Plod mangovníku

MangoMango, které je v současné době nejrozšířenější na trhu, si můžeme vypěstovat i v domácích podmínkách z pecky, kterou mango skrývá uvnitř plodu. Je to peckovice, které se přezdívá jablko tropů, král tropů nebo také ovoce bohů. Pochází z Asie, pravděpodobně z Indie a Barmy. Nyní je již pěstováno v tropických oblastech po celém světě.

  • Plody mangovníku se vyznačují nejen výbornou chutí, ale také typickým mangovým aromatem. I z těchto důvodů je v oblibě jeho využití v gastronomii.

V jídelníčku

  • Energetická hodnota 100 g manga je 302 kJ. Celé mango může však vážit i mnohem více než 0,5 kg.
  • Je zdrojem především vody a sacharidů.
  • Obsah cukrů se zvyšuje se stádiem zralosti. Na chuti se to pak projeví sníženou kyselostí.
  • Na 100 g obsahuje 16 g sacharidů, z toho 12 g jsou jednoduché cukry.
  • Vyznačuje se také jako zdroj aminokyselin, tedy bílkovin a mastných kyselin, tedy tuků.
  • Mango obsahuje vitaminy z řady B skupiny, vitamin E, dále je zdrojem především betakarotenu (provitaminu A) a vitaminu C, jehož množství se v plodu snižuje v průběhu zrání, i přesto však obsahuje minimálně polovinu doporučené denní dávky.
  • Z minerálů obsahuje především draslík, měď, mangan, zinek a samozřejmě je zdrojem vlákniny, která navozuje nejen pocit sytosti, ale také pozitivně ovlivňuje činnost peristaltiky.
  • Mango působí diureticky.
  • Obsahuje též kromě karotenoidů další fytochemikálie, především kvercetin a mangiferin. Společně i s vitaminem C mají antioxidační účinky.
  • Snižují riziko vzniku rakoviny, působí preventivně proti rozvoji diabetu, kardiovaskulárních poruch, ale mají také protizánětlivé a protistárnoucí účinky.
  • Betakaroten navíc působí také pozitivně na stav vlasů, pokožky a kvalitativně ovlivňuje náš zrak.

Jaký plod vybrat?

  • Mango je nejlepší konzumovat tehdy, je-li na dotyk měkké. Nemělo by však být tak měkké, aby se prst dostal snadno pod slupku.
  • Slupka by měla být napnutá a nepoškozená. Rozhodně by nemělo být nahnilé.

Mango se musí před konzumací nebo dalším zpracováním vždy oloupat. Před oloupáním je lepší plod omýt, aby při manipulaci se slupkou nedošlo ke kontaminaci dužiny mikroorganismy nebo pesticidy, které mohou být na slupce přítomny.

Mango nemusí být vždy jen ke svačině

Mango v gastronomiiHodí se do jídelníčku nejen jako samotné kusové ovoce, ale také může být součástí ovocných a zeleninových salátů, přílohou k masu, lze z něj připravit lahodné omáčky k hlavním jídlům, dresink do salátu, v neposlední řadě je vhodné na přípravu dezertů, pudinků, zmrzlin, smoothie nápojů i míchaných koktejlů.

Z manga se připravují marmelády, chutney, ale i například destiláty.

Oblíbené mangové příchutě využívají již i potravináři např. při výrobě ochucených mléčných výrobků.

Koupit můžeme mangové tyčinky, bonbony a čokolády. K sehnání jsou také mangové potraviny s certifikátem Fair trade.

Mango lze konzumovat také sušené, jen je potřeba regulovat množství, které sníme vzhledem k vysokému obsahu cukrů. Sušené mango bychom měli vždy vybírat nedoslazované, v ideálním případě nesířené a měli bychom si hlídat, zda není plesnivé. Vhodnou formou sušeného manga je mango lyofilizované, tedy sušené mrazem