Product placementO zdraví 14. 10. 2021 | redakce Vím, co jím

Na podzim ubývá sluneční svit i vitamin D. Kde jinde ho hledat?

Věděli jste, že máme u nás o 1 000 hodin za rok méně slunečního svitu než na jihu Evropy? To má vliv na příjem vitaminu D. Čerpáme jej totiž z 90 % především ze slunečního záření. Jak jinak si zajistit jeho dostatečný příjem?

Foto - autor: romanadr/ Shutterstock.com

Vitamin D ze slunečního svitu

zdroj vitaminu DVitamín D je specifický v tom, že si jej naše tělo dokáže vyrobit samo, a to ze slunečního svitu.

Tento „sluneční vitamín“ se v kůži tvoří v době, kdy na ni svítí slunce, a pro pokrytí denní dávky je nutné strávit na slunci alespoň 20 minut denně.

Jsou měsíce, kdy to není problém, ale nyní nás čeká podzim a zima, kdy budeme na sluníčko čekat marně. 

Vyhrajte roční balení vitaminu D ---> vstup do soutěže

Mrzutost, únava a přecitlivělost? Možná vám chybí vitamin D

  • Podle studie Státního zdravotního ústavu má nedostatek vitaminu D 9 z 10 Čechů.

zlomeninaS tím pak může souviset i celá řada zdravotních potíží. Mezi ně patří například svalová slabost či úpadek kondice a menší vytrvalost.

Nízká hladina vitamínu D se může projevit i únavovými zlomeninami, jelikož je velmi důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu, a tím i pro udržení dobrého stavu našich kostí. Pokud nám „déčko“ chybí, mohou nás zaskočit i změny nálad, častěji jsme smutní a špatně spíme. 

Vyhrajte roční balení vitaminu D ---> vstup do soutěže

K čemu je „Déčko“ dobré?

  • Vitamín D hraje klíčovou roli v mnoha důležitých procesech v těle. Je to vitamin rozpustný v tucích, organismus jej může uložit do zásoby ve tkáních a odtud jej pak v případě potřeby čerpat.

Naším cílem by tedy mělo být jeho načerpání „do zásoby“, abychom o něj nikdy neměli nouzi. Vitamin D přispívá ke správně fungující imunitě a pomáhá udržovat pevné zdraví. Zároveň působí proti ochablosti svalů a udržuje jejich normální funkci. Velký vliv má i na naše kosti a zuby – zpevňuje jejich strukturu a zajišťuje lepší vstřebávání vápníku z potravy. 

Vyhrajte roční balení vitaminu D ---> vstup do soutěže

Důležité: Zajistit pravidelný přísun

  • Nedostatek vitaminu D je často dán tím, že se slunci vyhýbáme - většinu dne trávíme v budovách a venku si zakrýváme kůži oblečením. Navíc s vyšším věkem, klesá i schopnost kůže vytvářet vitamín D a jeho spotřeba se naopak zvyšuje.

Proto je dobré nespoléhat se jen na slunce. Kromě něj je skvělým zdrojem vitaminu D také olej z tučných mořských ryb. I v tomto případě ale máme jako Češi rezervy, naše spotřeba ryb je totiž velmi malá.

vitamin DŘešením může být pravidelné užívání doplňku stravy Vitamin D3 Vita Solaris, který se vyrábí v Norsku a obsahuje nejvyužitelnější formu vitamínu D – tzv. vitamín D3.

Vitamin D3 je forma vitaminu D, která se tvoří, když je pokožka vystavena slunečnímu záření, a výzkumy ukazují, že právě tato forma se do těla nejlépe vstřebává.

Už 1 tableta přípravku Vitaminu D3 VitaSolaris obsahuje 25 mikrogramů vitamínu D3, tedy doporučenou denní dávku. Pravidelné užívání vám tedy zajistí adekvátní hladinu vitamínu D po celý rok.  

Vyhrajte roční balení vitaminu D ---> vstup do soutěže

O společnosti NaturaMed

Společnost NaturaMed Pharma AS založil v Norsku v roce 1991 Knut-Erik Karlsen. Do České republiky vstoupila značka v roce 2006, kdy vznikla její česká pobočka NaturaMed Pharmaceuticals se sídlem v Českých Budějovicích. Od roku 2009 působí NaturaMed i na slovenském trhu. Doplňky stravy společnosti NaturaMed si v České republice zakoupilo již více než 1 800 000 zákazníků. 

logo

 





Mohlo by vás také zajímat: