O zdraví 18. 8. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

S čím může pomoci optometrista?

Společně s tlakem na kvalitu vidění se prudce rozvíjí i obor s názvem optometrie. V západních zemích přitom mají optometristé větší pravomoci než v České republice, do určité míry suplují práci očního lékaře.

Stock photos: 4 PM production/Shutterstock.com

„Například ve Spojených státech či Anglii se téměř nestane, aby lékař předepisoval brýlovou korekci. Optometristé zde mohou provádět i diagnostiku očních onemocnění, a pokud zjistí, že je něco špatně, odesílají pacienta na podrobnější oftalmologické vyšetření, případně operaci,“ vysvětluje optometrista Mgr. Ondřej Vlasák, Ph.D.

výběr brýlíOptometrie je hybridní studijní obor, který má něco z přírodovědy a něco z lékařství. Studenti se specializují na vyšetření zrakových funkcí, a to jak objektivní, přístrojem, tak subjektivní pomocí otázek a zpětné vazby od pacienta. Tudíž by měli perfektně zvládat obsluhu klinických oftalmologických přístrojů, ale i práci s pacientem. Vyměřují hodnoty do brýlí, aplikují kontaktní čočky, nebo se podílí na kalkulaci hodnot nitroočních čoček.

„Počet odvětví optometrie se pomalu zvyšuje, jak narůstá i tlak na kvalitu vidění. Za zmínku stojí například behaviorální, sportovní či klinický směr optometrie,“ říká Mgr. Ondřej Vlasák.

Kompetence optometristy

Co se týká pravomocí, optometristé působí v prostoru mezi optiky, biomedicínskými inženýry a očními lékaři. Přesto je optometrie rozsáhlým oborem, který stále přináší nové poznatky a přístupy.

„Neřekl bych, že se ubírá jedním směrem, spíše se rozrůstá do více směrů a některý expanduje více, rychleji než jiný. Nyní jsou takové odnože, ve kterých se absolutně nevyznám. Mám pocit, že vědomostně i prakticky obsáhnout celý obor optometrie, je téměř nemožné,“ dodává.

Ve své praxi nejčastěji radí s ergonomií a hygienou vidění, kam zajít do optiky či jaký typ nitrooční čočky či refrakčního zákroku zvolit. Zároveň registruje, že se v průběhu času mění typy očních vad, se kterými se na něj pacienti obracejí. Momentálně jsou to patologie sítnice, šedý zákal, onemocnění rohovky a skryté šilhání. Už dlouho neřešil jednoduchou oční vadu, jako je krátkozrakost či dalekozrakost.

oční vyšetřeníDo agendy optometristy patří i konzultace s pacientem, zda je pro něj nejvhodnější zvolit brýle, kontaktní čočky nebo laserovou operaci. Odborník laser očí doporučuje, nejdůležitější je motivace pacienta a zdravé oči. Co se týče dioptrického rozptylu, kolik dioptrií ještě operovat laserem, tak doporučuje +3,5 až -10,0 dioptrií, v závislosti na typu laseru a indikované procedury.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: tiskové materiály oční kliniky Lexum




Mohlo by vás také zajímat: