Plné soli a plné chemie?

„Mezi nejčastější námitky proti polévkám z pytlíku patří, že jsou plné chemie, přesolené, není v nich žádná hodnotná potravina a celkově jsou nezdravé,“ shrnuje dietoložka. „To ale nemusí platit u všech. Důležité je si vybrat správně. Pokud není instantní polévka zdrojem nevhodných tuků, velkého množství soli a přídatných látek, můžeme ji občas do jídelníčku zařadit,“ dodává Karolína Hlavatá. Například obsah soli v polévkách Knorr označených logem Vím, co jímje přesně stanoven - v jedné porci nemůže přesáhnout 2,5 gramu. To ale při domácí přípravě polévek nelze zaručit. Doma je mnohem větší riziko, že si polévku přesolíte. Nebo přesně odměřujete gramy soli? A jak je to s chemií a umělými postupy? Další mýtus. Suroviny v pytlíkových polévkách jsou zpracovány procesem dehydratace. Což je jeden z nejstarších přírodních způsobů konzervace potravin.

Dobrý a rychlý základ pro vaření

Kvalitní instantní polévka může být dobrý základ pro teplý pokrm. Zejména v okamžiku, kdy jsme například na chalupě a máme jiné plány, než hodinu krájet zeleninu. Instantní polévku můžeme využít jako základ, přidat nastrouhanou mrkev nebo luštěniny z plechovky. Tím polévku ještě více zhodnotíme po výživové stránce,“ říká Karolína Hlavatá.

Nejčastější obava: glutamát

Kyselina glutamová a její soli jsou běžnou aminokyselinou, které se nachází v živočišných i rostlinných potravinách. Nejčastěji se získává fermentací sójových bobů nebo kvasnic. Dodává pokrmům výraznou masovou chuť, která je známá jako pátá chuť "umami". „Pokud bude glutamát na čelním místě ve výčtu použitých surovin, je asi něco špatně. Chuť je dána pouze glutamátem, popř. jiným kořením, nikoli kvalitními surovinami.

Které hodnoty sledovat?

„Důležité je sledovat obsah tuku, přítomnost trans nenasycených mastných kyselin, soli a obsah přídatných látek. Pokud polévka obsahuje více "éček", než základních surovin, o výhru se nejedná,“ dodává dietoložka.

Proč mají polévky z pytlíku logo Vím, co jím?

Logo Vím, co jím mají polévky Knorr právě proto, že mají nižší podíl soli než jiné produkty v této kategorii. Právě u těchto typů potravin, které jsou sice oblíbené, ale nejsou považované za zdravé, potřebují spotřebitelé poradit nejvíce. Logo pomáhá s vhodnějším výběrem i v této kontroverzní kategorii a hlídá nejen obsah soli, ale také množství škodlivých tuků zastoupených nasycenými mastnými kyselinami a trans mastnými kyselinami.