O výživě 9. 8. 2021 | Mgr. Lucie Kašparová, DisMgr. Lucie Kašparová, Dis

Ptejte se, jak vzniká „domácí“ v restauraci, než objednáte

K létu patří cestování a stravování mimo domov. I v restauraci se dnes můžete najíst kvalitně a zdravě. Stejně tak ale můžeme šlápnout vedle a nechat se zlákat oblíbenými proklamacemi jako je „domácí“ nebo „vhodné pro děti.“

Stock Photos: Rimma Bondarenko /Shutterstock.com

Legislativa za pojmem „domácí“

  • Od července 2017 vešla v platnost vyhláška č. 417/2016 Sb., která upravuje používání některých pojmů v souvislosti s označováním produktů nabízených v restauracích jako je „domácí“, „vhodná pro děti“, „čerstvý“ apod.
  • Pojmem „domácí“ by nemělo být označováno nic, co nevzniklo přímo ze základních surovin. Kontrolovat používání označení „domácí“ a dalších má za úkol Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Domácí“ limonády jsou hitem restaurací

domácí limonádaTak jako se dříve do hospod a restaurací chodilo na točenou malinovku či Kofolu, nyní nealko nabídku válcují domácí limonády.

Jak bylo již výše řečeno, označení domácí by mělo zákazníkovi zaručit, že taková limonáda nevznikla pouhým naředěním průmyslově zpracovaného koncentrátu. Byť i takovým způsobem restaurace obcházejí vyhlášku a riskují pokuty.

  • Přestože pojem „domácí“ v nás evokuje něco poctivého, a tedy zaručeně zdravého, měli bychom si uvědomit, že domácí nerovná se automaticky zdravý.
  • Domácí limonáda je pořád primárně sladký nápoj. Základem je tedy nejčastěji cukr, dále se používá čerstvé ovoce nebo šťáva z něj a někdy i čerstvé bylinky jako je máta či rozmarýn.

Ideální samozřejmě je, pokud je limonáda vyrobena pouze z čerstvého ovoce, které přirozeně obsahuje cukr taky ale v menším množství než v koncentrátu, kde je třtinový nebo řepkový cukr základem. Sklenice domácí limonády v restauraci k obědu určitě není na škodu, ale větší množství už by mohlo znamenat problém, obzvlášť pokud se snažíte o redukci hmotnosti. Také v případě, že trpíte diabetem, může taková limonáda zamávat vaší glykémií.

Další „domácí“ produkty

Nejen limonády, ale i další „domácí“ chuťovky v nabídkách restaurací mohou být zavádějící.

  • Přestože si restaurace či kavárna peče skutečně domácí dezerty ze základních surovin, neznamená to, že po takových nebudete přibírat, nebo že budou mít nějaký pozitivní účinek na vaše zdraví. Stále se jedná o více či méně kalorickou potravinu (častěji však více), která pravděpodobně neobsahuje šlehačku ze spreje nebo krémy z instantních směsí.
  • Nadbytečné množství zkonzumovaného cukru a tuku vede ke vzniku či zhoršení onemocnění jako je obezita, vysoký krevní tlak či cukrovka. A průběhu těchto onemocnění nijak nepomůže, že volné sacharidy a nasycené mastné kyseliny byly konzumovány výhradně z „domácích“ výrobků.

Jak tedy vybírat z nabídky v restauracích:

  • Ptejte se obsluhy na složení – jestliže je limonáda skutečně domácí, měli by vám říct, jak si ji vyrábí.
  • Nespokojte se s prohlášením „je to tajemství výroby“ – zákazník nesmí být klamán a ani by mu neměly být zatajovány informace o složení.
  • Pokud obsluha nezná nebo není schopna deklarovat složení, sáhněte po neochucené vodě či 100 % džusu, který si nechte naředit vodou.
  • Pamatujte „domácí“ neznamená méně kalorický ani zdravější!

 



Mohlo by vás také zajímat: