O zdraví 22. 4. 2022 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Bolest mezi lopatkami. Jaké jsou nejčastější příčiny?

Bolest mezi lopatkami dokáže pořádně znepříjemnit život. Nejčastěji se vyskytuje u potíží s páteří nebo žebry, ale může také provázet řadu nemocí trávicí či kardiovaskulární soustavy.

Stock photos: staras/Shutterstock.com

Blokády žeber a páteře

Nejčastější příčinou bolesti mezi lopatkami jsou blokády páteře a žeber, degenerativní procesy, zúžení nebo výhřezy meziobratlových plotének anebo poškození svalového aparátu páteře. Tato bolest se na rozdíl od ostatních orgánových bolesti zhoršuje při změnách polohy, při aktivaci břišního lisu (např. zakašlání, kýchnutí), ale nezhoršuje se při námaze a neprovází ji dušnost. U těchto bolestí je vhodné navštívit fyzioterapeuta.  

Doprovází-li bolest dušnost, zbystřete!

bolest na hrudiPokud však bolest na hrudi a mezilopatkami vzniká náhle a je doprovázena dušností, může se jednat o plicní embolii, anginu pectoris nebo infarkt myokardu. Při těchto příznacích je nutné vyhledat co nejdříve zdravotnickou pomoc, protože závažné a neléčené formy těchto onemocnění mohou být život ohrožující.

Bolesti mezi lopatkami mohou spolu s kašlem a zvýšenou teplotou doprovázet také zápaly plic. I méně závažné infekční záněty, které jsou spojené s těžkým kašlem, mohou podrážděním dýchacích svalů a nervosvalového aparátu vyvolat nepříjemné bolesti na hrudi. Déletrvající bolesti mezi lopatkami mohou někdy také provázet nádorové onemocnění plic, a to obzvlášť u kuřáků nebo bývalých kuřáků.

Přenesená bolest z vnitřních orgánů

Žlučníková bolest se sice typicky vyskytuje v pravém podžebří, ale může vystřelovat směrem do zad a nezřídka i mezi lopatky. Kromě bolestí mezi lopatkami onemocnění žlučníku doprovází často také nevolnost nebo zvracení.

Bolest mezi lopatkami mohou také způsobit choroby jícnu – ať už zvýšené napětí, reflux, zánět nebo nádor. Kromě vlastní bolesti si nemocní často stěžují i na obtíže s polykáním.

vyšetření lékařemJakékoliv potíže, které trvají delší dobu, nebo jsou neobvykle silné, je vhodné nechat vyšetřit lékařem, který po odebrání anamnézy a vlastním vyšetření zvolí další postup, případně nasadí vhodnou léčbu. Pokud vaše potíže současně doprovází horečka nebo dušnost, s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: stefajir.cz; poznámky z kurzů a přednášek autorky/fyzioterapeutky





Mohlo by vás také zajímat: