Pokud chcete sladká jídla připravit v odlehčené podobě, šetřete s přidaným cukrem a tukem. Samotné šišky není třeba sladit vůbec, k šiškám si můžete připravit dušené ovoce – například jablka, hrušky či švestky, které jídlo ochutí a osladí a není třeba už dalším cukrem posypávat.
Bramborové šišky s mákem, tvarohem a dušenými jablky
I sladké jídlo může být zdravé a nutričně vyvážené! Vyzkoušejte tradiční bramborové šišky s mákem obohacené o pořádnou dávku tvarohu a dušených jablek.

Pokud chcete jídlo obohatit o vlákninu, použijte na přípravu šišek celozrnnou mouku a krupici. Další vlákninu dodá i mák, ten obohatí jídlo také o kvalitní tuky.
U sladkých jídel bývá často problém nedostatek bílkovin – to lze hravě vyřešit, pokud hotové šišky zasypete dostatečným množstvím strouhaného tvarohu.
Ingredience: 4 porce
| Na šišky: | |
| brambory | 400 g |
| pšeničná celozrnná krupice | 100 g |
| pšeničná celozrnná mouka | 80 g |
| 1 menší vejce | 50 g |
| sůl | 0,5 g |
| Na dušená jablka: | |
| jablka | 300 g |
| máslo | 15 g |
| skořice | 3 g |
| Na podávání: | |
| nastrouhaný tvrdý tvaroh | 200 g |
| mletý mák | 60 g |
Postup
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, ideální je uvařit si brambory den předem.- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme vejce, sůl, krupici a mouku. Vypracujeme těsto a tvarujeme šišky, které vkládáme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
- Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jablka a skořici a dusíme doměkka.
- Šišky podáváme s podušenými jablky, posypané strouhaným tvarohem a mákem.
| výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 444 | 147 | 1 774 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 24,8 | 8,2 | 99,2 | - |
| sacharidy | g | 59,8 | 19,8 | 239 | - |
| z toho cukry | g | 10,1 | 3,3 | 40,3 | - |
| tuky | g | 12 | 4 | 48 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,5 | 1,1 | 13,8 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 10,2 | 3,4 | 40,7 | ≥ 1,2 g/100 g |
| sůl | g | 0,25 | 0,08 | 0,99 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Ing. Hana Pávková Málková
