O zdraví 24. 7. 2023 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Roztroušená skleróza může přijít už ve dvaceti

Roztroušená skleróza je nevyléčitelné zánětlivé onemocnění, při kterém začne imunitní systém napadat obaly nervů, později i nervová vlákna a nervové buňky. Následkem je postupná mozková atrofie. Léčba přitom spočívá nejen v podávání léků, ale také v pravidelném pohybu a zdravém jídelníčku, který podpoří aktivitu mozku.

Stock photos: Orawan Pattarawimonchai/Shutterstock.com

Celosvětově se roztroušená skleróza týká 2,5 milionů nemocných. U nás se v současné době léčí přibližně 18 tisíc lidí, pravdou ale je, že počet nemocných roste a v roce 2030 by mohl dosáhnout 27 000. Nejčastěji nemoc propuká mezi 20. a 40. rokem. I když není toto autoimunitní onemocnění vyléčitelné, díky pokrokům v léčbě je možné jeho projevy zmírnit, zmenšit počet atak, při kterých propuknou příznaky plnou silou, a zpomalit jeho postup.

Jak se projevuje roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza nemá žádné specifické projevy a onemocnění může postihnout jakoukoliv část mozku nebo míchy. Proto není diagnostika snadnou záležitostí a spočívá mimo jiné v tom, že lékaři vyloučí další závažná onemocnění. Pacient lékaře většinou navštíví kvůli nečekaným zdravotním komplikacím. Jednat se může o

  • mladá dívka s bolestmi očíporuchy vidění jako jsou rozmazané vidění, špatné vnímání kontrastů nebo barev, dvojité vidění, zánět očního nervu a bolesti při pohybu oka;
  • chronickou únavu narušující pracovní i volnočasové aktivity;
  • poruchy hybnosti a koordinace pohybů doprovázené ztrátou rovnováhy a slabostí;
  • ztrátu citlivosti a mravenčení;
  • slabost způsobenou nedostatečnou stimulací svalů;
  • závratě a malátnost;
  • střevní a močové problémy, za kterými stojí dysfunkce močového měchýře;
  • poruchy paměti.

Koho roztroušená skleróza postihuje

Příčina roztroušené sklerózy není dosud zcela objasněna. Jednat se může o genetické zatížení, infekci virem Epstein Barrové nebo infekční mononukleózou, složení mikrobiomu nebo nedostatek vitamínu D. Podle odborníků riziko roztroušené sklerózy zvyšuje kouření, stres, obezita, nadbytek soli, vysoký krevní tlak a nezdravý životní styl. Faktem je, že roztroušená skleróza se týká častěji žen.

Každý případ je jedinečný

Projevy roztroušené sklerózy jsou velmi individuální a je tak obtížné předpovědět, jak bude nemoc postupovat. Zatímco u někoho dochází k rychlému zhoršení kvality života, jiný zažije pouze několik záchvatů nemoci bez dalších omezení. Co mají všichni pacienti společné je, že v průběhu let dochází u většiny z nich k postupnému úbytku mozkové tkáně a jejich stav se zhoršuje.

Lidé trpící roztroušenou sklerózou musí myslet na to, že existuje mnoho situací, které mohou projevy roztroušené sklerózy zhoršit, případně přivolat záchvat. Jedná se o akutní infekční onemocnění, stres, operace s celkovou anestezií i výkyvy hormonů u žen.

Jaký je život s roztroušenou sklerózou?

U většiny nemocných probíhá nemoc zpočátku ve formě atak, kdy se náhle objeví nečekaně zdravotní obtíže, které s léčbou, ale i spontánně, vymizí. V průběhu let může ale vést roztroušená skleróza k invaliditě nemocného z důvodu zhoršení mobility, postižení zraku, poruch stability a paměťových a poznávacích (kognitivních) funkcí. Pokud by byla roztroušená skleróza neléčena, výrazný stupeň invalidity by se u poloviny pacientů projevil v průběhu 6 až 9 let od stanovení diagnózy. Oporu hole by pak potřebovala polovina nemocných, kteří s nemocí žijí 16 let, a doba života by se zkrátila o 8 až 12 let. Díky pokroku v léčbě je naštěstí možné tyto nepříznivé prognózy významně změnit.

6 věcí, které nesmí v životě pacientů chybět

Lékaři mají nyní k dispozici několik druhů léčby, včetně biologické. Zdravotní stav pacientů přitom závisí nejen na ní, ale také na životním stylu pacienta.

  1. žena na rehabilitaciRehabilitace a cvičení jsou běžnou rutinou pacientů s roztroušenou sklerózou. Konkrétní cviky vychází z aktuálního zdravotního stavu, respektive zdravotních komplikací. V případě problémů se stabilitou tak může jít o senzomotorická cvičení, statická a dynamická balanční cvičení s využitím labilních ploch nebo aktivace svalů hlubokého stabilizačního systému.
  2. Pohyb je další nedílnou součástí denního programu. Důležitý je mimo jiné i v rámci terapie únavy, kdy je nejlépe zvolit pravidelný posilovací a aerobní trénink.
  3. Snížení stresu, který je významným faktorem zhoršujícím průběh onemocnění, pomůže pravidelná jóga nebo trénink tai-chi.
  4. Plánování aktivit, dostatečné množství přestávek a odpočinek zabrání přetěžování, které je v případě roztroušené sklerózy nebezpečným spouštěcím faktorem zhoršení zdravotního stavu. S plánováním a určením priorit přitom může pomoci i psychoterapeut nebo osobní koučink.
  5. Vitamín D je skvělý pro podporu neurologické aktivity, ale nejen to. Pomůže nás ochránit i před infekčními onemocněními, osteoporózou a srdečně-cévními onemocněními. V České republice nemůžeme spoléhat pouze na příjem vitamínu D ze sluníčka, proto je dobré zařadit do jídelníčku ryby, mléčné výrobky, vejce, houby, případně potraviny uměle obohacené o vitamín D.
  6. Udržení normální hmotnosti je dalším z důležitých kousků do skládačky, díky níž je možné lépe zvládat příznaky roztroušené sklerózy. Dostatek zeleniny a omezení sladkých a tučných potravin pomohou, aby kilogramy nepřibývaly. V případě, že je vhodné snižování hmotnosti, vyvarujte se neověřených diet a obraťte se na odborníka – obezitologa.

Co je na roztroušené skleróze nejnebezpečnější, je její nevypočitatelnost. Při roztroušené skleróze více než kdy jindy platí Hippokratův citát: „Je zbytečné léčit oko bez hlavy, hlavu bez těla a tělo bez duše.“ Není třeba zvládat vše bez pomoci, naopak. Konzultace s odborníkem pomůže nastolit zvládnutelný režim, najít nové aktivity pro radost a nepřetěžovat se.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://aifp.cz/file/2103/Svetovy%20den%20roztrousene%20sklerozy_Inovace%20pro%20zivot.pdf
https://inovaceprozivot.cz/cs/pokroky-v-lecbe/roztrousena-skleroza/
https://odbornost.avenier.cz/cz/roztrousena-skleroza,-jeji-moderni-lecba-a-problematika-ockovani
https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2012/03/09.pdf
https://www.solen.cz/pdfs/neu/2019/04/09.pdf
https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/roztrousena-skleroza/rane-priznaky-rs.html
https://www.msbrainhealth.org/wp-content/uploads/2021/05/brain-health-time-matters-in-multiple-sclerosis-policy-report.pdf
https://www.medimerck.cz/cz/home/SM/about-SM.html




Mohlo by vás také zajímat: