O zdraví 10. 9. 2020 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Svědění a bolest v intimní oblasti nepodceňujte

Pokud většinu dne prosedíte, měli byste se o svůj zadek dostatečně starat. Nejen o jeho pevný tvar, ale i o jeho jemnou kůži mezi hýžděmi a citlivý konečník. To jsou totiž místa, která jsou náchylná na vznik vyrážek, ekzémů a různých hemoroidálních onemocnění.

Bolesti pozadí v popředí. Zdroj: deposithotos.com

Svědění se bude stupňovat

  • Svědění mezi hýžděmi může nejčastěji znamenat akutní ekzém, kdy je kůže kolem červená, vlhká se stroupky a prasklinkami.
  • Typické příznaky jsou pálení, řezání a následné svědění, kdy se ranka nebo rozškrábaná kůže hojí.
  • Pokud nebudete situaci řešit, z akutního ekzému se může stát chronický. Bolest se bude při každém pohybu, vyprazdňování  zbytečně stupňovat.

Problémy vyřeší jen změna a vhodná léčba

vlákninaEkzém může být také jeden z vedlejších jevů při hemoroidálním onemocnění - www.zpatkydosedla.cz

Pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění i doprovodných potíží snížíte trvalou změnou. To znamená dlouhodobým pestrým jídelníčkem bohatým na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo), dostatkem pohybu, používáním sprchy nebo bidetu a měkkého toaletního papíru.

Zlozvyky, které situaci zhoršují

  • Myjete se nedůsledně.
  • Nepoužíváte mýdlo na intimní hygienu, ale běžné, které vysušuje.
  • Používáte drsný toaletní papír.
  • Máte nevhodné spodní prádlo – střih, umělý materiál.
  • Zůstáváte dlouho v mokrém nebo propoceném spodním prádle.

Důležité je také navštívit praktického lékaře, který vám může předepsat venofarmaka, léky na zesílení žilní stěny v hemoroidálních pletencích a zmírnění zánětu, a doporučit k tomu vhodné masti z lékárny např. Alfalex. Jsou určené na lokální potíže, jako je právě ono svědění a pálení. Vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, podporují hojení a pečují o zanícenou a svědivou pokožku.

Lokální léčba v podobě mastí a čípků má zklidňující efekt. Zabraňuje dalším traumatům a ochraňuje sliznici před poškozením při dalším vyprazdňování,“ radí proktolog MUDr. Martin Kouda.

Trhliny: Když se bojíte zasednout

  • Příčinou, proč cítíte pálení, svědění a řezání, mohou být kromě ekzému i řitní trhliny.

Nepříjemná záležitost začíná náhle jako ostrá, řezavá bolest při návštěvě toalety a bezprostředně po ní. S dalším posezením na míse se vše vrací, protože sotva se trhlinka stihne nějak zahojit, už dostává nový nápor. Nekonečná situace se opakuje, stupňuje a často dojde do stavu, kdy návštěvu toalety oddalujete, protože víte, co vás tu čeká. Stres a napětí spojené s vidinou bolestivého vyprazdňování to celé zhoršuje.





Mohlo by vás také zajímat: