O zdraví 13. 11. 2020 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Jak optimalizovat den na home office a mít čas i sama na sebe

My ženy musíme zvládat několik úkolů najednou, „multitasking“ nám rozhodně není cizí a v dnešní coronavirové době se musíme otáčet ještě mnohem víc. Rodina, učení se s dětmi, domácnost a ještě zvládat svoji práci na jedničku. Jak se tedy ze všech povinností nezbláznit, umět si rozložit správně aktivity a povinnosti a přitom si najít i čas pro sebe?

Stock Photos: GoodStudio /Shutterstock.com
  • V této hektické době, kterou zažívá snad každá manželka a matka, je důležité si stanovit plán dne/dnů a možná se i naučit delegovat nějaké povinnosti i na jiné členy domácnosti.
  • Nemusí to přece být vždy perfektní a podle vás.
  • Manžel nebo i děti zvládnou zadané úkoly určitě také na jedničku a vy už nebudete muset být otrokem.

Plánujte

Věřím, že i vaření pro nasycení hladových krků každý den je pořádná fuška, proto zkuste plánovat, co uvaříte, nakupujte dle toho i potraviny. Vařit také nemusíte přeci každý den.

  • Dva dny stejný oběd je přeci také v pořádku.

A pokud se vám vařit nechce a finančně nestrádáte, zkuste si někdy objednat jídlo z nějaké restaurace. Uděláte dobrý skutek, podpoříte podnikatele v dnešní nelehké situaci a vám to ušetří spoustu času.

rozvrhPečlivě nastudujte rozvrh svých dětí a v čas, kdy mají online výuku, věnujte maximálně sobě a svým povinnostem, své práci.

V případě, že děti žádnou online výuku nemají a vy tedy nemáte ani chvíli času, jim „utéct“, stanovte jasná pravidla. Ať se děti pokusí si zadané úkoly vyhotovit sami, Vy si mezitím dělejte svoji práci a poté si společně na danou výuku sedněte.

  • Pokud vás budou žádat o pomoc, odpovězte jim, že jim pomůžete, až si doděláte svou práci.

Dejte dětem práci

Rozplánování dne hraje klíčovou roli. Povinnosti, úkoly a svoji práci se snažte přesměrovat na dopolední hodiny, kdy jste nejsvěžejší. Nebojte se rozdělit i pomoc v domácnosti, do které děti i manžela zapojte. Pokud vás partner pracuje také z domu, jistě bude fér stanovit si „směny“, které se budou týkat hlídání dětí, učení se s nimi a také běžných povinností.

Do odpoledních hodin směřujte nějaký volný čas, zábavu a případně ještě vyřízení nějakých vašich emailů a telefonátů.

Nebuďte tak striktní

dítě s tabletemŽe se vaše děti nemohou koukat delší dobu na televizi, nebo si hrát na tabletu? To je samozřejmě v pořádku. Zkuste ale v této době malinko povolit otěže a místo hodinky jim dopřát hodiny dvě. Uvidíte, jak budete ve finále ráda, že máte nerušený čas pro sebe.

Děti se u této aktivity také příjemně uvolní. Nebo jim dovolte být s kamarády o něco déle venku. Více „pasivní“ zábavy prospěje v této době opravdu všem.

  • Vysvětlete jim ale předem, že je to díky situaci, jaká je, a až se vše vrátí do normálu, tak i domácí režim bude takový, jako dřív.

Zpomalte

I když se vám toto slovo bude zdát asi jako bláznovství, ale mějme na paměti, že i když jsme zavalení x-úkoly, které musíme stihnout, měla by být doba coronavirová dobou „zpomalení“, kdy můžeme trávit společný čas s rodinou.

  • Ne čas „vedle sebe“, ale „spolu“. Zahrajte si společně hry, skládejte puzzle, hrajte karty, choďte do přírody a učte děti poznávat stromy.

Snažte se všechny povinnosti zvládnout v týdnu a víkend věnujte sobě, svému partnerovi a dětem. O víkendu nemusíte mít věci naplánované, zkuste je nechat jen volně plynout.





Mohlo by vás také zajímat: