O zdraví 23. 2. 2021 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Suchým únorem posilujete ledviny. Alkohol je zatěžuje

Každé roční období představuje zátěž pro některé orgány. Zima zatěžuje především ledviny, které pro své správné fungování potřebují hlavně sucho a teplo. Ledviny jsou jedním z orgánů, které alkohol pociťují. Při konzumaci dochází k dehydrataci organismu.

Photo - zdroj: Shutterstock.com

Nejdůležitější orgán v těle

  • Filtruje se v nich krevní plazma a vzniká zde moč, která se ještě zahustí a koncentruje pomocí zpětné resorpce vody, glukózy a minerálních látek. Tím se udržuje v těle acidobazická rovnováha. 
  • Ledviny se podílejí i na regulaci krevního tlaku a objemu vody v těle, přispívají k pevnosti kostí a podporují tvorbu červených krvinek a jejich dobrá kondice je pro naše zdraví zásadní.
  • Představují filtr našeho těla, jakousi čističku, která odvádí odpadní a toxické látky . Ledvinami každý den proteče asi 1500 l krve.

„Ledviny můžete podpořit občasným detoxem v podobě vynechání nezdravých potravin a také alkoholu či kávy, které způsobují nežádoucí odvodnění organismu. Vhodné je zařadit také a bylinné čaje např. s obsahem zlatobýlu obecného či brusinek. Ideální je výběr konzultovat s lékárníkem, který komplexně posoudí stav člověka a předejde možným nežádoucím interakcím mezi současně užívanými léky,“ doporučuje PharmDr. Ivana Lánová

Jak poznat zánět?

bolest v zádechJedním z nejčastějších akutních problémů s ledvinami je zánět. Jak jej poznat?

Nejprve pocítíte bolest v zádech a břiše. Následně se dostaví nevolnost a zvracení, které může doprovodit i horečka a zimnice. Kvůli zánětu v ledvinách a přítomnosti bakterií dochází k častému nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.

I barva moče není normální, při zánětu ledvin je tmavá až zakalená, může obsahovat krev, a dokonce i hnis. Nejrychlejší pomoc je dodávat tělu dostatek tekutin. Budeme-li pít dostatečné množství tekutin, naše ledviny se pročistí a budou moci fungovat tak, jak mají.

 „Dopřejte si čistou vodu, třeba v kombinaci s čajem z kopřivy. Silný zánět ledvin si pak vyžádá návštěvu lékaře, v těžších případech i hospitalizaci. Problémy proto nepodceňujte a obraťte se na odborníky,“ doporučuje lékarnice.

Chronické onemocnění ledvin

  • Závažnější je chronické selhání ledvin. Jde o důsledek dlouhotrvajících a neléčených onemocnění. Nejčastěji selhání ledvin způsobuje neléčený diabetes mellitus 2. typu a dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi.

„Hladinu cukru v krvi si lidé mohou nechat změřit v lékárnách. Měření je hotové za pár minut a pomůže předcházet závažnějším problémům,“ vysvětluje Lánová.

  • Dále je rizikový i zvýšený krevní tlak, poškození cév v oblasti ledvin, metabolický syndrom, obezita a v neposlední řadě i záněty ledvin.

Příznaky, které napovídají selhávání ledvin, jsou ze začátku nespecifické. Vyskytuje se časté močení, otoky, zvýšený krevní tlak a nepohodlí v oblasti beder. Později se může projevit únava a bolesti. S léčbou selhávání ledvin vám pomůže specialista – nefrolog.

„Pokud máte podezření, že ledviny nefungují správně a léčíte se na diabetes nebo vysoký krevní tlak, je možné si pro kontrolu bílkovin v moči zakoupit testovací proužky, které vám poslouží i jako dobrý ukazatel při výkyvu glukózy a pH v moči,“ radí Ivana Lánová.

Dopad alkoholu na ledviny

Ledviny jsou jedním z orgánů, které mohou naši zálibu v alkoholu pocítit. Alkohol je látka, která může způsobit dehydrataci. Při pití alkoholu dochází k vylučování většího množství moči.

  • Alkohol zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest, což může vést ke vzniku nebo zhoršení infekce v močových cestách.

Zánět ledvin je jedním z typů zánětu močových cest. Zánět většinou začíná v močové trubici nebo močovém měchýři a postupně močovými cestami putuje až do ledvin. A jak se takový zánět projevuje?

Jedním z příznaků zánětu ledvin mohou být například horečky, zimnice, bolesti zad a břicha, nevolnost, zvracení a bolestivé močení spojené i s nepříjemnými pocity pálení. Barva moči je tmavá až zakalená, může obsahovat i krev nebo hnis. Léčba zánětu ledvin zcela jistě patří do rukou lékaře a nesmí se v žádném případě podceňovat.

Dopad alkoholu na náš život

alkoholČeská republika je jedním ze států, které jsou konzumací alkoholu proslulé. 

Uvádí se, že většina Čechů pije alkohol alespoň jednou za 2 týdny a třetina dokonce několikrát týdně. 

„Mezi krátkodobá rizika můžeme zařadit například zranění způsobená při autonehodách zaviněných na základě požití alkoholu nebo například otravu alkoholem. Z dlouhodobějšího hlediska přílišná konzumace alkoholu ovlivňuje činnost našeho organismu a může způsobit například onemocnění jater, ledvin, ztrátu energie, zažívací potíže, žaludeční vředy, zvýšený krevní tlak a samozřejmě nenávratné poškození buněk v mozku,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová.

Nadměrná konzumace alkoholu se ale nepodepisuje jen na našem fyzickém, ale i duševním zdraví.

„U spousty lidí může vést nadměrné pití například k depresím, úzkostem nebo závislostem,“ dodává Lánová.

  • Závislost na alkoholu narušuje nejen duševní a tělesné zdraví alkoholika, ale poškozuje i jeho rodinné a společenské vazby.

Ledviny neničte, ale posilujte 

dostatek tekutinLedviny jsou pro naše tělo zcela zásadním orgánem, a proto bychom se o jejich zdraví a fungování měli zajímat a starat.

„Nesmíme ale zapomínat na to, že kromě hlavního úkolu, kterým je vylučování vody, ledviny také produkují hormony ovlivňující činnost dalších tělesných orgánů, přispívají k pevnosti našich kostí nebo například regulují tvorbu červených krvinek,“ připomíná Lánová.

Nejrychlejší a nejjednodušší prevencí je dostatek tekutin. Budeme-li pít dostatečné množství nealkoholických tekutin, nejlépe čisté vody, naše ledviny se pročistí a budou moci fungovat tak, jak mají.

 





Mohlo by vás také zajímat: