Z výsledku testu, který jsme provedli k příležitosti kampaně "Solte méně!", vyplynulo, že téměř polovina z nich obsahovala více soli, než je doporučováno: „Pouze 11 z 20 vzorků splnilo kritéria pro obsah soli doporučené Světovou zdravotnickou organizací WHO a Vím, co jím a piju. Navíc jen 9 z 20 vzorků splnilo všechna nutriční kritéria programu Vím, co jím a piju, která kromě soli hodnotí též přidané cukry, rizikové tuky (SAFA a TFA), vlákninu a celkovou energii,“ říká doc., Ing. Jiří Brát, CSc., člen správní rady iniciativy Vím, co jím a piju.

Jaká jsou kritéria pro pečivo a jaké vzorky testováním neprošly? 

U pečiva jsme sledovali, zda obsah soli nepřesahuje 1,25 g na 100 g výrobku. Testem prošlo 11 výrobků. Nejhůře dopadl rohlík, který byl navíc viditelnně posolený. Posypání hrubou solí zbytečně zvyšuje její množství v pečivu. Pravděpodobně to bylo důvodem, proč byl vysoký obsah soli zjištěn také u dalších tří pekařských výrobků - staročeského pšenično-žitného pecnu (1,4 g/100 g), kornspitze (1,6 g/100 g) a kaiserky speciál (1,7 g/100 g).  Vítězem testu se stal Ličenský Kardík. 

Obsah soli v pečivu se pohyboval v rozmezí od 0,7 g do 1,8 g na 100 g. To dává signál o tom, že s obsahem soli lze hýbat a pro výrobce není snižování soli v potravinách za hranicí možností.

Celozrnný toastový chléb SŮL 1,0 g/100

 

Toastový chléb tmavý SŮL 1,1 g/100

 
   
   
       
Pšenično žitný chléb SŮL 1,3 g/100   Kornspitz SŮL 1,6 g/100  
   
   
       
Staročeský pecen SŮL 1,4 g/100   Žitný chléb SŮL 1,0 g/100  
   
   
       
Norský chléb (vícezrnný chléb) SŮL 1,0 g/100   Rohlík pšeničný (bez soli) SŮL 1,2 g/100  
   
   
       
Chléb Šumava (pšenično žitný) SŮL 1,1 g/100   Rohlík pšeničný turistický solený SŮL 1,8 g/100  
   
   
       
Sojový rohlík SŮL 1,1 g/100   Celozrnný chléb SŮL 1,3 g/100  
   
   
       
Žitno pšeničný chléb SŮL 1,4 g/100   Slunečnicový chléb (vícezrnný) SŮL 0,7 g/100  
   
   
       
Kmínový chléb SŮL 1,4 g/100   Chléb Šumava SŮL 1,3 g/100  
   
   
       
Chléb bez lepku s vlákninou SŮL 1,0 g/100   Toastový chléb světlý SŮL 1,2g/100  
   
   
       
Kaiserka speciál len SŮL 1,7 g/100   Ličenský Kardík SŮL 0,7 g/100 - VÍTĚZ TESTU  
   
   
       

Partnerem testování byla akreditovaná laboratoř ALS Food&Pharmaceutical