- 
Polévku si můžete připravit ve větším množství klidně na týden dopředu. Ušetříte tak spoustu času stráveného u plotny.
 
Batátovo-cizrnová polévka se zázvorem
Krémové zeleninové polévky jsou ideálním způsobem, jak do jídelníčku i v zimě dostat potřebné množství zeleniny. Když recept polévky obohatíme luštěninou, zasytí nás navíc na delší dobu.

Ingredience: 10 porcí
| cizrna v plechovce | 400 g | 
| batáty | 600 g | 
| brambory | 200 g | 
| drcená rajčata v plechovce | 400 g | 
| zeleninový vývar | 1 l | 
| cibule 2 ks | 300 g | 
| chilli papričky 2 ks | 6 g | 
| čerstvý zázvor | 100 g | 
| kurkuma 1 lžíce | 12 g | 
| římský kmín 1 lžička | 6 g | 
| olivový olej 1 lžíce | 12 g | 
| sůl | 5 g | 
| Na servírování: | |
| celozrnná bulka 10 ks | 600 g | 
| čerstvý koriandr | 20 g | 
Postup
- Cibuli si nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji společně s chilli papričkami a kořením osmahneme.
 - Batáty i brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
 - Společně s cizrnou (bez nálevu), drcenými rajčaty, bramborami, solí, zázvorem a zeleninovým vývarem dáme vařit.
 - Zeleninu uvaříme doměkka a polévku nakonec rozmixujeme, dle potřeby dolijeme vodou, abychom získali hustotu polévky, která nám vyhovuje.
 - Podáváme s kouskem celozrnného pečiva a čerstvým koriandrem.
 
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 
  | 
10 porcí | 
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 314 | 86 | 3145 | ≤ 100 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 7,9 | 2,6 | 96,9 | - | 
| sacharidy | g | 53,6 | 14,6 | 536,2 | - | 
| z toho cukry | g | 7,2 | 2,0 | 72 | - | 
| tuky | g | 6,4 | 1,7 | 63,6 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,3 | 0,4 | 13,5 | ≤ 1,1 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g | 
| vláknina | g | 7,9 | 2,2 | 79,3 | - | 
| sůl | g | 2,12 | 0,58 | 21,21 | ≤ 0,825 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Mohlo by vás také zajímat:
	
  
	
Pavla Vomastková
