O zdraví 17. 8. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

7 tipů, jak zvládnout PMS v pohodě

Probuzení Mimořádných Stavů, i tak bychom mohli tuto tajemnou zkratku rozklíčovat. Když se blíží PMS, předem víme, že nás čeká emocionální horská dráha, kdy často ani netušíme, co nám přichystá další zatáčka. Výkyvy nálad, bolesti hlavy, citlivá prsa i zvýšená chuť na sladké. Nejen to s sebou přináší premenstruační syndrom. Jak si toto období usnadnit a jak ho zvládat v relativní pohodě?

Stock photos: Dean Drobot/Shutterstock.com

Co je PMS?

Jako PMS označujeme premenstruační syndrom, tedy období několika dnů až týdne před nástupem menstruace. Většina žen dobře ví, o čem je řeč. Uvádí se, že obtíže spojené s PMS trápí 75-85 % žen. A nejedná se jen o potíže fyzické, ale i psychické:

  • náladovost a podrážděnost
  • úzkosti a deprese
  • bolesti hlavy a migrény
  • citlivá až bolestivá prsa
  • zvýšená únava a ospalost
  • nafouklé břicho a zažívací potíže
  • zvýšená chuť k jídlu a nekontrolovatelné chutě, převážně na sladké

Příznaky jsou velmi individuální a každá žena je může vnímat jinak. Rozhodně je ale dobré, pokud je žena dokáže správně pojmenovat. Protože čím více se naučí vnímat své tělo, tím lépe je bude zvládat.

Jak se vyrovnat s premenstruačním syndromem (PMS)?

Nabízí se hned několik způsobů, jak se s premenstruačním syndromem vyrovnat, nebo se o to alespoň pokusit, aby jeho nepříjemné příznaky žena co nejvíce eliminovala. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci toto „otravné“ období zvládnout s grácií.

1. Zdravá strava

Ano, vyvážený a pestrý jídelníček je alfou a omegou všeho. Snažte se proto jíst stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny, a to nejen v období PMS. Osvojit si zdravý životní styl není záležitostí několika dní, jde o trvalé úsilí.

  • mladá žena jí salátOvoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. To všechno jsou živiny, které mohou pomoci snížit příznaky PMS. Zvláště se doporučuje konzumovat potraviny bohaté na vitamín B6, jako jsou banány, avokádo, špenát a slunečnicová semínka.
  • Celozrnné produkty jako celozrnný chléb, hnědá rýže a ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což může snížit náladovost a podrážděnost spojené s PMS.
  • Zařaďte do jídelníčku ryby a ořechy. Z ryb zejména ty tučné, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou losos, sardinky a tuňák. Omega-3 mohou pomoci snížit zánět a bolesti spojené s PMS. Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou i ořechy – dopřát si můžete hrstku vlašských ořechů nebo mandlí.
  • dmBio 7denní shot zázvor & kurkumaNěkteré bylinky a koření jako jsou kurkuma, zázvor a levandule, mají protizánětlivé a uklidňující účinky a mohou proto být pro někoho vhodnou volbou, jak zmírnit příznaky PMS. Tip pro vás: nápoj dmBio 7denní shot zázvor & kurkuma v sobě skrývá pořádnou dávku energie a osvěžení na celý týden. Skvělými ženskými bylinkami jsou kontryhel, hluchavka bílá, řebříček či přeslička. Chybu neuděláte ani s meduňkou či heřmánkem. Všechny mají uklidňující účinky, stačí najít tu, která vám bude nejvíce vyhovovat, a uvařit si z ní lahodný šálek čaje.
  • Podobně důležitý je i pitný režim. Pití dostatečného množství vody je důležité pro udržení hydratace a snížení otoků spojených s PMS. Vhodnou alternativou a zpestřením je i mátový čaj a kombucha.

Současně je důležité vyhnout se nebo alespoň omezit potraviny, které mohou příznaky PMS zhoršovat. Mezi ně patří:

  • Sůl, protože její nadměrná konzumace může způsobit zadržování vody a otoky.
  • Kofein, který přijímáme z kávy, čaje a energetických nápojů, může zvyšovat úzkost a podrážděnost, které jsou často s PMS spojené.
  • Rafinované cukry obsažené ve sladkostech, cukrovinkách a slazených nápojích, mohou způsobovat kolísání hladiny cukru v krvi a zhoršovat náladovost a podrážděnost.

Je důležité si uvědomit, že každá žena je jedinečná a může reagovat na různé potraviny různým způsobem. Proto je dobré zjistit, jaké potraviny vám osobně pomáhají zmírnit příznaky PMS a které byste naopak měly omezit.

2. Vitamíny a minerály

V souvislosti s PMS je dobré se zaměřit zejména na příjem vitamínu B6 a hořčík.

  • Vitamín B6 hraje klíčovou roli v regulaci hormonální aktivity v těle. Pomáhá při syntéze neurotransmiterů, jako je serotonin, který ovlivňuje náladu, a také pomáhá s metabolismem estrogenů a progesteronu, které jsou hlavními hormony ovlivňujícími menstruační cyklus. A protože vitamín B6 zvyšuje hladinu serotoninu, může si poradit i s náhlými výkyvy nálad a podrážděností. Některé studie zmiňují, že pravidelné užívání vitamínu B6 může pomoci snížit závažnost a frekvenci premenstruačních příznaků, jako jsou bolesti hlavy, přecitlivělost prsou, únava a nadýmání.
  • Hořčík má relaxační účinky na nervový systém a pomáhá snižovat úzkost a napětí, které mohou být během PMS zvýšené. Může zlepšit kvalitu spánku a současně má schopnost uvolňovat svaly a snižovat křeče, což může zmírnit bolesti břicha. Některé studie rovněž uvádějí, že hořčík může pomoci vyrovnat se s výkyvy nálad a podrážděností. Optimální hladinu hořčíku pomohou v tomto období zajistit i doplňky stravy, protože příjem ze stravy nemusí být dostačující.

3. Pohyb a cvičení

I když v tomto období na jakýkoli pohyb nemáte možná vůbec náladu a raději byste se zavrtala pod deku a pustila nějaký romantický film, věřte, že fyzická aktivita může být při PMS velmi užitečná. Pohyb má totiž hned několik výhod. Jednak pomáhá uvolnit svalové napětí, ale také vyplavuje endorfiny (hormony štěstí), čímž zlepšuje náladu. Pravidelné cvičení vám rovněž dodá potřebnou energii a přispěje ke kvalitnímu spánku.

mladá žena v bazénuZkuste zařadit do svého týdenního plánu aerobní cvičení, jako je chůze, běh nebo jízda na kole. Chybu neuděláte ani s plaváním, při němž se tělo uvolní. Anebo vyzkoušejte tanec. Je to skvělý způsob, jak se zbavit stresu a uvolnit se. Stačí si pustit oblíbenou hudbu a nechat se unášet rytmem. Stres a úzkost zase pomůže snížit jóga, která v sobě kombinuje fyzické cvičení i duševní uvolnění.

4. Eliminace stresu

Pokuste se najít způsob, jak se vyrovnat se stresem. Snažte se minimalizovat situace, které ve vás stres vyvolávají. Naučte se říkat „ne“ a najděte si čas na odpočinek. Vyzkoušet můžete i relaxační techniky, jako jsou meditace, hluboké dýchání, progresivní svalová relaxace nebo již zmíněná jóga.

5. Dostatek spánku

Pokuste se dodržovat pravidelný spánkový režim a vytvořte si před spaním relaxační rutinu. Ke kvalitnějšímu spánku přispívají i pohyb či relaxační techniky. Anebo šálek meduňkového čaje, který hravě nahradí jednu tabletku na spaní. Skutečnost je taková, že spolu mnohé souvisí.

6. Alternativní terapie

Některé ženy nacházejí úlevu od příznaků PMS pomocí alternativních terapií, jako jsou akupunktura, nebo aromaterapie. I to je cesta, která stojí za vyzkoušení.

  • Akupunktura může pomoci regulovat hormonální nerovnováhu, odblokovat energetické dráhy, a tím podpořit volný průtok energie. Pokud vás láká vyzkoušet tuto metodu, najděte si zkušeného odborníka, který má s problematikou PMS zkušenosti, případně vhodnost konzultujte se svým gynekologem.
  • Také aromaterapie může být účinným a příjemným způsobem, jak si ulevit od příznaků PMS a zlepšit celkovou pohodu. Je důležité si vybírat kvalitní esenciální oleje od důvěryhodných značek. Některé esenciální oleje mohou být kontraindikovány pro lidi s určitými zdravotními problémy, proto je vhodné konzultovat použití s odborníkem na aromaterapii. Využít můžete aromalampu nebo difuzér. Z esenciálních olejů se hodí levandule, která uklidňuje, máta, jež zmírňuje bolesti, ylang - ylang snižující stres nebo šalvěj podporující hormonální rovnováhu.

7. Poslouchejte své tělo

Premenstruační syndrom dokáže potrápit a může negativně ovlivnit kvalitu života nejedné ženy. Nicméně s vhodnými změnami a péčí o sebe můžeme nepříjemné projevy PMS minimalizovat a současně zlepšit svůj životní styl. Každá žena je jedinečná a může vyžadovat individuální přístup k řešení PMS. Pokud máte vážné nebo dlouhodobé obtíže, je vždy nejlepší se poradit se svým lékařem.

Tento článek vznikl ve spolupráci s drogerií dm a kampaní Ženské zdraví.

logo dm

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
Havva Yesildere Saglam, Ozlem Orsal. Effect of exercise on premenstrual symptoms: A systematic review.2019
Shawna Tonick. Magnesium in Women’s Health and Gynecology. Scientific Research. 2016
Dugas, D. Zdravý život s babiččinými bylinkami. Knižní expres, Ostrava. 2004
https://www.medicinenet.com/premenstrual_syndrome/article.htm
https://www.marketwatch.com/press-release/premenstrual-syndrome-treatment-market-overview-competitive-analysis-and-forecast-2028-2023-06-19




Mohlo by vás také zajímat: