Zdravá zelenina s hezkým jménem cuketa

Cukety se vyznačují nízkou energetickou hodnotou (77 kJ/100 g), což je dáno nízkým obsahem sacharidů a vysokým zastoupením vody. Z vitaminů stojí za zmínku vitamin C, vitamin K, vitamin B2, B6 a kyselina listová. Z minerálních látek jsou cukety dobrým zdrojem draslíku a manganu, který je důležitý pro správnou stavbu kostí. Obsah vlákniny není nijak závratný, ve 100 g cukety se ukrývá průměrně 1,1 g vlákniny. Radí odborná garantka PhDr.Karolína Hlavatá, Ph.D.

Zdravá a chutná cuketa
Zdroj: Zdravá cuketa z Shutterstock

Existuje poměrně značné množství odrůd, nejznámější jsou tmavě zelené cukety, ale sehnat lze i cukety pruhované nebo žluté. Také tvary mohou být různé, od tradiční podlouhlé po kulaté.

Tip pro vlastní pěstování cuket na zahrádce

Pokud cukety pěstujete na zahrádce, sklízejte je průběžně a nenechávejte plody zbytečně přerůstat. Rostlina se pak „soustředí“ na produkci semen a další cuketky již neuživí. Nejchutnější jsou cukety o délce 12-20 cm, větší bývají i trošku nahořklé.

Desatero pro využití cukety v kuchyni

 ♥  Mladé cuketky do délky 15 cm nakrájejte syrové do salátu, stačí je jen omýt.
 ♥ Výborné jsou grilované, předem potřené směsí z panenského olivového oleje, lisovaného česneku a mořské soli.
 ♥ Rychlou večeři nebo letní oběd připravíte tak, že cukety nakrájíte na plátky, lehce potřete olivovým nebo jiným rostlinným olejem a dáte je zapéct se šunkou a sýrem (výborné jsou např. s mozzarellou). K těmto účelům jsou vynikající žluté cukety.
 ♥ Stejně rychlé jídlo získáte, když nakrájíte cukety na plátky, orestujete, promícháte s konzervou tuňáka a vyklepnete na směs 2 vejce
 ♥ Cukety jsou výborné do rychlých směsí na špagety, kde vám stačí cibule, česnek, cukety a rajčata.
 ♥ Přerostlé cukety využijete i do bramboráků, ale přidejte i brambory a nezapomeňte vymačkat přebytečnou vodu.
 ♥ Cukety lze s výhodou využít i pro přípravu lehkých moučníků.
 ♥ Větší plody můžete rozpůlit, dužinu vydlabat a plnit masovo-zeleninovou nádivkou. Zapečené se sýrem chutnají božsky.
 ♥ Přerostlejší plody zbavte dužiny se semínky a nahrubo nastrouhanou i připravte na způsob dušeného hlávkového zelí.
 ♥

Cukety můžete samozřejmě také smažit, ale v tomto případě volte kvalitní rostlinný olej, aby nedocházelo zbytečně k přepalování. Na tepelnou úpravu se nejlépe hodí řepkový, rafinovaný olivový nebo rýžový olej.

 Přejeme Vám krásný kulinářský zážitek a dobrou chuť.