O zdraví 10. 8. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Na komáry a klíšťata s domácím repelentem! Je levný, účinný a příprava jednoduchá

Komáři, klíšťata a další obtěžující hmyz. Je téměř všude a dokáže nám hodně znepříjemnit život. Abychom hmyz odpudili, můžeme použít klasický repelent z drogerie. Anebo si můžeme vyrobit svůj vlastní. Ten má tu výhodu, že přesně známe jeho složení, nejsou v něm žádné zbytečné chemické či toxické látky a vyjde nás na zlomek ceny oproti koupenému.

Stock photo: encierro/Shutterstock.com

Ochrana proti klíšťatům a komárům

Obtížný hmyz se letos přemnožil. Komárů i klíšťat je hodně a pořádně nám znepříjemňují život. Chcete-li si užít letní pohodu u táboráku, posedět s přáteli, v klidu se v noci vyspat bez nepříjemného pískání u ucha nebo se bez obav vydat do lesa na houby, pak se budete muset chránit. K ochraně můžete použít klasický repelent, který je však plný chemických či toxických látek, případně můžete sáhnout po přírodním repelentu. I ten si můžete pochopitelně koupit, ale mnohem lepší i ekonomičtější volbou je příprava takového repelentu doma. Klíšťata, komáři i další hmyz se vám začnou vyhýbat a budete mít konečně klid.

Repelent do domácnosti

Bylinky či éterické oleje nemusíte používat jen ve chvíli, kdy jdete ven na procházku. Ale užitečné mohou být i u vás doma. Využít můžete všechny obvyklé metody rozptylování éterických olejů v prostoru (difuzéry, aromalampy apod.) nebo se zaměřte na místa, kudy hmyz vniká dovnitř. Abyste hmyz odradili, nastříhejte papírové proužky (například z papírových utěrek) nebo látkové stužky, na každý proužek kápněte kapku éterického oleje a zavěste nebo rozložte je na strategická místa.

svazky repelentních bylinPřípadně využijte sílu repelentních bylin. Nasbírejte si čerstvé, svažte je do svazku a zavěste poblíž oken a dveří. Případně si ji zavěste někam v autě, pokud cestujete na dovolenou a obtěžuje vás cestou hmyz. Jednou z nejsilnějších rostlin proti hmyzu je vratič. Využít můžete ale samozřejmě i další byliny a rostliny, jako je bazalka, muškát, aksamitník, libeček, máta, yzop, šanta, meduňka, šalvěj nebo třeba levandule. Některé z těchto rostlin se rozhodně vyplatí zasázet i poblíž venkovního posezení nebo je zasadit do květináče a ty pak umístit na okenní parapety.

Éterické oleje proti obtížnému hmyzu

  • Komáři a mouchy nemají rádi šantu kočičí, vetiver, eukalyptus citronovonný, geránium, pačuli či levanduli.
  • Kromě toho se mouchy vyhýbají i mátě klasnaté, mátě peprné, mátě poleji, bazalce, hřebíčku, citronele, citronové trávě, eukalyptu.
  • Pokud se mouchy slétají k odpadkovým košům či popelnicím, můžete vyzkoušet nimbový éterický olej.

Byliny i éterické oleje mohou pomoci nejen tradičně s klíšťaty a komáry, ale dokáží si poradit také s dalšími nepříjemnými druhy.

  • Mezi oblíbené odpuzovače molů se řadí například vetiver, levandule, cedr, máta peprná, citrónová tráva, citronela a citrusové éterické oleje obecně.
  • Mravenci, kteří se hrnou do domu, se rychle zaleknou máty peprné, eukalyptu, pomeranče, šanty kočičí.

Smíchat tyto přírodní prostředky můžete například s křídou, chilli papričkami nebo s hořčičným práškem.

Návod na domácí repelent s éterickými oleji

éterický olej citronelaDomácí bylinkový repelent na bázi éterických olejů můžete vyrobit mnoha způsoby. Mezi dva nejoblíbenější typy patří alkoholový a olejový. Záleží pouze na vás, kterému dáte přednost. Olejový je jemnější a šetrnější k pokožce, alkoholový spíše vysušuje. A jak na to?

Přísady:

  • 20 ml hydrofilního oleje nebo 60% alkoholu
  • 170 ml převařené nebo destilované vody
  • 25 kapek směsi repelentních éterických olejů (levandule, tea tree, rozmarýn, geránium, citronela a podobně)

Příprava: Do uzavíratelné nádoby nalijte hydrofilní olej nebo alkohol. Následně přidejte éterické oleje, nádobu uzavřete a směs důkladně protřepejte. Nakonec přilijte destilovanou nebo zchladlou převařenou vodu. Opět uzavřete, promíchejte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Používejte podle potřeby.

Tip: Jestliže si nebudete jistí snášenlivostí doma vyrobeného repelentu, můžete před použitím provést test kožní snášenlivosti. Do loketní jamky naneste trochu repelentu a vyčkejte 24 hodin. Pokud se neobjeví žádná negativní reakce, můžete repelent bez obav používat.

Návod na domácí bylinný repelent

Jako základ můžete použít jablečný nebo vinný ocet. Oba dva působí už v základu samy o sobě jako surovina hmyz odpuzující. Jestliže si chcete přichystat ryze bylinný repelent, použijte k tomu nejlépe čerstvě natrhané byliny a rostliny.

Přísady:

  • 500 ml jablečného nebo vinného octa
  • větvička rozmarýnu
  • půl hrsti levandulových květů
  • snítka tymiánu
  • několik mátových lístků
  • několik šalvějových lístků

Příprava: Všechny byliny vložte do průhledné uzavíratelné sklenice a zalijte octem tak, aby byly zcela ponořené, přičemž ocet by měl byliny alespoň o půl centimetru převyšovat. Sklenici uzavřete a nechte ji dva až tři týdny položenou na okenním parapetu. Poté sceďte a přelijte výluh do čisté lahve. Nařeďte s vodou v poměru 1 : 1. Poté přelijte do lahviček s rozprašovačem a můžete začít používat.

Repelent pro domácí mazlíčky

Sušené bylinky a éterické oleje bývají velmi účinné u zvířat při prevenci proti blechám a klíšťatům. Mezi druhy, které je možné na psy použít a fungují skutečně spolehlivě, patří rozmarýn, tea tree, citronela, tymián, geránium nebo levandule. Éterické oleje z těchto byliny navíc působí lehce antisepticky i antibakteriálně.

pudrový repelent pro psaA jak takový repelent vyrobit? Možností je více. Připravit pro svého psa můžete například pudrový repelent. Nakapejte pět kapek vybraného éterického oleje nebo směsi do klasického dětského pudru. Nasypte do uzavíratelné nádoby a dobře protřepte. Následně pak voňavým pudrem posypte psí kožich a lehce vmasírujte.

Druhou možností je pak výroba olejového repelentu. Pro tento účel použijeme ideálně hydrofilní olej, který je možné mísit jak s éterickými oleji, tak s vodou. Do 20 ml hydrofilního oleje nakapeme 10-12 kapek vybraného éterického oleje nebo směsi olejů. Důkladně promícháme, aby se éterické oleje smísily s hydrofilním olejem. Následně pak doplníme 100 ml destilované nebo převařené vody. Přelijeme do lahvičky s rozprašovačem a můžeme používat.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroje informací:
DODT, Colleen K.: Éterické a esenciální léčivé oleje, 1996, Pragma Hodkovičky
WORWOOD, Valerie Ann: Nová voňavá lékárna, 2021, One Woman Press




Mohlo by vás také zajímat: