O zdraví 29. 7. 2021 | Kateřina KučerováKateřina Kučerová

Dejte na radu lékaře a chraňte svoje oči. Zvlášť v létě a při sportu

Běh, jízda na kole, vysokohorská turistika i koupání patří mezi oblíbené letní aktivity. Na oči ale může číhat mnoho nástrah, které nejdou dohromady s kontaktními čočkami, anebo dioptrickými brýlemi. Pro „obrýlené“ sportovce a milovníky letních aktivit může být řešením laserová operace. Všichni ale musíme své oči chránit.

Stock photo: istock.com

Přestože jsou brýle módní záležitostí, faktem zůstává, že ne vždy jsou praktické. V takovém případě na řadu přicházejí často čočky, v nichž se dají doslova dělat i kotrmelce. Teploty pomalu ale jistě stoupají vzhůru, a tak se každý, kdo se vydá zdolat nějaké sportovní kilometry, nevyhne potu a nečistotám.

Sluneční brýle na prvním místě

Největším nebezpečím pro lidský zrak je nadměrné sluneční záření, které na něj působí negativně.

  • Oči by se proto měly, a to nejen v létě, chránit kvalitními slunečními brýlemi s UV filtrem.
  • UV filtr ochrání vaše oči, sluneční paprsky se tak nedostanou k oční čočce a nepoškodí rohovku.
  • Při výběru slunečních brýlí si pohlídejte UV filtr alespoň 400. Tyto hodnoty naštěstí splňuje většina brýlí, které jsou k dostání na trhu v ČR.

Přemíra slunečního záření může poškozovat povrch spojivky a rohovky, což může vést k zánětům, nepříjemným pocitům a řezání oka. Z toho důvodu je potřeba chránit zrak po celou dobu pobytu venku, a to i v případě plavání v moři či rybníku. V případě krátkozrakosti je vhodné zvážit nákup dioptrických slunečních brýlí. Jedná se o komfortní kombinaci ochrany očí před sluníčkem se zrakovou korekcí.

Pozor na vodu, písek, vítr a kouř

bazénKromě slunečních paprsků je pro oči velmi rizikový vítr, voda, písek, anebo například kouř z oblíbeného letního grilování.Proti ostrému větru nebo písku se lze chránit pomocí slunečních brýlí.

  • Koupání ve stojatých vodách může být rizikové proto, že se v nich velmi často nacházejí sinice a jiné bakterie, které mohou při potápění člověku způsobit zánět spojivek.a
  • Po koupání a potápění se v rybníku či jezeru anebo ve slaném moři je proto vhodné oči propláchnout čistou vodou nebo alespoň umělými slzami.

Během zmiňovaného grilování je zase potřeba vyhýbat se silnému kouři a dávat si pozor na rozžhavený popel, který může poletovat vzduchem a vniknutí do oka by se stalo velmi rizikovým. Rozžhavený popel může povrch oka či rohovku popálit. Popálení rohovky bývá velmi bolestivé a patří k nejhorším úrazům oka. Okamžitá návštěva očního lékaře je v takovém případě nutností.

Sportujte a užívejte si léto naplno!

sportRefrakční oční vady bývají při sportování velkou překážkou. Brýle jsou nejen při dynamických aktivitách nepohodlné, ale navíc vlivem pocení kloužou z nosu, nedrží na místě, pot se dostává do očí, pálí a koncentrace na daný sport je rázem ta tam. Vyměnit je za kontaktní čočky bývá však jen polovičním řešením. Jejich dlouhodobým nošením mohou snadno vznikat záněty.

„Přestože jsou v dnešní době materiály čoček velice kvalitní, stále se jedná o „cizí těleso“ na povrchu oka. Postupně může docházet ke zhoršování snášenlivosti čoček na oku, mění se slzný film, povrchová vrstva rohovky atd. Navíc studie prokazují významně větší riziko infekce rohovky po kontaktních čočkách než např. po laserových operacích, které jsou v současné době bezpečnou variantou řešení dioptrické vady,“ dodává MUDr. Jakub Ventruba z oční kliniky Lexum v Brně.

Cesta, která vede nejen k očím jako ostříž, ale také ke 100% pohodě nejen během cvičení, je laserová operace.

„Na laserovou operaci očí k nám chodí nejen profesionální sportovci, ale i aktivní lidé. Refrakční oční vady je obtěžují při míčových hrách, plavání, ale i běhu, posilování, aerobiku nebo v zimě při lyžování,“ upřesňuje MUDr. Ventruba. 

Vyřešte svou oční vadu klidně hned

Laserové operace očí jsou dnes již běžným zákrokem, který pacienta za 15 minut zbaví krátkozrakosti, dalekozrakosti i astigmatismu. Na mýty typu, že není vhodné operaci podstoupit v letních měsících, zapomeňte. 

Na klinice strávíte celkově zhruba 3 hodiny. Operace jako taková je ambulantní zákrok trvající asi čtvrt hodiny. Je zcela bezbolestný, protože oči jsou znecitlivěné kapkami. Pár hodin po operaci už ale můžete třeba sledovat televizi. Kontrola po zákroku probíhá hned následující den a další návštěva lékaře je plánovaná za dva měsíce a následně za rok. Týden po zákroku je potřeba kapat do očí oční kapky s obsahem antibiotik. Do práce se lze vrátit zpravidla za 1–2 dny. Na měsíc je sice potřeba vynechat kvůli riziku infekce takové aktivity jako je bazén, sauna nebo např. solárium. Taštičku s líčením je vhodné odložit aspoň na dva týdny po operaci a je dobré oči chránit slunečními brýlemi. Věřte ale, že výsledek za ta drobná omezení stojí.





Mohlo by vás také zajímat: