Flexitariánství 1. 11. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Nedostatek živin je riziko vegetariánů. Zpravidla nejsou obézní

Důvodů, proč lidé začnou jíst „jinak“, může být celá řada, počínaje důvody etickými, náboženskými nebo se může jednat o pouhou touhu přiblížit se přírodě nebo snahu patřit do určité komunity, sdílet její názory.

Vegetariánské jídlo ze Shutterstock.com

Vegetariánství nebývá jen o vyřazení masa z jídelníčku, ale mnohdy se jedná o životní styl zbavený přebytečné zátěže civilizace a jejích nástrah. Zastánci alternativních směrů ve výživě bývají nekuřáci, nepijí alkohol, pečují i o svou psychiku, umí relaxovat.

  • Ve výsledku méně často umírají na kardiovaskulární onemocnění, zpravidla netrpí obezitou nebo cukrovkou 2. typu.

Různé typy vegetariánství

  • Semivegetariánství

V tomto typu vegetariánstí jsou ze stravy vyloučeny tmavé druhy mas a výrobky z nich, možná je konzumace ryb, drůbeže a dalších potravin živočišného původu jako mléko a mléčné výrobky. Novou formou semivegetariánství je FLEXITARIÁNSTVÍ, kdy stoupenci tohoto směru jedí převážně rostlinnou stravu, ale občas zařadí i maso.

  • Lakto-ovo vegetariánství

Jeho zastánci nejí žádné maso, nevyhýbají se však konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec.

  • Veganství

Striktní vegané se vyhýbají nejen konzumaci veškerých živočišných potravin (tedy i medu), ale někteří odmítají také používání výrobků živočišného původu (např. výrobky z kůže, vlny, hedvábí), pokusy na zvířatech, očkovací séra a léky.

  • Fruktariáni

Zastánci tohoto způsobu stravování nekonzumují takové potraviny, jejichž získávání je podmíněno „zabitím“ původce, tedy zvířete nebo rostliny. Konzumují pouze plody, hlavně ovoce a ořechy.

Riziko nedostatku živin

Případná rizika z nedostatku určitých živin jsou tím vyšší, čím více druhů potravin je vynecháváno. Za přijatelný směr je považováno semivegetariánství, flexitariánství a hraničně lakto-ovo vegetariánství.Správně sestavená vegetariánská strava odpovídající nárokům na příjem živin pro daný věk je vhodná i pro těhotné ženy, děti, dospívající, sportovce a seniory. Základem jsou však poměrně solidní znalosti o výživě a důkladné plánování stravy. Myslet si, že když vyndám z hamburgeru maso, tak jsem vegetarián, je krátkozraké.
Možná rizika:

  • Nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin
  • Nedostatečný příjem železa
  • Nedostatečný příjem vitaminu B12 (vysoký příjem kyseliny listové u veganů může maskovat neurologické příznaky z nedostatku vitaminu B12)
  • Nižší příjem vápníku, v případě vyhýbání se slunci hrozí i nedostatek vitaminu D
  • Možný nedostatek zinku a n-3 mastných kyselin

Pro minimalizaci rizik především z nedostatku železa, vitaminu B12, vápníku a vitaminu D je žádoucí často zařazovat do jídelníčku fortifikované potraviny.





Mohlo by vás také zajímat: