O výživě 11. 3. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Tipy a recepty pro aktivaci těla po zimě aneb Jak správně podpořit proces detoxikace

S nástupem jara se často setkáváme s doporučeními zařadit do našeho života tzv. detoxikační kúry, diety a podobné jednorázové režimy, které slibují rychlé odstranění toxických látek z našeho těla. Tyto trendy založené na krátkodobé změně stravy, spočívající například v konzumaci speciálních nápojů, velkého množství rostlinné stravy či náhražek stravy však odvod toxických látek z našeho těla nezpůsobí. Co tedy skutečně funguje?

Stock photos: stockfour/Shutterstock.com

Je důležité si uvědomit, že detoxikaci nelze v našem těle vědomě spustit či zastavit. Jedná se o automaticky řízený proces, který zajišťují detoxikační orgány v lidském těle. Konkrétně zastávají tuto funkci játra, ledviny, střeva, plíce a kůže.

Ovšem my můžeme k tomuto procesu významně přispět, a to dlouhodobou podporou funkčnosti zmiňovaných detoxikačních orgánů – celoročně, nikoliv nárazově. Vhodnou cestou je úprava stravovacích návyků a rovněž zařazení zdraví prospěšných aktivit. Máme pro vás praktické tipy, kterými můžete nyní začít a zůstat jim věrni po celý rok.

10 kroků na podporu detoxikace

  1. Zdravá a pestrá strava. Preferujte stravu, která bude komplexní, pestrá, živinově bohatá a složená z běžně dostupných surovin.
  2. Omezení průmyslově zpracovaných potravin. Pro začátek se zaměřte na omezení či vyřazení především sladkých a slaných pochutin.
  3. Zdravé vaření. Snižte konzumaci smažených jídel a raději preferujte jinou tepelnou úpravu jako je pečení, vaření či dušení.
  4. V hlavní roli zelenina. Zvyšte příjem syrové zeleniny, ideálně na 400-500 g denně.
  5. Rozumný příjem soli. Denně bychom měli přijmout maximálně 5 g soli, tomuto množství odpovídá jedna čajová lžička.
  6. Hydratace. Pijte dostatek tekutin, přibližně 2-3 litry denně. Přičemž toto množství se může měnit v závislosti na mnoha faktorech (roční období, věk, intenzita pocení, pohlaví apod.). A současně omezte příjem slazených nápojů.
  7. Pozor na alkohol. Vynechejte alkoholické nápoje, které nejenže neprospívají tělu, ale mají i vysokou energetickou hodnotu.
  8. Spánková hygiena. Choďte spát ve stejnou dobu, nejpozději však do 23. hodiny. Přibližně hodinu před spánkem odložte veškerá elektronická zařízení.
  9. Pohyb jako základ. Zvyšte pohybovou aktivitu. Pro začátek se můžete zaměřit na delší a intenzivnější chůzi. Snažte se denně ujít 10 000 kroků a více.
  10. Relaxace v sauně. Do vašich týdenních rituálů zařaďte pravidelné saunování.

Dopřejte tělu potřebné vitamíny a živiny

Cítíte se po zimě unavení a bez energie? Pak čtěte pozorně dál. Po období zimního útlumu je přínosné aktivovat tělo doplněním potřebných živin a vitamínů. To je šetrný a efektivní způsob, jak obnovit energii, posílit zdraví, zlepšit psychickou pohodu a připravit se na nadcházející jaro.

Mixér s odšťavňovačem Philips Flip&JuiceChceme vám poskytnout praktické tipy, a proto jsme si pro vás připravili jeden odlehčený recept na každý den. Naše recepty jsou navrženy tak, aby vám nezabraly mnoho času a současně byly snadné na přípravu. Samotné pokrmy jsou odlehčené, plné živin, s přiměřeným množstvím energie a velmi chutné.

Přípravu jsme si zpříjemnili a výrazně ulehčili díky přístroji Philips Flip&Juice. Tento vysokorychlostní mixér s modulem odšťavnění má všestranné využití a svým praktickým designem je vhodným pomocníkem i do malé kuchyně. Nejenže jsme ho využili k mixování tvrdší zeleniny a skořápkových plodů, ale rovněž k odšťavnění ovoce. Přesvědčili jsme se, že příprava jednotlivých pokrmů, je s ním snadná, rychlá a nápaditá. Díky těmto vlastnostem si získal naše sympatie.

7 receptů pro jarní aktivaci těla

Pojďme se společně vrhnout na přípravu jarních receptů, které nejenže skvěle chutnají, ale navíc dokonale aktivují a povzbudí naše tělo.

1. den: Lahodné smoothie

Ingredience (1 porce): 1 zralý banán, 200 g nízkotučného kefíru, 1 lžička lněných semínek, menší hrstka polníčku a rukoly

Postup: Veškeré suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme do jemné konzistence. Nalijeme do sklenice a máme hotovo.

2. den: Mrkvovo-květákový krém na bylinkách

Ingredience (2 porce): 450 g květáku, 2 mrkve, 0,5 l vývaru, 0,5 l vody, 3 lžíce konzervované cizrny, 1 menší cibule, 1 lžička kurkumy, 1 lžička oleje, pár lístků bazalky, špetka soli a pepře

Postup: Veškerou zeleninu nakrájíme na větší kostky a cibuli na menší kostičky. Do hrnce přidáme olej a pokrájenou zeleninu krátce orestujeme. Přidáme vývar a vodu. Necháme vařit do změknutí přibližně 20 min. Uvařenou zeleninu spolu s vývarem, vodou, cizrnou a kurkumou vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme bazalkou.

3. den – Dýňový džus

dýňový džusIngredience (2 porce): 300 g dýně, 250 g ananasu, 1 jablko, ½ lžičky citronové šťávy

Postup: Veškeré suroviny zbavíme slupek, pokrájíme na menší části, rozmixujeme a odšťavníme. Nalijeme do sklenice a máme hotovo.

4. den: Hravý salát s domácím ořechovo-rukolovým pestem

Ingredience (1 porce): 130 g ledového salátu, ½ manga, 1 jablko, 3 lžíce uvařených (nebo konzervovaných) fazolí, 1 lžíce lískových ořechů, hrstka rukoly, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička medu

Postup: Ovoce zbavíme slupek a nakrájíme na kostičky. Ledový salát nakrájíme na drobné proužky. Spolu s fazolemi vložíme tyto ingredience do mísy. Přidáme citronovou šťávu, med a promícháme. Do mixéru vložíme ořechy, rukolu a olivový olej. Mixujeme do jemné konzistence. Salát servírujeme do misky, přidáme pár kapek olivového oleje a připravené ořechovo-rukolové pesto.

5. den: Jablečno-avokádové pyré s mandlemi

Ingredience (1 porce): 1 jablko, ½ avokáda, 1 lžíce mandlí, 120 g odtučněného tvarohu, 3 lžíce rostlinného mléka, lžíce citronové šťávy

Postup: Do mixéru vložíme mandle a pomeleme na střední hrubost, odložíme stranou. Jablko zbavíme slupky a pokrájíme na menší dílky. Avokádo rozkrojíme na polovinu, odstraníme pecku a vyjmeme obsah ze slupky. Obě suroviny spolu s citronovou šťávou vložíme do mixéru. Rozmixujeme do hladké konzistence a odložíme stranou. Do tvarohu přidáme rostlinné mléko a vymícháme do hladké konzistence. Nachystáme si skleničku, do které vrstvíme nejprve tvarohový krém, poté pyré z jablek a avokáda a finálně ozdobíme mandlemi.

6. den: Čočkový dip

čočkový dipIngredience (2 porce): 150 g čočky, 1 lžíce vlašských ořechů, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku, kostka lučiny, 1 lžička olivového oleje, špetka soli a pepře

Postup: Čočku uvaříme podle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Do mixéru vložíme veškeré ingredience včetně zchladlé čočky. Rozmixujeme do hladké, nikoliv tekuté konzistence. Požadované hustoty docílíme přídavkem vody.

7. den: Špenátový životabudič

Ingredience (1 porce): hrstka špenátových lístků, 1 jablko, ½ banánu, 1 lžíce skyru, 0,4 l vody, 1 lžička citronové šťávy

Postup: Veškeré suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme do jemně smetanové konzistence. Nalijeme do sklenice a máme hotovo.

Mějte na paměti, že dlouhodobá péče o tělo je správnou cestou k udržitelnému zdraví a vitalitě. Budeme velmi rádi, když vás naše tipy a recepty budou inspirovat k aktivnímu a zdravému životnímu stylu!

Tento článek vznikl ve spolupráci s Philips.

logo Philips

 

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com; se svolením Philips
Zdroj informací: autorský článek (autorka je výživová poradkyně, fitness trenérka, technoložka potravin)




Mohlo by vás také zajímat: