O zdraví 9. 3. 2020 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Až 38 procent soli přijmeme v pečivu. Upozorňuje Vím, co jím a piju

Mezi evropskými státy je Česká republika na předních příčkách. Zatímco Světová zdravotnická organizace doporučuje dospělým lidem maximální denní příjem soli do 5 g (jedna čajová lžička), Češi přijímají běžně 10–15 g.

Sůl je někdy i v potravinách, kde bychom ji nečekali. Solte méně. Čtěte etikety potravin a sledujte nutriční hodnoty.
Stock Photos: Angelus_Svetlana /Shutterstock.com

Nadbytek škodí

Pro lidské tělo je sůl, respektive sodík, sice nepostradatelná, ale její nadbytek může být příčinou zhoršení hodnot krevního tlaku, funkce ledvin, otoků, obezity a kardiovaskulárních chorob.

  • Od 9. do 15. března 2020 probíhá mezinárodní Salt Awarness week (Týden povědomí o soli), ke kterému se svou kampaní Solte méně! letos připojuje i iniciativa Vím, co jím a piju. Akce upozorňuje na důsledky nadbytečného příjmu soli, především na sůl skrytou v potravinách.

Sůl z jídelníčku zcela vyloučit nelze

Sodík a chlor, spolu s dalšími minerálními látkami a stopovými prvky (jód, fluor, draslík, hořčík, vápník a další), zabezpečují udržení rovnováhy tekutin v těle. Mají také vliv na správnou funkci nervů a svalů, srdce, ledvin a střev.

Nadbytečný příjem soli má na svědomí zadržování vody v těle a nabývání objemu krve. Zvyšuje se tím krevní tlak úzce spojovaný s výskytem srdečně cévních onemocnění, jako je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda.

Pečivo - hlavní zdroj soli

pečivoHlavním zdrojem soli je pro Čechy pečivo (38% muži, 37 % ženy) a masné výrobky (28 % muži, 12 % ženy). Může to být důsledek všeobecně známého zvyku přikusovat pečivo téměř ke všemu. Skrytou sůl v rohlících, houskách i chlebu na první pohled nepoznáte.

Vybírejte ale vždy celozrnné, nebo žitné a ty co nejsou viditelně posypané solí. U balených sledujte v tabulce výživových hodnot množství soli.

Sušenky slanější než arašídy

  • Věřili byste, že některé sušenky nebo instantní kaše obsahují stejně soli jako solené arašídy?

Paradoxem je, že bývají často pojmenované jako cereální nebo fitness a budí dojem zdravější potraviny. Sůl je zapracovaná uvnitř, do kontaktu s chuťovými receptory nepřijde, tudíž není ani na jazyku rozpoznatelná. Jejím úkolem v potravinách je podpořit a zvýraznit sladkou chuť. Chipsy nebo jiné pochutiny, kde je sůl očekávána, ji mají na povrchu. U potravin označených logem Vím, co jím máte garanci, že obsahují méně soli než řada výrobků stejné kategorie na trhu.

Sůl zvyšuje chuť k jídlu a energetický příjem

  • Sůl podporuje chuť k jídlu a zvyšuje množství snědeného pokrmu.

A právě s tím počítají výrobci a restaurační zařízení. S narůstajícím množstvím spořádaného jídla roste i kalorický příjem. Na uhašení žízně pak nestačí voda, ale nápoj s výraznější chutí jako je limonáda nebo oblíbené pivo. Vzhledem k tomu, že ve stáří se zhoršuje schopnost rozeznat jednotlivé chutě, lidé často používají k dochucení jídla větší množství soli a koření, což může opět vést ke zhoršení mnoha chorob.

Jak z toho ven?

Vymotat se ze začarovaného kruhu není snadné. Nejsnáze lze sůl omezit při domácím vaření a nahradit ji bylinkami (petrželka, libeček, pažitka, řapíkatý celer, majoránka), kořenícími směsmi bez obsahu soli a zeleninou (česnek, cibule, mrkev, petržel, celer). Pokud máte rádi sýr rozpečený v jídle, není třeba vůbec používat sůl, protože ta už je v hojné míře v samotném sýru. Při nákupu také sledujte množství soli na etiketách.

„Například tolik oblíbená šunka může být jedním z vydatných zdrojů soli. Nejvyšší obsah má sušená šunka (pršut), kde se ve 100 g skrývá celodenní doporučená dávka soli. Běžné balené nebo pultové šunky však mají obsah soli nižší, zpravidla poloviční. Jednotlivé výrobky se ale liší, proto při nákupu nezapomínejte sledovat obsah soli a vždy volte tu s nejvyšší jakostí a s co nejnižším obsahem soli. Při nákupu pultové šunky máte možnost požádat prodejce o informace týkající se jejího složení,“ doporučuje odborná garantka projektu Vím, co jím a piju dietoložka Karolína Hlavatá.

Zvyky z dětství

solte méněStravovací návyky se utvářejí v dětství. Rodiče vaří, kupují potraviny a nevědomky učí své potomky, co je a co není slané. Například jestli se dětem zdají obědy ze školní jídelny chuťově nevýrazné, může být důvodem i rozdíl mezi tím, jak se solí v rodině a tím, co je stanovená norma dodržovaná ve školách. Pokud se v rodině příliš solí, pravděpodobně si dítko potáhne tento nešvar do dospělosti a zlozvyk předá i dalším generacím. Přitom snížení příjmu soli u dětské populace je důležité pro zlepšení výskytu kardiovaskulárních chorob v dospělosti.

Kampaň Solte méně

Iniciativa Vím, co jím a piju o.p.s. se do Salt Awareness Week zapojuje pravidelně.

“I letos jsme se rozhodli připojit a podpořit mezinárodní Salt Awareness Week s cílem upozornit veřejnost na alarmující příjem soli u české populace. Sůl je vedle přidaných cukrů a rizikových tuků jednou z rizikových živin, které sledují kritéria pro hodnocení potravin pro udělení loga Vím, co jím. Logo „Vím, co jím“ zjednodušuje orientaci v nabídce potravin a zákazníkům umožňuje vybírat potraviny vhodné pro zdravý životní styl.,“ zmiňuje ředitelka iniciativy Lucie Gonzálezová.

Iniciativa Vím, co jím a piju o.p.s.

Je nezisková společnost, která se zabývá osvětou zdravého životního stylu a podporou prevence chronických onemocnění souvisejících s výživou.

Iniciativa se zabývá kvalitou potravin s ohledem na jejich nutriční složení a snaží se usnadnit spotřebitelům výběr potravin vhodných pro zdravý životní styl.

Program vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

S výběrem výživově hodnotných potravin vám snadno a přehledně poradí právě logo Vím, co jím a piju. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin jako jsou sůl, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny nesoucí logo mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná.

Databáze produktů nesoucí logo Vím, co jím je přístupná na www.vimcojim.cz – u každého produktu je uveden výrobce, složení a nutriční hodnoty.





Mohlo by vás také zajímat: