O zdraví 16. 7. 2019 | Daniel MarešDaniel Mareš

Které potraviny vyvolávají nejčastější alergie? Pozor na anafylaktický šok

Alergie na potraviny patří mezi nejnepříjemnější. Celoročně jimi trpí lidé na celém světě. Jaké „dobrůtky“ mohou vyvolat těžké alergické reakce? Na co si dát pozor a jaké jsou příznaky?

Stock Photos: Africa Studio /Shutterstock.com

Potravinové alergie se celkem těžko předem odhalují a život s nimi není zrovna jednoduchý. Většinou se objeví rychle a nečekaně. Pokud se již objeví příznaky a je zřejmá souvislost s potravinou - je bohužel nutné se těmto potravinám, či přísadám do budoucna vyhnout.

„Musíme pak neustále sledovat obaly potravin a studovat jejich složení. To samé ale platí i o kosmetických přípravcích, ve kterých může být alergen přítomný,“ uvádí MUDr. Lucie Nováková.

Na co si dát pozor a jaké jsou příznaky?

„Řada lidí si totiž vůbec neuvědomuje, že nějaké příznaky mohou být alergického původu,“ upozorňuje odbornice.

Obecně platí, že mezi ty nejčastější patří:

  • pálení očí
  • svědění dlaní
  • svědění jazyka
  • vyrážka na různých částech těla
  • různě silný astmatický záchvat
  • problémy s dechem
  • kašlání či kýchání
  • rýma
  • průjem

Ořechy, arašídy

Jedním z výrazných alergenů jsou například ořechy.

„Zajímavé je, že lidí trpících alergií na ořechy je rok od roku více. Problémem je, že ořechů je velké množství a je velmi problematické zjistit, na jaký druh jsme alergičtí. Alergologové v tomto případě často pacientům doporučují ochutnat co nejvíce druhů ořechů, ne samozřejmě za jeden den, ale třeba v průběhu měsíce vždy denně jeden druh a zjistit tak, který z nich alergickou reakci vyvolává. Pokud tuto formu alergie necháte být, může dojít k velmi silné alergické reakci, která může vyústit až v anafylaktickému šoku,“ uvádí lékařka.

Velmi silnou reakci mohou mít pacienti i na burské oříšky – arašídy. U těchto pacientů se může projevit velmi silná alergická reakce a v řadě případů se objevuje i život ohrožující anafylaktický šok.

„Tato alergie je bohužel velmi často doživotní. Jak už bylo naznačeno v úvodu, stopy arašídů můžeme najít v mnoha potravinách, jako jsou například různé sladkosti a sušenky,“ říká Nováková.

Mléko

MlékoAlergičtí můžeme být i na mléko – přesně řečeno na bílkovinu obsaženou v kravském mléku. Znovu platí výše popsané příznaky a pacient, který takovouto alergií trpí, se bohužel musí vyhnout všem mléčným výrobkům. Alternativou je pro něj v tomto případě například tzv. rostlinné mléko.

Vejce

Lucie Nováková podotýká, že alergie na vejce je u dospělých poměrně vzácná.

„Alergeny jsou bohužel obsaženy v mnoha potravinách, jako je například zmrzlina, ale i zálivka na salát, různé sladké dobroty a samozřejmě pomazánky. Tyto alergeny najdeme ale i v očkovacích látkách proti chřipce,“ říká lékařka.

Ryby

Zajímavé je, že alergičtí můžeme být pouze na jeden druhy ryb. Stejně jako u korýšů se jedná o velmi těžkou alergii, která je bohužel celoživotní.

„Pozor i na to, co si dáváte v restauraci. Ryby jsou totiž často připravovány i skladovány spolu s jinými potravinami, což může mít pro alergika fatální následky. Například i do krmiva pro drůbež je přidávána rybí moučka,“ uvádí Nováková.

Korýši

KorýšiZajímavé je, že jedním z nejčastějších alergenů u dospělých jsou korýši. Mořské plody jsou každodenním pokrmem mnoha národů. Takže lidé, kteří jsou na nich závislí a mají na ně alergii, mají velký problém. Bohužel se jedná o velmi těžkou alergii a většinou bývá celoživotní.

„Pozor, stopy korýšů můžete najít v různých ingrediencích pro přípravu nejrůznějších pokrmů, jako jsou třeba krabí tyčinky, ale i vitamíny či granule pro domácí zvířata. Částečky z korýšů se například v rybárnách šíří i vzduchem," varuje lékařka.

Pšenice

Mezi nebezpečné alergeny patří i pšenice.

„Tu najdeme v řadě potravin – v rohlících, ale i v máčkách, zmrzlině, těstovinách či v sušenkách. Její stopy jsou ale i v toaletních a kosmetických potřebách,“ sděluje doktorka.

Sója

Alergičtí můžeme ale být i na luštěniny. Mezi ty zásadní patří třeba sója. Problémem je, že jí najdeme například i v kojenecké výživě, ale třeba i v polévkách či těstě na pizzu.

„Sója je hojně využívaná v asijské kuchyni, takže návštěvě takto specializovaných restaurací by se měli alergici jistě vyhnout." varuje lékařka.

Rajčata

Velkou neplechu dokážou alergikům způsobit i rajčata.

„Potravinovou alergii má u rajčat na svědomí specifický antigen. Problémy u tohoto i jiných druhů potravin mohou mít ale lidé, kteří jsou hákliví na vybrané chemické látky – jako jsou různá barviva, konzervační prostředky či potravinové přísady,“ doplňuje Lucie Nováková.

Jahody

JahodyJahody jsou sice oblíbeným ovocem, které je zdravé a chutné, může být ale doslova i životu nebezpečné.

„Platí zde stejné příznaky jako u ostatních typů potravinových alergií. Velmi zřídka se může objevit již zmiňovaný anafylaktický šok. Problémem je, že během něho není zasaženo jedno místo, ale celé tělo. Obvykle se začne objevovat zhruba třicet minut po kontaktu s alergenem. Kvůli zúžení cév může dojít k selhání krevního oběhu a dokonce k udušení. V takovém případě lékař aplikuje pacientovi do žíly adrenalin, který zajišťuje správné fungování krevního oběhu a brání zúžení dýchacích cest,“ uzavírá odbornice.

Přechodná sezónní alergie

Jak už bylo v úvodu zmíněno, existuje i takzvaná sezónní alergie. Pokud máte například alergii na pyl, můžete mít v tomto období alergii třeba na syrovou mrkev. Naopak v zimních měsících ji tito pacienti mohou bez problémů pojídat.





Mohlo by vás také zajímat: