draslíku, fosforu, mědi, železa, zinku a vitaminu B. Neobsahují lepek. Jáhly jsou dobře stravitelné, a proto se hodí i do jídelníčku sportovců. Obsah vlákniny je srovnatelný s pohankou, je však vyšší oproti kaši krupicové a rýžové. Jáhly působí v těle zásadotvorně, stejně jako zelenina, což je důležité pro zajištění homeostázy organizmu tzn. stálosti vnitřního prostředí.

  • Překyselení organizmu není ojedinělou záležitostí, vzhledem ke špatnému životnímu stylu populace a nevhodné stravě bývá pravidelnou součástí civilizačních onemocnění.

Quinoová kaše

QuinoaQuinoa obsahuje celé spektrum potřebných esenciálních aminokyselin, proto je velmi hodnotnou potravinou, především pro vegany a vegetariány.

Obsahuje totiž i lysin, který téměř chybí u ostatních obilovin, pouze methionin je zde zastoupen v malém množství.

Současně tato pseudoobilovina obsahuje také omega-3-nenasycené mastné kyseliny a je zdrojem vlákniny a vitaminu B a E a mnohých minerálů. Jedná se o bezlepkovou potravinu.

Kaše z quinoy neboli merlíku čilského už není neobvyklá. Tuto kaši můžeme nechat v domácích podmínkách zfermentovat stejně jako kaši ovesnou.

  • Quinou je potřeba namočit do vody na 24 hodin a přidat k ní například jogurt, kefír, kombuchu nebo jablečný ocet. Po 24 hodinách je dobré quinou propláchnout a následně přelít horkou vodou než začneme kaši vařit.

Čiroková kaše

Čiroková zrna obsahují antioxidanty, zejména fenoly a taniny (třísloviny). Ty působí preventivně proti vzniku rakoviny a také snižují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

Dále čirok obsahuje aminokyseliny, nenasycené tuky a především nerozpustnou vlákninu. Ta napomáhá správnému vyprazdňování, je tedy prevencí zácpy a slouží jako prebiotikum, tzn., že živí mikroorganizmy ve střevech.

  • Reguluje také glykémii a váže na sebe tuky a toxické látky ve střevech, čímž zamezí jejich vstřebání a napomáhá jejich eliminaci z organizmu. Čirok navíc také neobsahuje lepek.

Instantní kaše versus domácí kaše

Častou, ne však úplně vhodnou volbou, je příprava instantních, naporcovaných kaší. Stačí ji zalít vodou nebo mlékem a je hotovo. Bohužel v těchto instantních kaších je obvykle vysoký obsah přidaných jednoduchých cukrů a někdy i sušené mléko. Některé instantní kaše mají také vyšší glykemický index, protože bývají předvařeny. Tyto kaše tedy nejsou doporučovány do redukčních jídelníčků.

  • Například proteinová instantní kaše má na porci 65 g přibližně 18 g bílkovin. Stejné množství přijmeme při snězení 150 g neochuceného Skyru.

Ti, kteří se snaží o redukci hmotnosti, si samozřejmě kaší mohou obohatit svůj jídelníček, ale vhodnější je její příprava z jednotlivých surovin. Dále je vhodné dbát na celkové množství obilovin (cca 40 g v suchém stavu), z jakého kaši uvaří. Není od věci ke kaši přidat také bílkoviny, doplnit ji o tvaroh, Skyr či bílý jogurt.

V mládí, dospělosti i stáří…

Snídaně kašePříprava kaší není nijak složitá. Připravit si je zvládne z vody, mléka nebo alternativního rostlinného nápoje každý. Nejčastěji samozřejmě nasladko, ale kaše jsou vhodné i ve slané variantě. Následné dochucení vždy záleží na chuti každého z nás.

Abychom mohli kaši považovat za zdravou, je dobré omezit doslazování cukrem, medem a sirupy, zařadit ke kaši dostatek nejlépe čerstvého ovoce a případně ještě doplnit o bílkovinu včetně semínek a ořechů.

K zajištění pestrého jídelníčku je nejlepší všechny zmíněné druhy kaší střídat.

Kaše jsou vhodné i pro děti a seniory, protože se dobře jí i při absenci chrupu. Zároveň potraviny na přípravu kaší nejsou nikterak finančně zatěžující. Jejich cena je výrazně rozdílná na rozdíl od připravených instantních variant. Navíc i z malého množství suché obiloviny/pseudoobiloviny lze připravit velmi vydatný pokrm.

100 g potravin (suchý stav)

energetická hodnota

sacharidy

z toho cukry

bílkoviny

tuky

vláknina

průměrná cena

čirok

1516 kJ

70,4 g

2,5 g

10,4 g

3,1 g 

3,5 g

8,60.-

pohanka

1548 kJ

74 g

0,6 g

12 g

2,6 g 

3,7 g

7,38.-

jáhly

1511 kJ

73,1 g

0,7 g

11 g

4,2 g 

3,5 g

6,58.-

quinoa

1539 kJ

57 g

1,3 g

14 g

6,1 g 

5,5 g

23,80.-

proteinová kaše instantní

1580 kJ

49 g

9,9 g

27 g

6,5 g 

6,8 g

27,69,-

* nutriční hodnoty celého pokrmu (kaše) se mění v závislosti na množství nejen sypké složky, ale také na množství a výběru tekuté složky pokrmu (voda, mléko, rostlinný nápoj), dále se zvyšuje dle dalších přidaných potravin (ovoce, ořechy aj.)





Mohlo by vás také zajímat: