Potkáváme ji na chodbě nebo v koupelně. Osobní váha – většinou stojí bez povšimnutí, když se s ní však začneme kamarádit, může nám parádně znepříjemnit život.

Kdy a jak se vážit

I když to není věda, chceme-li co nejpřesnější výsledky, musíme při vážení dodržovat některá pravidla.

  • Vážit bychom se měli vždy ráno, po toaletě a před snídaní. Pokud možno nazí a bosi nebo jen ve spodním prádle. Každý kus šatů nám totiž přidá nějaké to deko navíc.
  • Na váze bychom měli stát zpříma a celou plochou obou chodidel. Pozor na stoupání na špičky a předklánění ve snaze vidět na displej váhy. Všechny pohyby mohou ovlivnit výsledky.
  • Vhodná frekvence vážení je jednou týdně. Častěji to nemá smysl. Nezapomeňte, že váha přirozeně kolísá v rámci dne i ze dne na den vlivem různých faktorů.
  • Váhu umístěte na tvrdý a rovný povrch, koberec není ideální. Váhu není dobré často přenášet a neměl by ji používat velký počet lidí (to se týká zejména vah ve veřejných prostorách jako například fitness centrum).

Typy osobních vah

A jakou váhu si vybrat? Běžný spotřebitel má v současné době na výběr z následujících typů.

Mechanické osobní váhy jsou dnes v podstatě na ústupu. Na vině je jejich nepřesnost. Obdobně na tom jsou i digitální mechanické váhy, které sice působí díky displeji moderně, ale pracují opět na mechanické bázi.

Digitální čtyřbodové váhy váží s rozlišením 100 gramů. K vážení používají čtyři čidla na rozích přístroje. Výsledky pak přístroj zprůměruje. Tyto váhy často nabízí i další funkci – měří podíl vody, svalové tkáně a tuku v těle. Tyto údaje však berte s rezervou. Pro přesné informace o složení těla je lepší navštívit doktora či specializované pracoviště.

Digitální jednobodové váhy jsou nejpřesnější. K vážení využívají jediné čidlo uprostřed váhy. Nejlepší přesnost je však vykoupena tím, že tyto váhy nenabízejí další funkce.

Ať už zvolíte kteroukoli váhu, pamatujte i na to, že by váha měla být voděodolná a z protiskluzového materiálu. Určitě si také vyzkoušejte, jak dobře se vám z displeje čte a zdali se nemusíte předklánět. A nakonec by se vám váha měla líbit. Ne vždy bude třeba sdělovat pozitivní čísla, tak ať je alespoň krásná.