O výživě 7. 3. 2019 | Klara MarešováKlara Marešová

Podpořte štíhlou linii, vitalitu i očistu - růžičkovou kapustou

Růžičková kapusta je nutričně velmi bohatou zeleninou. Její hlavní benefity jsou ukryty především ve vlivu na naše zdraví. Jaké přínosy dokáže tak malý kousek nenápadné plodiny každému z nás nabídnout?

Růžičková kapusta působí preventivně proti rakovinnému bujení
Stock Photos: Ekaterina Kondratova /Shutterstock.com

Pojďme dát růžičkovou kapustu pod drobnohled nutriční terapeutky Jitky Laštovičkové a zjistit, co přínosného vlastně obsahuje:

„Především v ní najdeme celou řadu cenných vitaminů. Zvláště bohatá je na vitamin C, který podporuje obranyschopnost. Hojně je zastoupen provitamin A (betakaroten), vitaminy skupiny B, má vyšší podíl vitaminu K i antioxidačně působící vitamin E. Navíc obsahuje i další látky s antioxidačním působením, jako jsou flavonoidy, fenolové kyseliny a sulforafan.“

Zastoupení sirných sloučenin, které jasně poznáte podle mírně nahořklé chuti, působí proti mikroorganismům. Jsou nakombinované v ideálním poměru a podle novějších studií působí preventivně proti rakovinovému bujení. 

Pro spokojené děti i maminky

Tepelně upravená růžičková kapustaRůžičkové kapustičky poskytují důležitý zdroj kyseliny listové, která je nepostradatelnou složkou pro růst nových buněk a krvetvorbu. Proto je ideální potravinou během těhotenství, kdy se plod potřebuje správně vyvíjet.

Stejně tak důležitá je pro děti. Cenný je v tomto směru i vysoký obsah vápníku nezbytný pro silné a zdravé kosti.

Chcete-li mít příjemnou náladu, i tehdy si naservírujte tuto drobnou zeleninu. Dalším efektem kyseliny listové je totiž stimulace tvorby hormonů a neurotransmiterů, například noradrenalinu, jenž v nervové soustavě způsobuje ty správné pozitivní vzruchy.

Dalším adeptem pravidelné konzumace růžičkové kapusty by měli být i ti, které zatěžuje častý stres, vysoké pracovní tempo, špatně se soustředí či trpí na únavu. Zkrátka všichni, kdo by uvítali více vitality a duševní svěžesti.

Štíhlá linie a očištění

Konzumace zeleniny obecně vede ke snížení rizika mnoha zdravotních komplikací, ale i váhy. Jde totiž nejen o prevenci srdečních chorob a cukrovky, ale také obezity. Velmi dietní růžičková kapusta je z velké části tvořena důležitou vlákninou, která dokáže jednoduše zastavit nutkání neustále něco pojídat. Tuků v ní najdete naopak minimum.

Kromě sytosti podporuje správnou funkci střev. Zažívání je pak plnohodnotnější, tělo dokáže vstřebat mnohem více potřebných živin z potravy a nehrozí žádné zácpy ani nadýmání. Díky draslíku se tělo také účinněji zbavuje přebytečně zadržované vody.

Růžičková kapusta funguje bezvadně také jako očistný elixír. Enzymy, které v těle podpoří, zbavují těla toxických a odpadových látek. Hojnější konzumace dokonce dokáže ochránit zdravý stav naší DNA.

Pár tipů na závěr

  • Kvůli vyššímu obsahu vitaminu K by se měli hojnému pojídání kapusty vyhnout lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve.
  • Kapustičky připravte co nejdříve po zakoupení a vybírejte svěže zelené drobnější kousky.
  • Čím kratší dobu budete kapusty tepelně upravovat, tím více prospěšné pro vás budou.




Mohlo by vás také zajímat: