O zdraví 10. 5. 2019 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Jak jsou na tom Češi se zdravím? Výsledky průzkumu

Na celkovém zdraví se vedle genetických faktorů velkou měrou podílí náš životní styl. Životní styl podporující zdraví zahrnuje správnou výživu, pravidelnou pohybovou aktivitu, umírněnou konzumaci alkoholu, nekouření a samozřejmě také předcházení nemocem pravidelnými preventivními prohlídkami a schopnost relaxovat a snižovat tak úroveň stresu.

Stock Photos: Prapasri T /Shutterstock.com

V červenci 2018 jsme realizovali velmi zajímavý průzkum, který poodhalil, jak jsou na to Češi se zdravím, resp. co pro své zdraví dělají. Průzkumu se účastnilo 1 000 respondentů ve věku 25 let a více. Otázky se týkaly několika základních okruhů – zdraví, pohybu, výživy, relaxace.

ZDRAVÍ

Z výsledků vyplývá, že si lidé uvědomují, že ke zdravému životnímu stylu patří zdravá vyvážená strava (uvědomuje si to 88 % lidí) a aktivní pohyb (uvědomuje si to 74 % lidí), ale v praxi to zdaleka ne každý naplňuje. Varující je, že si respondenti se zdravým životním stylem velmi málo spojují dostatek spánku a stav mysli (pouze 10 % lidí), což je chyba, protože obojí je pro zdravotní stav velmi důležité.

Na otázku, jak jsou lidé spokojeni se svým životním stylem, odpověděla pouze 2 %, že jsou spokojena velmi. Většina oslovených si uvědomuje jisté rezervy a jsou tedy spíše spokojeni, popř. „tak napůl“.

Zajímavé výsledky přinesla odpověď na otázku, zda Češi chodí pravidelně na preventivní prohlídky. Ve věkové kategorii 25-34 let celých 21 % nechodí vůbec, pouze 35 % pravidelně. S věkem se však evidentně již více obáváme o své zdraví, protože v kategorii 65 a více let již pravidelně k lékaři na prevenci chodí 64 % oslovených, pouhá 2 % nechodí vůbec. Navzdory tomu 55 % respondentů se nijak nesnaží monitorovat svůj zdravotní stav (např. formou pravidelného měření tlaku apod.)

VÝŽIVA

Vyvážená stravaO tom, že strava české populace není optimální, svědčí fakt, že více než polovina dospělých má nadměrnou tělesnou hmotnost. Z výzkumu také vyšlo, že 31 % lidí se přejídá, 43 % lidí neřeší, co jí v restauracích, kantýnách či menzách, 48 % lidí nijak neomezuje solení, 24 % lidí preferuje slazené nápoje, 55 % lidí jí ryby méně často než jednou týdně, nebo je dokonce nejedí vůbec a pouze 31 % jí denně zeleninu, 38 % jí denně ovoce.

  • Na druhou stranu 79 % respondentů užívá celoročně nebo alespoň v sezóně doplňky stravy!

Zajímavé, leč očekávatelné je, že složení potravin výrazně více sledují mladší respondenti než lidé 65+ (70 % versus 48 %). Také bylo potvrzeno, že o skladbu stravy se více zajímají lidé s vyšším stupněm vzdělání. Hlavními uváděnými důvody, proč lidé nesledují údaje na etiketách, byl nedostatek času, nečitelnost popisků či lhostejnost.

POHYB

O prospěšnosti pravidelné pohybové aktivity nepochybuje téměř nikdo, leč celých 50 % lidí nesportuje ani necvičí. Denně sportují pouze 4 % lidí, několikrát týdně 21 %, přičemž ženy jsou na tom se sportem a pohybem hůře než muži. Zajímavé je, že ochota se pravidelně věnovat pohybu klesá s věkem a stoupající tělesnou hmotností. Přitom pro obě skupiny je pravidelný pohyb více než přínosný.

Co se týká kondičky, pouze 3 % respondentů ji označila za velmi dobrou, většina (46 %) ji považuje za průměrnou, resp. ani dobrou, ani špatnou, 15 % oslovených ji charakterizuje jako spíše špatnou.

RELAXACE

RelaxaceRelaxace bývá velmi často opomíjena, stejně jako negativní vliv dlouhodobého stresu na zdraví. Přitom se jedná o značně rozšířený problém. Z výzkumu vyplynulo, že 82 % lidí se pravidelně cítí ve stresu či pod psychickým tlakem. 17 % lidí dokonce každý den nebo několikrát týdně. Se stresem velice úzce souvisí i poruchy spánku, přičemž platí, že čím častěji se člověk nachází ve stresu, tím hůře také spí. Prevence a účinný boj proti stresu bohužel bývá opomíjen, pouze 18 % lidí uznává a provozuje meditaci, jenom 30 % lidí chodí na masáže, do wellness nebo do sauny.

Proč se Češi (ne)starají o své zdraví?

Na závěr vyvstává otázka proč vlastně se Češi více nezajímají o své zdraví? Odpovědí může být hned několik. Nemusí být například dostatečně motivováni, jelikož nestaví zdraví na první příčku v žebříčku priorit, nevědí, jak na to nebo nemají vytvořený návyk pravidelnosti, což se týká zejména pohybu. Častou argumentací, především ve vztahu k výživě je, že jíst zdravě znamená jíst draze.
Na následujícím příkladu je dobře patrné, že zrovna v případě výživy to platit nemusí.

 

Muž sedavé zaměstnání

 

Vyvážený jídelníček

Nevhodný jídelníček

Snídaně

200 g bílý jogurt skyr, 40 g müsli, lžička medu, krajíc celozrnného chleba s rostlinným tukem a 2 plátky sýra, paprika

34,50 Kč

párky 2ks s hořčicí, 3 rohlíky, káva a 2 kostky cukru

36,00 Kč

Svačina

100 g ananasu, 100 g banánu, 20 mandlí

25,50 Kč

 

 

Oběd

polévka květáková, guláš z krůtího masa s hráškem, bramborová kaše

120,00 Kč

svíčková omáčka, hovězí maso, 6 knedlíků, pivo

98,00 Kč

Svačina

krajíc celozrnného chleba, arašídová pomazánka, banán

18,00 Kč

plněná bageta

55,00 Kč

Večeře

brambory zapečené se sýrem, salát z červené řepy

90,00 Kč

vlašský salát, 3 rohlíky, 3 piva, chipsy

96,00 Kč

 

 

 

 

 

Tekutiny

Neochucená voda 2l

15,00 Kč

Pepsi cola 2,25l

36,00 Kč

 

 

 

 

 

 CELKEM

 

303,00 Kč

 

321,00 Kč

Zajímavé je pak srovnání nutričních hodnot. Dražší jídelníček je nutričně zcela nevyhovující – vede k obezitě, jelikož energeticky zdaleka neodpovídá sedavému zaměstnání, spíše se přibližuje energetické potřebě polárníka, je příliš bohatý na tuky (s převahou nasycených mastných kyselin) a sacharidy (s vysokým zastoupením cukrů) a je chudý na vitaminy, minerální látky a vlákninu.

 

Jídelníček vyvážená varianta

Jídelníček nevhodná varianta

Energetický příjem (kJ)

9500

21 427 ↑↑

Bílkoviny (g)

94

108

Tuky (g)

75

160 ↑↑

Sacharidy (g)

300

742 ↑↑

(zejména vysoký příjem cukru)

Vápník (mg)

1000

909

Vláknina (g)

44

26 ↓

Začněte malými kroky

Změnit životní styl nemusí být vůbec složité, důležitá je jistá informovanost, zábavná forma a soustavnost, daná například nácvikem pravidelnosti při cvičení a také volby systému malých kroků. Zkrátka, nic nejde změnit ze dne na den, ale i malé kroky vedou k velkým změnám.

logo





Mohlo by vás také zajímat: