O výživě 16. 3. 2020 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Nakupujte chytře. Základní potraviny mohou být zdravé i levné

Každý z nás se může dostat se do situace, kdy si musí pořádně rozmyslet, kolik peněz utratí. Zdravá strava je základ silné imunity a je pravda, že o složení vyváženého jídelníčku se musí přemýšlet. Rozhodně na jídle nešetřete, radí odbornice na výživu, ale nakupujte chytře, s rozmyslem a i levně.

Nákup zdravých potravin lze pořídit i v levnější cestou. Přemýšlejte, napište si seznam a jděte na nákup s plným žaludkem.
Stock Photos: stockfour/Shutterstock.com

Ujasněte si, co opravdu potřebujete

  • Základem je rozlišit, co opravdu potřebujeme a co si pořizujeme, protože na to máme chuť.

Některé potraviny kupujeme jen tak ze zvyku. Dalším důvodem, proč vybíráme drahé a často současně nevhodné potraviny a pokrmy, je lenost. Koupíme si oběd, protože jsme líní si ho připravit, často se setkáváme s verzí, že nemáme ani čas na jeho přípravu.

Pokud chci ušetřit tak musím

  • Kupovat základní suroviny (brambory, luštěniny, tvarohy, kefíry, vločky aj.).
  • Vybírat hlavně sezónní potraviny.
  • Vařit si.
  • Péct vlastní pečivo.
  • Nosit připravené svačiny i oběd do práce.
  • Zužitkovat maximum z koupeného.
  • Nakupovat dle předem napsaného seznamu (výjimkou může být neplánovaný nákup v akci, který běžně kupujete např. margarín nebo jogurt, nikoli čokoláda).
  • Místo méně vhodné, často nepotřebné potraviny, nakoupím výživnější potravinu, tzn. nakupuji kvalitní potraviny.  Příklad: nekoupím salám, ale koupím místo něj kvalitní šunku, nebo místo džusu koupím ovoce - cena zůstane totožná, ale nutriční hodnota se výrazně zvýší.

Pitný režim - zdravě i levně

vodaZákladem pestrého a zdravého jídelníčku je dostatečný příjem tekutin.

Nejčastěji utrácíme za slazené limonády, džusy a alkohol. Všechny zmíněné nápoje jsou velmi drahé a k životu vcelku nepotřebné.

Místo limonády si můžeme pořídit klidně neochucené minerálky nebo jiné potraviny, kterým jsme se z finančního důvodu vyhýbali. Pokud by nám ani takové opatření nepomohlo, můžeme se spokojit s pitím vody z kohoutku, to vyjde nejlevněji a za ušetřené finance můžeme opět nakoupit vhodnější potraviny.

Nákup v akci i do zásoby

Možností, jak ušetřit, je nakupování v akcích. Tomu by se měli věnovat jen ti, kteří běžně pro rodinu nakupují, aby opravdu znali cenu potravin a věděli tak, že se jedná opravdu o slevu.

  • Pokud se rozhodneme koupit potravinu v akci, vždy je nutné zkontrolovat její datum spotřeby. Uvědomme si, zda se jedná o potravinu, kterou potřebujeme a jsme tedy schopni ji včas spotřebovat.

Jsou potraviny, které můžeme nakoupit do zásoby (pozor by si měli dát jedlíci, u kterých by hrozilo, že sní vše najednou, týká se to také věčných dietářů, kteří se snaží o redukci hmotnosti a mají problém s ovládáním – ti by si pak potraviny do zásoby spíše kupovat neměli).

Nakoupit můžeme do zásoby pečivo, maso, ořechy, tyto potraviny lze případně také zamrazit. Dále pak např. mléko, margaríny, ale také mléčné výrobky a sýry v případě, že mají delší dobu trvanlivosti. Špatné nejsou ani potraviny v konzervě jako je tuňák ve vlastní šťávě, rajčata či luštěniny.

Tlak na dostatek bílkovin

Bílkoviny jsou jedním ze základních stavebních kamenů jídelníčku. Přesto je dobré si uvědomit, že nejsou pouze v hovězím mase, které nemusí být úplně pro každého dostupné. V mase obecně jich je mnoho, ale nemusíme jej zařazovat denně.

  • To znamená, že do zdravého jídelníčku patří také luštěniny, sýry a mléčné výrobky i vejce, které potřebné bílkoviny také obsahují.

kuřeBílkoviny nalezneme samozřejmě také v drůbežím mase. Drůbež je dobré kupovat vždy vcelku. Můžeme využít skelet na vývar a z jednoho kusu můžeme připravit více jídel. Můžeme si maso naporcovat na příště a dát ho do mrazáku. Pokud si totiž pořídíme již vykostěná kuřecí prsa, připlatíme si.

V následujících tabulkách lze porovnat, jakou částku ušetříte při nákupu zbytečných potravin a co vhodnějšího je možné za ušetřené peníze koupit.

POTRAVINY, ZA KTERÉ LZE UŠETŘIT

 

CENA

 

POTRAVINY, ZA KTERÉ  SE VYPLATÍ UTRÁCET

 

CENA

Coca-cola

1,75 l

30,90,-

 

Dobrá voda

1,5 l

10,90,-

Džus

1 l

36,90,-

 

Kefír neochucený

500 ml

16,90,-

Sirup

0,75 l

47,90,-

 

Brambory

5 kg

79,90,-

Zlaté oplatky

146 g

21,90,-

 

Mražená zelenina

1 kg

36,90,-

Ciniminis

450 g

89,90,-

 

Ovesné vločky

500 g

10,90,-

Müsli zapékané

375 g

56,90,-

 

Žitný chléb

500 g

21,90,-

Rohlík

43 g

1,90,-

 

Kuskus

500 g

29,90,-

Pizza mražená

425 g

74,90,-

 

Toustový chléb celozrn.

500 g

32,90,-

Salám

100 g

26,90,-

 

Kuřecí maso - kuře celé

1,5 kg

63,10,-

Smetanový jogurt

150 g

13,90,-

 

Šunka

100 g

34,90,-

Paštika

100 g

22,90,-

 

Skyr

350 g

29,90,-

Pařížský salát

100 g

11,90,-

 

Lučina linie

120 g

31,90,-

Mléčná čokoláda

100 g

29,90,-

 

Konzervované fazole

250 g

12,90,-

Pivo

0,5 l

17,90,-

 

Čočka zel.

500 g

19,90,-

Mléko plnotučné

1 l

17,90,-

 

Fazole

500 g

29,90,-

       

Hrách

500 g

14,90,-

       

Mléko polotučné

1 l

15,90,-


*cena i množství potravin se liší dle obchodního řetězce a výrobce, nejedná se o potraviny v akci

Na závěr zvažte, zda neutrácíte jinde více, než je nutné například za doplňky stravy, produkty podporující hubnutí nebo třeba za cigarety a již zmíněné alkoholické nápoje.





Mohlo by vás také zajímat: