O zdraví 31. 10. 2023 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Není únava jako únava. Zde jsou 4 možné důvody

S únavou a vyčerpáním se na podzim potýká spousta z nás. Pokud jsou ale spojené i s dalšími projevy, jako je celková slabost, bolesti svalů a kloubů, může se jednat o typickou podzimní virózu, chřipku, nebo třeba covid. Nicméně únava nepatří jen k těmto nakažlivým onemocněním, podobně se může, alespoň zkraje, projevovat i lymská borelióza, klíšťová encefalitida a řada dalších nemocí.

Stock photos: Gladskikh Tatiana/Shutterstock.com

Za únavou, zvýšenou teplotou a bolestí hlavy, kloubů a svalů nemusí vždy stát obyčejná viróza. Ani následek stresu, fyzické aktivity nebo sychravých dní s nedostatkem sluníčka. Příznaky proto nepodceňujte a vždy hledejte příčinou vašeho nepohodlí a podlomeného zdraví. 

Únavou se projevují například nemoci, které přenášejí klíšťata, tedy lymská borelióza či klíšťová encefalitida. S klíšťaty se přitom můžeme potkávat všude – v trávníku, v parku, v lese nebo na zahradě, a to až do doby, kdy teploty nespadnou dlouhodobě pod 5 °C. Klíště má několik vývojových stadií, a zatímco dospělá samice hledá na těle místo k přisátí, nymfy vybíravé nejsou.

„Člověk se může stát hostitelem kteréhokoliv stadia. Nicméně celkově platí, že je nejčastěji napadán nymfami v porovnání s ostatními stadii,“ vysvětluje parazitolog doc. Jan Votýpka.

Nymfa zpravidla po nasátí sama odpadne a vy o tom většinou ani nevíte.

Lymská borelióza dokáže unavit

Lymskou boreliózu má ročně diagnostikováno 3,5 až 4 tisíce lidí. Toto bakteriální onemocnění se projeví do 6 týdnů od přisátí právě únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. V 50 % případů se objevuje i červená skvrna s bledým středem v místě přisátí. Bez ní to bohužel vypadá jako běžná viróza, kterou by vyléčil spánek, teplo a odpočinek. Bakterie ale mezitím skrytě napadají tělo, zejména klouby a centrální nervový systém. Boreliózu jde vyléčit poměrně úspěšně antibiotiky, musí se ale nasadit včas. Pokud se tedy už delší dobu cítíte „divně“, zvažte i tuto možnost a případně kontaktujte svého lékaře s podezřením na toto onemocnění.

Výrazná únava doprovází i klíšťovou encefalitidu

muž ležící v posteli s bolestí hlavyKlíšťová encefalitida se antibiotiky vyléčit nedá a není na ni ani jiný lék. První příznaky se dají čekat za 1 až 2 týdny a jsou to rovněž únava, zvýšená teplota, bolesti hlavy a celková schvácenost. Pokud do týdne skončí, imunitní systém si s virem poradil sám. Každý rok ale 600 až 800 lidí toto štěstí nemá a onemocnění se dostane do druhé fáze, vyznačující se intenzivními bolestmi hlavy, výraznou únavou, zvracením nebo závratěmi tak silnými, že vyžadují hospitalizaci. Následky onemocnění mohou zahrnovat ochrnutí končetin, dýchacích svalů, částečnou nebo úplnou ztráta sluchu, trvalé bolesti hlavy, potíže s koncentrací, pamětí, zpracováním informací apod. Léčba je pouze symptomatická, tzn. že lékaři podávají léky na projevy, ale ne na zastavení viru. Prevencí je jen očkování a přeočkování. To je pro lidi nad 50 let zdarma a ostatním na něj přispívají zdravotní pojišťovny.

Horečka, bolesti kloubů a zimnice

Symptomatická léčba je i u chřipky. Také ta se projevuje únavou a horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů a celkovou schváceností. Obvykle se přidává i zimnice, nechutenství a tlak za očima.

nemocné dítě v posteliChřipka je nebezpečná kvůli přidruženým komplikacím. U starších, oslabených nebo chronicky nemocných osob chřipku často komplikuje zápal plic. U dětí může vyvolat zánět středního ucha nebo zánět vedlejších dutin nosních. Závažnou komplikací je zánět srdečního svalu. I tady je nejlepší prevencí očkování. Každý rok přichází odborníci s vakcínou určenou pro aktuální chřipkovou sezonu a starším lidem ji opět hradí pojišťovna. Ročně u nás na chřipku a komplikace spojené s ní umírá asi 1 500 lidí.

Covid vás může znavit nadlouho

Očkování je prevencí i proti onemocnění, které v posledních letech trápí celý svět. Na letošní podzim a zimu 23/24 je již u praktických lékařů připravená nová jednodávková vakcína a doporučuje se všem, zejména pak starším a chronicky nemocným lidem.

„Očkování snižuje riziko nemoci COVID-19, především ale jejího těžkého průběhu, komplikací a úmrtí. Zejména lidé patřící do rizikových skupin by nyní s očkováním neměli váhat,“ radí MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka.

Příznaky covid-19 jsou podobné chřipce, nejčastěji to je zvýšená teplota, horečka, suchý kašel, obtížné dýchání, bolest na hrudi a zase únava. Covid-19 je ale zrádný zejména kvůli rozmanitým dlouhodobým následkům, známým jako postcovidový syndrom. Ten se týká asi 10 až 20 % všech lidí, bez ohledu na to, zda u nich šlo o mírný nebo výrazný průběh onemocnění. Mezi nejčastější následky patří bolesti hlavy, potíže s koncentrací a pamětí, dušnost, bolest na hrudi, bušení srdce i plicní embolie. Může to ale být i poškození ledvin, vznik a zhoršení diabetu, vypadávání vlasů, kožní vyrážka nebo úzkost, deprese, nespavost a další. Mírný až střední průběh je také spojován se zhoršením astmatu. Od začátku letošního září si covid-19 vyžádal životy více než 70 lidí.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/03/tabulka_leden-prosinec_2022.pdf
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
https://www.pozorkliste.cz/
https://www.mzcr.cz/doporuceni-k-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-pro-letosni-podzimni-a-zimni-sezonu/




Mohlo by vás také zajímat: