O zdraví 30. 11. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Dopřejme si oázu klidu v předvánočním čase

Předvánoční období bývá často hektické a náročné, hlavně pro nás ženy. Kromě běžných povinností musíme ještě napéct cukroví, uklidit, obstarat dárky… A o samotných svátcích pak často padáme únavou. O to důležitější je si najít čas pro sebe a dovolit si i v předvánočním shonu zpomalit. Pro všechny ženy, které cítí tlak před blížícími se svátky, máme jeden návrh. Pojďte si užít den, který bude pouze o vás, o relaxaci a obnově duševního klidu.

Stock photos: Ground Picture/Shutterstock.com

Začněte den s klidnou myslí

Zahajte svůj den ranní rozcvičkou. Nemusí být nikterak fyzicky a časově náročná. Cvičení po ránu nastartuje váš metabolismus, nabije vás energií a připraví tělo na celý den. A nejlepší na tom je, že ani nemusíte vstát z postele, protože protáhnout se můžete i tam. Rozcvičku doplňte i krátkou meditací. Stačí si lehnout, zavřít oči, zklidnit mysl a soustředit se na svůj dech. Nádech, výdech… Cítíte tu pozitivní energii?

spokojená žena s hrnkem čajeUvařte si hrneček oblíbeného čaje. Bylinné čaje s levandulí, citronem nebo zelený čaj s jasmínem, které najdete v prodejnách dm a online shopu dm.cz, jsou skvělou volbou pro uvolnění a zlepšení nálady. Skvělé budou samotné či oslazené medem. K tomu si připravte vydatnou snídani. Pokud začínáte rády den nasladko, vsaďte na lahodnou ovesnou kaši s ovocem a oříšky, anebo si dopřejte snídaňové smoothie z jogurtu, banánu a borůvek, přidejte lžíci ovesných vloček a ořechového másla. Dáváte-li přednost slané snídani, upečte si sýrové vafle se zastřeným vejcem.

I když den, který věnujete samy sobě uteče poměrně rychle, jeho účinky si můžete užívat ještě dlouho poté. Zajděte si na kosmetiku, pedikúru, masáž. Koneckonců nemusíte ani utrácet za drahé salony, návodů na vlasové zábaly nebo peeling celého těla najdete na internetu spoustu a příjemné chvilky si tak můžete vychutnat v pohodlí domova. Pusťte si k tomu oblíbenou písníčku a protančete se bytem.

To nám to dopoledne ale uteklo, že? Přichází čas oběda. Uvařte si něco lehkého, zdravého, a hlavně rychlého, co vám nezabere moc času. Co třeba candát s pomerančovou omáčkou a hráškovým kuskusem? Skvělé bude i pošírované kuřecí prso na bylinkách s těstovinami.

Odpoledne v pohybu

Po obědě si bez výčitek dopřejte chvilku odpočinku. Pusťte si příjemnou relaxační hudbu, přečtěte si pár stránek rozečtené knihy nebo se věnujte nějaké kreativní činnosti – malujte, vyrábějte. Jakmile uznáte, že je čas na změnu, vyrazte ven.

spokojená žena na procházcePři procházce v přírodě se nadechnete čerstvého vzduchu a načerpáte pozitivní energii. Zůstávat však nemusíte jen u „obyčejné“ chůze. Vezměte si do ruky hůlky a vyzkoušejte nordic walking. Jděte si zaběhat, protáhnout tělo na workoutové hřiště, zaplavat do bazénu. Věnujte se takové fyzické aktivitě, která vám dělá radost. Pohyb je skvělý způsob, jak zlepšit svou náladu a uvolnit stres. Podle počasí můžete venku strávit i celé odpoledne. Po návratu domů si sedněte s oblíbeným čajem, nebo kávou. Pokud máte možnost, navštivte saunu. Teplo pomáhá uvolnit svaly a odplavit toxiny. Pamatujte při tom na dostatečný pitný režim.

Kolem páté nebo šesté hodiny se navečeřte. Je jen na vás, zda si namažete kváskový chléb sýrem cottage, který doplníte malým zeleninovým salátkem, nebo se zahřejete talířem luštěninové polévky.

Po večeři si udělejte chvíli na klidnou četbu nějaké knihy, nebo časopisu, který jste dlouho odkládaly. Pusťte si do uší nový díl oblíbeného podcastu či si poslechněte album kapely, jejíž hudba je vašemu srdci blízká.

Poslední doteky klidu

Před spaním není nic lepšího než se ponořit do teplé, voňavé vody. Krátká koupel ve vaně s přídavkem Balea koupelové soli s vůní mandlového mléka a bílých květů udělá dobře tělu i duši. Přidejte do lázně bylinný výluh, pár kapek esenciálního oleje (skvěle uvolí levandule, heřmánek, bazalka či chmel). Abyste se cítila jako v opravdovém wellness, přisypte si do vany i sušené okvětní lístky růží. Relaxační koupel vás krásně uvolní a bude se vám lépe usínat. Po koupeli se namažte od hlavy až k patě tělovým mlékem nebo si dopřejte olejový rituál. Na pomoc si vezměte lehce nahřátý sezamový olej, proolejujte si celé tělo a zabalte se do župánku.

Tip pro vás: Vyzkoušejte koupel „po ájurvédsku“, která zklidní nervový systém a zlepší spánek, což je v náročném období chladu velmi přínosné. A jak na to? Pečlivě si promasírujte tělo nahřátým sezamovým olejem (najdete ho i v nabídce dm), a poté se opatrně ponořte do teplé lázně. Vydržte zde 15–20 minut bez mobilu, knížky i dalších rozptylujících faktorů. Z vany se odeberte přímo do postele, nebo naplánujte nějaký klidný program. Účinky ucítíte okamžitě.

zlaté mlékoPřed spaním si dopřejte šálek lahodného čaje bez kofeinu, nejlépe s heřmánkem a meduňkou oslazený lžičkou medu. Bylinky zklidní vaše myšlenky a navodí útulnou večerní atmosféru. Dobře na duši vám bude také po šálku zlatého mléka. Na jeho přípravu budete potřebovat: 1 hrnek mléka (kravského nebo rostlinné alternativy), 1 lžičku dmBio Natuland mleté kurkumy, 1/2 lžičky skořice, špetku kajenského pepře, 1 lžičku másla (nebo kokosového oleje), 1 lžíci medu. Mléko nalijte do menšího hrnce, přidejte koření, máslo/kokosový olej a přiveďte k varu. Povařte minutku na mírném ohni, poté přelijte do hrnečku. Nechte lehce zchladnout a přidejte med. Nápoj popíjejte co nejvíce teplý.

Zachumlejte se do deky a jen se dívejte do plamene svíčky, nebo relaxujete se zavřenýma očima. Budete-li chtít, zapište si do deníčku nebo jen na kousek papíru seznam věcí, za které jste vděčné. Možná budete překvapené, jak dlouhý seznam se před vámi objeví. Připomene vám i pozitivní okamžiky uplynulého dne. A pak už není prostor pro nic jiného než pro spánek…

Relaxační den pro sebe je darem, který si každá žena zaslouží, a předvánoční čas je ideální příležitostí k tomu, abyste si ho dopřála. A možná si při něm uvědomíte, jak dobře vám tento den bylo, a že dovolit si ho několikrát v průběhu celého roku nemusí být na škodu a dá se to zvládnout. Protože péče o sebe samu je klíčem k duševnímu zdraví a harmonii.

Tento článek vznikl ve spolupráci s dm.

logo dm





Mohlo by vás také zajímat: