O výživě 10. 12. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Tipy na jedlé dárky. Doma připravené potěší nejvíce

Nevíte, čím obdarovat své blízké? Zkuste jedlé dárky, ty potěší muže i ženy. Na výběr pak máte ze dvou možností – buď vytvořit tematický balíček z koupených potravin nebo překvapit vlastní tvorbou.

domácí příprava likérů, domácí sušenky, doma naložený sýr
Tipy na jedlé dárky ze Shutterstock.com

Varianta číslo jedna je v základu snadnější, ale i zde můžete popustit uzdu fantazii a neomezit se jen na komerčně připravený dárkový koš. Dobrým nápadem mohou být „svačinkové“ balíčky složené z různých druhů ořechů a sušeného ovoce či „tyčinková“ překvapení obsahující různé druhy obilninových nebo ovocných tyčinek. Podobným způsobem můžete připravit například pro milovníky ryb „rybí“ balíčky, sluncem provoněné „středomořské“, módní „bezlepkové“, sportovní „proteinové“ nebo „čajové“.

Domácí likéry

Doma připravené jedlé dárky vyžadují více práce, ale určitě potěší. Osvědčené a oblíbené jsou domácí likéry – nejen klasický vaječný likér, ale i čokoládový nebo kávový. Po nutriční stránce se sice nejedná o žádný zázrak, naopak jde o záležitost plnou cukru, ale malá sklenka jistě neublíží.

  • Základem bývá smetana, slazené zahuštěné mléko, vejce a samozřejmě alkohol. Strašákem bývají vejce, což je obava oprávněná, ale má řešení – jednoduše si vyberte recept, ve kterém se syrové žloutky povaří. Nejen že se zbavíte rizika alimentárního onemocnění, ale získáte i krásně krémovou konzistenci.

Směsi v hezkých sklenicích

Polévka ve skleniciDobrým nápadem je připravit do hezkých sklenic hotové směsi na polévku nebo na sušenky. Princip je úplně jednoduchý – do sklenice vsypete potřebné ingredience, přidáte recept a hezky ozdobíte. Obdarovaný si pak zpravidla přidá pouze vejce, mléko nebo olej, zbývající suroviny bude mít pěkně navážené a připravené. Efektivně vypadají vrstvy, takže pak pozor při transportu, aby se vám nesesypaly dohromady. Na přípravu polévek jsou nevhodnější luštěniny, hezky vypadají a je to i zdravý dáreček.

Naložené sýry

Zejména muži jsou milovníci pikantních pokrmů, můžete je tedy obdarovat naloženým sýrem. Nabízí se i klasický utopenec, ovšem z nutričního hlediska je navzdory vyššímu obsahu tuku stále lepší volbou sýr.
Potěší i oblíbený druh cukroví s láskou připravený a uložený v nápadité krabičce. A pokud se vám nechce péct vůbec nic, můžete nasušit třeba sáček křížal z jablek od babičky. Mimochodem, z křížal se dá připravit velmi lahodný zimní čaj, tak nezapomeňte přibalit i skořici.

Recept na domácí sušenky do sklenice

Do sklenice:

celozrnná mouka

1 menší hrnek

jedná soda

½ lžičky

prášek do pečiva

½ lžičky

třtinový cukr

½ hrnku

skořice

2 lžičky

ovesné vločky

½ hrnku

brusinky

½ hrnku

nahrubo mleté ořechy

½ hrnku

špetka soli

 

Postup:

jedlé dárkyV míse smícháme všechny ingredience ze sklenice a přidáme nastrouhané jablko a 2 vejce. Vše promícháme a lžičkou děláme hrudky, které dáváme na pečící papír. Hrudky nedávejte blízko sebe, během pečení se trochu roztečou, proto potřebují prostor.

 





Mohlo by vás také zajímat: