Pivo je kvašený alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Obsah alkoholu se pohybuje v rozmezí od 0,5 do 10 %; česká piva mívají většinou mezi 4–5 % alkoholu.

 Průměrný obsah živin v 0,5 litru piva
 Energie 221 kcal 
 Vody nad 90 % 
 Bílkoviny 0,5 % 
 Sacharidy 3 % 
 Tuky 0 % 
 B1 - thiamin 0,026 mg 
 B2 - riboflavin 0,131 mg 
 B3 - niacin 1,9 mg 
 B6 - pyridoxin 0,24 mg 
 B9 - kyselina listová 31 mcg 
 B5 - kyselina pantothenová 0,22 mg 
 Vápník 21 mg 
 Hořčík 31 mg 
 Fosfor 74 mg 
 Draslík 141 mg 
 Dodík 21 mg 
 Zinek 0,06 mg 
 Měď 0,026 mg 

Kromě alkoholu obsahuje pivo samozřejmě množství dalších látek, jak ilustruje tabulka. Důležitý je vysoký podíl vody, který z piva dělá dobrý zavodňující nápoj.  Díky různým složkám představuje pivo fyziologicky vyrovnaný roztok, který má stejný osmotický tlak jako naše krev. Pivo výborně působí proti zácpě a nespavosti a přispívá k dobré náladě. Znám je jeho přínos pro trávení díky stimulaci sekrece žaludečních šťáv.

Pozitivní na pivu je však zejména obsah vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro řadu metabolických procesů, jako je například metabolizmus sacharidů nebo tuků, nebo pro funkci nervového systému.

Těmito plusy však výhody piva nekončí. Jak uvádí odborník na výživu MUDr. Petr Hlavatý, PhD. „Alkoholické nápoje mají pozitivní vliv na snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. Pozitivní vliv mírné konzumace alkoholu je zprostředkován antioxidačním a protizánětlivým účinkem, včetně příznivého vlivu na cévní stěnu. Uvedené účinky jsou výsledkem spolupůsobení látek (zejména polyfenolů, které pocházejí z chmele a sladu) obsažených v pivu a samotného alkoholu. Polyfenoly v pivu působí jako antioxidanty, mají protinádorové, protizánětlivé a částečně i protivirové vlastnosti."

A zapomenout nesmíme ani na další zdravotní efekty, protože "alkoholu je přisuzován větší význam při ovlivnění hladiny HDL cholesterolu, zlepšení citlivosti tkání na inzulín a při snížení rizika vzniku trombů," dodává Petr Hlavatý.

A zapomenout ani nesmíme na to, že látky obsažené v pivu dobře působí nejen uvnitř našeho organizmu, ale i zevně na naší pokožku. Proto se pivo hojně využívá jako přísada do kosmetických přípravků a stále větší popularitě se těší pivní lázně.

Je tedy zřejmé, že pivo přináší nejen chuťové, ale i zdravotní benefity. Musíme mít však stále na paměti, že pozitivní účinky piva se projevují jen při jeho střídmé konzumaci, což, jak dále uvádí Petr Hlavatý, v průměru představuje asi „10 g alkoholu denně pro ženy, tj. přibližně 250 ml piva, 150 ml vína, a 20 g alkoholu pro muže, tj. přibližně půllitr piva. Při vyšší spotřebě se objevují nepříznivé účinku alkoholu, např. závislost na alkoholu, demence, polyneuropatie, jaterní cirhóza, onemocnění srdce, podvýživa, atd." I u piva tedy platí: všeho s mírou.