Sladká chuť zůstává

Používání jiných sladidel se většinou odráželo ve zhoršení chuti spojené s hořkou nebo kovovou pachutí. To ale není případ stévie. Sladidla ze stévie jsou přírodního původu, mají podobnou chuť jako cukr, ale přibližně 300 krát vyšší sladivost a zároveň prakticky nulovou energetickou hodnotu.

Kde se nejvíce pijí slazené nápoje?

Konzumace přidaného cukru v nealkoholických nápojích je spojována s nárůstem nadváhy a obezity v řadě zemí. Podle zprávy Euromonitor International a analytičky z oblasti zdravého životního stylu Diany Cowland může mít rozšíření sortimentu o nápoje se stévií větší přínos zvláště v zemích jako Argentina, Belgie, Velké Británie, Norsko a USA, kde je spotřeba slazených nealkoholických nápojů vysoká.

Snížený příjem energie snadno a rychle

V případě snížení obsahu cukru o 30 % a vypití dvou plechovek nápoje denně to představuje snížení příjmu energie 6000 kilokalorií za rok, což přestavuje ekvivalent potenciálního zvýšení tělesné hmotnosti o 0,77 kg.“ uvedla Diana Cowland. Ke snížení příjmu energie může dojít, aniž bychom museli měnit stravovací návyky, případně se museli omezovat v chuti.

Logo Vím, co jím/Vím, co piju a stévie

„Náhradní sladidlo stévie je dobrá volba namísto cukru nebo medu. Hlavně proto, že stévie je prakticky neenergetická. Je vhodná i pro diabetiky, jelikož glykosidy stévie podporují tvorbu inzulínu a napomáhají rychlejšímu poklesu krevního cukru (glykémie) po jídle,“ uvádí odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. Logo Vím, co jím/Vím, co piju nese i několik produktů, které jsou slazené stévií. Jsou to šmoulí sirupy - malina a lesní plody.

 

Zdroje:
http://www.euromonitor.com/stevia-adding-value-through-natural-the-resurgence-of-reduced-sugar/report
http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/Stevia-boosts-reduced-sugar-drinks-category/?utm_source=newsletter_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BWeekly&c=SPEKT1WYfLFrUeRytnjZIh0GydraHx%2BA