- Celozrnné špagety jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin. Recepty je velmi jednoduchý a zvládnou jej i větší děti. Namísto šunky můžete použít libové vepřové maso nebo chcete-li vegetariánskou verzi – sójový granulát.
Ingredience: 4 porce
| Rajčata loupaná sterilovaná | 400 g |
| Šunka dušená výběrová | 200 g |
| Cibule | 180 g |
| Olej řepkový | 50 ml |
| Bazalka | 10 g |
| Pepř | 1 g |
| Olivy zelené | 100 g |
| Sýr Eidam 30% | 120 g |
| Těstoviny vařené celozrnné | 600 g |
Postup
- Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a šunku, přidáme rajčata, sušenou bazalku, pepř a podusíme.
- Do směsi před podáváním vmícháme nasekané olivy a před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
- Celozrnné špagety uvaříme dle návodu.
- Servírujeme ihned po uvaření.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 580 | 140 | 2 322 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 29,2 | 7 | 117 | - |
| sacharidy | g | 68,6 | 16,5 | 274 | - |
| z toho cukry | g | 7,0 | 1,7 | 28 | - |
| tuky | g | 24,9 | 6 | 99,4 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,1 | 1,2 | 20,3 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 12,2 |
2,9 | 48,8 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 3,4 | 0,8 | 13,6 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).


PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

