Recepty 25. 1. 2023 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Batátovo-cizrnová polévka se zázvorem

Krémové zeleninové polévky jsou ideálním způsobem, jak do jídelníčku i v zimě dostat potřebné množství zeleniny. Když recept polévky obohatíme luštěninou, zasytí nás navíc na delší dobu.

Foto: Pavla Vomastková
  • Polévku si můžete připravit ve větším množství klidně na týden dopředu. Ušetříte tak spoustu času stráveného u plotny.

Ingredience: 10 porcí

cizrna v plechovce 400 g 
batáty 600 g 
brambory 200 g 
drcená rajčata v plechovce 400 g 
zeleninový vývar 1 l 
cibule 2 ks 300 g 
chilli papričky 2 ks 6 g 
čerstvý zázvor  100 g 
kurkuma 1 lžíce 12 g 
římský kmín 1 lžička 6 g 
olivový olej 1 lžíce 12 g 
sůl 5 g 
Na servírování:  
celozrnná bulka 10 ks 600 g 
čerstvý koriandr 20 g 

Postup

  1. Cibuli si nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji společně s chilli papričkami a kořením osmahneme.
  2. Batáty i brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Společně s cizrnou (bez nálevu), drcenými rajčaty, bramborami, solí, zázvorem a zeleninovým vývarem dáme vařit.
  4. Zeleninu uvaříme doměkka a polévku nakonec rozmixujeme, dle potřeby dolijeme vodou, abychom získali hustotu polévky, která nám vyhovuje.
  5. Podáváme s kouskem celozrnného pečiva a čerstvým koriandrem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

10 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  314 86  3145  ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g  7,9 2,6  96,9  -
sacharidy g 53,6  14,6  536,2  -
   z toho cukry g 7,2  2,0  72  -
tuky g 6,4  1,7   63,6 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,3  0,4  13,5  ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g 7,9  2,2   79,3 -
sůl g 2,12  0,58   21,21 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: