O zdraví 12. 3. 2019 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Bechtěrev - když tuhne páteř

Bechtěrevovou chorobou trpí v Česku kolem sta tisíc lidí. Postihuje až třikrát častěji muže než ženy a její první příznaky se většinou objeví mezi 18. a 30. rokem života. Nemoc patří do skupiny autoimunitních revmatických onemocnění a postihuje především klouby a páteř. Zánět se ale může postupně rozšiřovat do celého těla a poškozovat i další orgány. Pokud se neléčí nebo léčí pozdě, může vést až k invalidizaci.

Stock Photos: Romariolen /Shutterstock.com

Plíživý nástup

Nemocná páteřNemoc je zákeřná především tím, že se obvykle rozvíjí postupně, pomalu, a hlavně u každého trochu jinak. Nemá jeden jasný příznak, ale hlásí se několika různými projevy. Bolestivé ataky u ní nejednou vystřídá úleva, většinou pouze dočasná. Projevy nemoci mohou navíc lidé snadno zaměnit za příznaky jiných zdravotních potíží nebo chorob, a tím se oddaluje diagnostika a následně léčba tohoto onemocnění. Podle průzkumu mezi tisícovkou českých pacientů z roku 2008 bylo průměrné zpoždění diagnózy od prvních příznaků 9,3 roku.

Bambusová tyč místo páteře

Jedním z prvních příznaků bývá bolest v kříži, nejčastěji v tzv. SI (sakroiliakální skloubení). Tento typ bolesti projevuje nejvíce v klidu, zejména v noci, s pohybem se zmírňuje. Největším strašákem však bývá u většiny pacientů tuhnutí páteře a její postupné ohýbání. Právě toto kostnatění chrupavčitých spojů mezi jednotlivými obratli na rentgenovém snímku připomíná bambusovou tyč. Často také dochází k tuhnutí chrupavčitého připojení žeber k hrudní kosti, takže pacienti mohou mít i dechové obtíže.

Nemoc postihuje nejen páteř

Bechtěrevova choroba (nebo také ankylozující spondylitida) se vedle bolesti zad může projevovat také záněty a bolestmi periferních kloubů, střevními záněty či záněty duhovky. Proto pacienta trápí únava, bolesti nebo teplota. Chronická únava je dalším velmi častým a nepříjemným rysem nemoci.

Co můžeme dělat?

Základem je včasná diagnostika a časné zahájení léčby. Aby se zkrátila doba do diagnostiky, měli by obzvláště mladí lidé navštívit lékaře ve chvíli, kdy jejich bolest zad trvá tři měsíce v kuse, zvlášť jestli se bolest projevuje v noci a budí je ze spaní nebo spánek zcela znemožňuje. Varovné příznaky rozpoznají i sami pacienti, podezření a impuls začít problém dál řešit je totiž možné získat podle výsledků jednoduchého dotazníku. Praktický lékař by pak měl pacienta odeslat k odborníkovi, který definitivně určí diagnózu a zahájí léčbu. V minulosti znamenala diagnóza Bechtěrevovy choroby téměř jisté vyhlídky na brzký invalidní důchod. Dnes už ale existují vesměs pro všechny pacienty léky, které dokážou dostat chorobu do remise (bezpříznakového období) nebo alespoň do nízké aktivity.

Pohyb pomáhá léčit

Pohyb Zcela odstranit příčinu nemoci sice lékaři zatím nedokážou, při řádné léčbě však mohou postižení žít plnohodnotný život. Velmi důležité je pravidelné každodenní cvičení, které může zpomalit rozvoj nemoci a ovlivnit její další průběh. Cílem cvičení je udržení pohyblivosti celé páteře. Důležitý je také nácvik správného držení těla a udržování jeho pružnosti a obratnosti.

Léčba na celý život

Cílená terapie se snaží pouze zmírnit bolest, zlepšit pohyblivost páteře a umožnit nemocnému normální život v zaměstnání i v rodině. Farmakologická léčba se zaměřuje na potlačení zánětlivé aktivity a na potlačení imunitního systému, který reaguje proti tkáním vlastního těla (autoimunitní reakce). Skvělé výsledky má v léčbě této choroby biologická léčba, je ale poměrně nákladná a není vhodná pro každého pacienta s tímto onemocněním.

Bechtěrevovou chorobou trpí například také světově uznávaný fyzioterapeut Pavel Kolář, bývalý vrcholový gymnasta, který pomáhá mnoha nemocným i vrcholovým sportovcům.





Mohlo by vás také zajímat: