Co dělat, aby se vám zažívací potíže vyhnuly?
„Konkrétní doporučení při onemocnění zažívacího traktu se liší podle typu potíží, v případě potravinových alergií nebo intolerancí je nutné vyřadit problematické potraviny z jídelníčku. Příkladem takového onemocnění je laktózová intolerance nebo známá celiakie.“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Ovesná kaše je dobře stravitelná, obsahuje potřebnou vlákninu, bílkoviny, ale také vitamíny a minerální látky. |
Pro dobré zažíání je důležité dodržovat několik pravidel:
- pravidelně se hýbat,
- dbát na dostatečný příjem tekutin (alespoň 1,5 l/den),
- mít dostatečný příjem vlákniny (25-30 g/den),
- dodržovat pravidelné vyprazdňování.
Dodržujte správný jídelníček
Vhodné je jíst pravidelně zakysané mléčné výrobky, které obsahují prospěšné bakterie a tím napomáhají upravit zažívání. „Z hlediska výběru potravin je dobrévyřadit nebo maximálně omezit alkohol, uzeniny a další tzv. sekundárně zpracovaná masa (paštiky, uzeniny), méně kořenit a vyhýbat se dráždivým jídlům. Prospěšné je celkové omezení příjmu tuků. Potíže mohou vyvolávat také příliš horká nebo příliš studená jídla,“ dodává dietoložka. Dodržujte správný jídelníček
Důležitý je také pravidelný jídelní režim. Jezte častěji a v menších dávkách, v klidu a jídlo důkladně rozžvýkejte. Tekutiny bychom měli přijímat odděleně od pevné stravy, nejvhodnější je udržovat 30 minutové rozestupy před a po jídle, naučit se popíjet v intervalu mezi
Psychické problémy = rozhozené zažívání
Psychická pohoda a režimová opatření sehrávají zásadní úlohu. Zcela určitě má psychika vliv v případě zácpy, dráždivého tračníku a vředové choroby žaludku
a duodena (dvanáctníku).
Onemocnění zažívacího traktu také mohou vést k závažným zdravotním následkům, například nedostatku některých z hlavních živin či mikronutrientů. „Jedná se o stavy, kdy člověk nemůže přijímat dostatek potravy (např. z důvodů poruch polykání po mozkové příhodě nebo následkem postižení jícnu), operace střev, zánětlivá střevní onemocnění (př. ulcerózní kolitida nebo nebo Cronova choroba), celiakie,“ konstatuje Hlavatá.