Zotavování po prodělané klíšťové encefalitidě je často velmi dlouhé. Mezi nejčastější dlouhodobé následky klíšťové encefalitidy patří úporné bolesti hlavy, třes, závratě, poruchy spánku a neschopnost se soustředit. K ochraně proti této závažné infekci přitom stačí málo – očkování proti klíšťové encefalitidě, na které ze svých fondů prevence přispívají všechny zdravotní pojišťovny. Letos dokonce až do výše 1800 Kč. Aktuální příspěvky pojišťoven a další informace o očkovoání najdete na www.pozorkliste.cz.

Mírná zima nahrává klíšťatům

Odborníci letos čekají invazi klíšťat, nahrává tomu i letošní mírná zima. Klíšťata přežívají v mírných zimách v přírodě celoročně. Aktivní jsou od pěti stupňů Celsia. Po zimě jsou hladová, proto budou hledat hostitele, včetně člověka.

Klíšťová encefalitida je onemocnění, které může člověk získat od infikovaného klíštěte. Na rozdíl od lymské boreliózy, která je způsobena bakteriální infekcí, a proto se dá docela dobře léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy neexistuje specifická léčba a lze pouze tlumit projevy onemocnění.

S klíšťovou encefalitidou nebojuje pouze Česká republika, onemocnění se vyskytuje v řadě zemí Evropy. V loňském roce u nás byly zaznamenány dva případy nakažení klíšťovou encefalitidou přivezenou ze zahraničí, pravděpodobně z Chorvatska.

Očkovat lze po celý rok

Přestože je každoročně Česká republika zemí s největším výskytem nákazy klíšťovou encefalitidou, stále patříme mezi země s nízkou proočkovaností obyvatelstva. Zatímco v sousedním Rakousku je očkováno 90 % obyvatelstva, u nás je to jen necelá čtvrtina. Očkovat lze děti od jednoho roku věku, dospělé i seniory, a to po celý rok. Očkuje se třemi dávkami, druhá dávka se aplikuje po 1 – 3 měsících po první dávce, třetí pak po 5 – 12 měsících po druhé dávce. Existuje i zrychlené očkovací schéma, jež lze využít v teplých měsících roku. Cena vakcíny se pohybuje okolo 800 Kč za 1 očkovací dávku. Letos na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají všechny zdravotní pojišťovny v ČR ve výši 300 – 1 800 Kč.

Klíšťovou encefalitidou se můžete nakazit i při běžných venkovních aktivitách jako je cyklistika, turistika, houbaření, zahradničení nebo při odstraňování klíštěte ze srsti psa. Právě nyní, před nástupem „klíšťové“ sezóny, je vhodná doba pro začátek očkování.


Zdroje:
www.ockovacicentrum.cz, Průzkum GfK z roku 2013, www.pozorkliste.cz,www.klistova-encefalitida.cz