Recepty 16. 8. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Candát s pomerančovou omáčkou a hráškovým kuskusem

Pokud je specifické rybí aroma důvodem, proč ryby nemají ve vašem jídelníčku místo, vyzkoušejte candáta! Jeho maso není cítit, je jemné a dokonale lahodné. Vsadíme se, že v kombinaci s pomerančovou omáčkou mu neodoláte. Tento pokrm potěší nejen vaše chuťové buňky, ale bude i pastvou pro vaše oči. Kurkuma ho zbarví krásně dožluta a barevnou symfonii pak završí zelený hrášek v kuskusu.

Candát s pomerančovou omáčkou a hráškovým kuskusem
Foto: Pavla Vomastková
  • Candát je sladkovodní dravec, má jemné bílé maso a minimum kostí. Pyšní se vysokým obsahem bílkovin. Hodí se i při dietách, protože na 100 g obsahuje jen 340 kJ. Má málo tuku, ale obsahuje důležité omega 3 mastné kyseliny. Kromě toho je důležitým zdrojem vitamínu B12 i dalších vitamínů skupiny B, dále vitamínu A, D a také fosforu, zinku, selenu, vápníku či jódu.
  • V receptu jsme použili i kurkumu, koření, které dodá pokrmu krásnou žlutooranžovou barvu. A to díky kurkuminu. Ten je ovšem zodpovědný nejen za barvu tohoto koření, ale má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Proto na kurkumu v jídelníčku nezapomínejte.

Ingredience: 2 porce

čerstvý filet z candáta 300 g 
řepkový olej 30 g 
sůl 2,5 g 
bílý pepř 0,5 g 
Na omáčku:  
menší šalotka 60 g 
dmBio pomerančová šťáva 200 ml 
dmBio kurkuma 5 g 
hořčice 15 g 
kukuřičný škrob 5 g 
12% smetana na vaření 30 g 
Na přílohu:  
dmBio kuskus 100 g 
mražený hrášek 200 g 
stroužek česneku 6 g 
řepkový olej 15 g 
sůl 2,5 g 

Postup 

  1. suroviny na přípravu candáta s pomerančovou omáčkouFilety z candáta z obou stran osolíme, opepříme bílým pepřem a vložíme do pekáčku. Zakápneme 2 lžícemi oleje, pekáček přikryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme přibližně 15-20 minut.
  2. Zatímco se nám ryba peče, připravíme si kuskus. Na lžíci oleje si lehce osmahneme nadrobno nakrájený stroužek česneku (pozor, aby nezhořkl). Přidáme mražený hrášek a krátce podusíme. Vsypeme kuskus, osolíme, podlijeme vodou v poměru 1 : 1,5 (1 díl kuskusu a 1,5 dílu vody). Na mírném ohni dusíme asi 3 minuty, poté odstavíme z plotny a necháme odpočinout pod pokličkou až do servírování.
  3. Na pánvičce si rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na něm šalotku. Zasypeme kurkumou, necháme lehce provonět a zalijeme džusem. Omáčku částečně zredukujeme.
  4. Kukuřičný škrob promícháme se smetanou a vlijeme do omáčky a již jen krátce povaříme, abychom získali hladkou jemnou omáčku.
  5. Filety na talíři polijeme pomerančovou omáčkou a podáváme s kuskusem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  695 138  1391  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  42,6 8,5   85,2 -
sacharidy g 65,4  13  130,8  -
   z toho cukry g  22,2 4,4  44,3  -
tuky g  27,9 5,5   55,8 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,3  0,7  6,6  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,1 20,3  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 3,15  0,62  6,29  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm a kampaní Ženské zdraví.

logo dm





Mohlo by vás také zajímat: