Neznamená to ovšem, že se hned začnete „ládovat“ šlehačkovými dorty. Jste-li pod dobrou kontrolou lékaře, můžete ale mírné množství cukru považovat jako součást své vyrovnané stravy.
Cukrovka nevzniká z cukru
Podle Evropské rady pro informace o potravinách (www.eufic.cz) neexistují žádné důkazy, že by spotřeba cukru souvisela s rozvojem jakéhokoli typu diabetu u zdravých osob. Naopak je prokázáno, že spouštěčem cukrovky může být vedle dědičnosti a věku obezita a nedostatek fyzické aktivy.
Co to v praxi znamená? Jednoduše to, že diabates si nemůžeme přivodit jenom tím, že budeme hodně sladit. Nadbytek cukru není ani příčinou ani spouštěčem cukrovky. Je to nemoc způsobená nedostatečnou funkcí inzulínu.
Tento hormon je v našem organizmu zapotřebí k tomu, aby byla hladina cukru v krvi v normálu. Pokud nefunguje správně, musí si člověk hlídat VŠECHNY přijímané sacharidy, nejen cukr. Je nutné, aby jedl v pravidelných intervalech, přísně si odměřoval jednotlivé porce jídla a sledoval přísun a složení sacharidů. Ty jsou běžnou součástí jídelníčku všech diabetiků.
Stravovací doporučení u diabetu zdůrazňují zvýšení příjmu vlákniny a nově rovněž začlenění mírných množství bílého cukru do stravy. Omezené množství cukru v jídle má totiž u osob s diabetem jen malý dopad jak na glukózu v krvi, tak na koncentraci inzulinu.