O výživě 26. 5. 2023 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Lahůdkové droždí: nenechte se zmást názvem

To, že je lahodné, určitě o této potravině platí. Co vás ale může – pokud jde o lahůdkové droždí - zmást, je název „droždí“. Mnozí si pod tímto označením představí takzvané čerstvé, klasické nebo chcete-li obyčejné droždí používané při pečení. Omyl! Lahůdkové droždí vám s kynutím nepomůže. S mnoha dalšími věcmi ale ano.

Stock photos: myboys.me/Shutterstock.com

Lahůdkové droždí se získává z pivovarských kvasnic, které se suší do podoby jemných vloček. Druh kvasinek je přitom stejný jako v případě vaření piva nebo pečení. Vzhledem k tomu, že se lahůdkové droždí při výrobě ohřívá, dochází k takzvané deaktivaci, tedy stavu, kdy kvasinky později nezpůsobují kynutí ani kvašení.

Lahůdkové droždí dodá vitamíny i bílkoviny

V angličtině se pro lahůdkové droždí používá termín „nutriční droždí“. To proto, že je bohaté na základní živiny včetně vitamínů a minerálních látek. Tělo díky němu konkrétně získá:

veganské jídlo s lahůdkovým droždímLahůdkové droždí je skvělé jako zdroj látek, které často chybí ve veganské stravě. Jeho zařazení do jídelníčku snižuje u veganů riziko nedostatku zinku, bílkovin a dalších látek. V případě veganského jídelníčku je vhodné volit obohacené varianty lahůdkového droždí, ve kterých najdete přidané vitamíny skupiny B, případně další zdraví prospěšné látky.

Lahůdkové droždí je zároveň skvělou alternativou i při bezlepkové dietě – zde jen sáhněte po lahůdkovém droždí nedoslazovaném sladem.

Na co je dobré lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí je skvělou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku s dostatkem bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Kromě výše uvedeného obsahuje lahůdkové droždí také silné antioxidanty. Ty mají obecně pozitivní vliv na snížení oxidačního stresu a pomáhají náš organizmus chránit mimo jiné před srdečně-cévními i nádorovými onemocněními.

Další z látek obsažených v lahůdkovém droždí pak aktivují střevní mikrobiom, podílí se na aktivaci imunitních buněk, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a mají antibakteriální a protiplísňové účinky, které mohou chránit tělo před infekcemi.

Během 2. světové války byl u mnoha lidí v zimních měsících zaznamenán nedostatek vitamínu B vyskytující se společně s řadou neurologických poruch. Léčba vitamínem B3 přitom nepomáhala. Úlevu od neurologických poruch přinesly až pivovarské kvasnice. To vedlo lékaře k závěru, že neurologické projevy nebyly způsobeny nedostatkem vitamínu B, ale deficitem i dalších látek.

Jak chutná lahůdkové droždí?

Mladý muž a žena jí špagety s lahůdkovým droždímChuť lahůdkového droždí je možné přirovnat k sýru, například parmazánu. A právě sýrová chuť určuje často jeho využití v kuchyni. V obchodech je možné koupit lahůdkové droždí obohacené o výtažek sladu. Ten mu dodává nasládlou a výraznější chuť. Lahůdkové droždí můžete vyzkoušet pro dochucení polévek, pomazánek, salátů i těstovin.

Recepty s lahůdkovým droždím

Lahůdkové droždí se hodí téměř při každém způsobu stravování. Je bez cukru, tuku, lepku, má nízký obsah sodíku a splňuje zásady veganského i bezlepkového jídelníčku.
Lahůdkové droždí byste měli uchovávat na chladném a tmavém místě kvůli zachování obsahu vitamínů. Nádobu pevně uzavřete, aby se do ní nedostala vlhkost. Při správném skladování mohou lahůdkové kvasnice vydržet až 2 roky.

Rychlý recept pro sportovce

S pomocí lahůdkového droždí můžete připravit skvělý energetický proteinový nápoj. Použít ho můžete v kombinaci s proteinovým práškem, džusem nebo ovocem.

Zdravá grilovačka

Připravujete grilovačku a čekáte hosta, který jí podle zásad veganského jídelníčku? Připravte mu vegan dip s lahůdkovým droždím. Potřebovat budete 600 g čerstvé papriky, 200 g avokáda, 20 g rostlinného oleje, 20 g lahůdkového droždí, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř. Půlky paprik pečte v troubě na 200 °C po dobu 20 až 30 minut. Nechte papriky zapařit v míse přikryté talířem a poté je oloupejte. Rozmixujte do hladka spolu s dalšími přísadami.

Vyzkoušejte i další recepty Vím, co jím, díky nimž si užijete zdravou, a přitom chutnou večeři nebo oběd.

Lahůdkové droždí je další z méně známých surovin, které skvěle zapadají do zdravého a vyváženého jídelníčku. Pokud jste ho zatím nevyzkoušeli, teď je nejvyšší čas. Najdete ho nejčastěji v sáčku v oddělení zdravé výživy v supermarketech i ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://apcz.umk.pl/JEHS/article/view/40976
https://huhs.edu/literature/Nutritional%20Yeast%20&%20Liver.pdf
https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast




Mohlo by vás také zajímat: