O zdraví 9. 4. 2020 | Tomáš Lebeda

Načerpejte energii a pozitivní náladu z maličkostí

Jarní únava nám letos ukazuje tak trošku jinou tvář. Vedle fyzické únavy jsme psychicky i mentálně vyčerpaní z karantény a společenské izolace. Ačkoli zima byla letos velmi mírná, lidský organismus je podle odborníků vyčerpán úplně stejně jako v jiných letech. Jak tedy „jarní únavu" překonat i s omezeným pohybem na čerstvém vzduchu. Jak se nakopnout, abychom získali pozitivní energii?

Stock Photos: benik.at /Shutterstock.com

Člověk má v sobě od svých předků zakódováno, že se roční období střídají. Na mnoha místech v nížinách letos nevydržel sněhový poprašek ani den, mrzlo obvykle jen přes noc. Alespoň krátké období s mínusovými teplotami nám chybí. 

"Teplá zima neměla na lidský organismus výrazně pozitivní vliv, snad kromě toho, že nám nebylo při pobytu venku tak velké chladno. Stejně jako v jiných letech se nám nedostával dostatek světla, výsledkem je únava, vyčerpanost, nevýkonnost, snížená odolnost organismu, mnohdy smutná nálada," vyjmenovává psycholožka a nutriční terapeutka Zuzana Douchová a připouští, že ne všichni takové pocity mají.

Recept na jarní únavu existuje

Recept, jak jarní únavu překonat, existuje. Pomoci nám mohou stejné věci jako v případě princezny Zubejdy z pohádky Lotrando a Zubejda. Jsou jimi: světlo a čerstvý vzduch, pohyb, správně složený jídelníček a láska!

domácí tanecPohyb. Nemusí jít o sportovní výkony v posilovně či běh na x kilometrů. Stačí půlhodinka chůze, nebo i domácího tance. A i když nemůžeme zrovna ven, tak sluníčko na balkóně či u otevřeného okna nám pomůže.

„Pohybem organismus okysličíme, v těle se začnou tvořit endorfiny, tedy hormony štěstí. Zmiňované sluníčko zajistí, že pokožka bude produkovat vitamín D, kterého máme po zimě nedostatek. V organismu je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, svalů a tedy i srdce a pro celou řadu dalších pochodů,“ uvádí Zuzana Douchová.

Vitamin D a bílkoviny

S vitamínem D souvisí zdravý jídelníček. Déčko najdeme v tučných rybách, lososu, tresčích játrech a tresčím oleji, sardinkách.

"Tady je vhodné připomenout postní období, naši předci dobře věděli, co jejich organismus potřebuje. Proto se zjara nejedlo maso teplokrevných zvířat, ale ryby ano," konstatuje nutriční terapeutka.

Z dalších nutrientů, na které bychom neměli zapomínat, jsou lehce bílkoviny. Bílkoviny získáme jak z ryb, tak třeba naklíčených luštěnin, obilovin a dalších semen. I v nich najdeme zdravé rostlinné tuky s obsahem vitamínu D, oproti zmíněným živočišným produktům je ale ve formě, kterou tělo hůře využije.

Jarní klíčky a mikrozelenina

mungo klíčekK naklíčení můžete využít kromě fazolek mungo i adzuki, cizrnu (ta se dokonce krátce povařit doporučuje, protože je tužší), čočku, oves či ječmen (v tomto případě můžete nechat klíčky více narůst a do smoothie přidat zelené výhonky), pohanku. Stačí je na osm hodin namočit do vody, pak dát do plastového cedníku, ten vložit do misky a přikrýt talířem. Následně ji stačí umístit někde v teple a pravidelně několikrát denně síto proplachovat vodou. Sklízet můžete za tři až pět dní.

Ze sezamu, hořčičného semínka, slunečnice či třeba vojtěšky, řeřichy a ředkvičky si můžete připravit microgreens neboli mikrozeleninu. Jde o velmi mladé rostlinky – obvykle ze semínka vyrostlé děložní lístky či první dva pravé lístečky.

  • O microgreens lze říct, že je koncentrátem všech látek, které najdeme v dospělých rostlinách.

Pokud jste se při pomyšlení na nejznámější klíčky, mungo výhonky, oklepali hrůzou, budete možná překvapeni. Nemusíte je jíst zasyrova.

"Pokud vám nechutnají v salátu či jako ozdoba jídla na talíři, můžete je krátce blanšírovat. Vhodit na okamžik do vroucí vody a následně rychle zchladit. Nebo je můžete přidat do připravovaného pokrmu krátce před dokončením, aby se povařily jen krátce," radí Zuzana Douchová.

Lásku, tu potřebujeme nejvíce

Stejně jako v případě princezny Zubejdy, pro zdraví jsou důležité mezilidské vztahy. Snažte se proto co nejvíc využít času s rodinou, vymýšlet společnou zábavu, společně vařte, hrajte karty či deskové hry.

Na přátele nemusíte zapomenout. Využijte moderní technologie a užijte si i rozhovor přes skype. Určitě je potěší, že se zajímáte. Zvlášť starší generace ocení pravidelnou komunikaci, byť přes telefon.





Mohlo by vás také zajímat: