Recepty 4. 12. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Citrónové bochánky s mandlemi a ricottou

Malé bochánky jsou křehoučké, nízkotučné a plné bílkovin díky ricottě. Krásně voní citrónem. Místo cukru jsou obalované v přirozeně sladkém ovesném sušeném mléce.

Citronové bochánky Foto: Zuzana Douchová

Suroviny 

mandle neloupané  150 g
mouka špaldová hladká  300 g
Hera  70 g
ricotta  200 g
jedlá soda  5 g
vanilkový extrakt 5 g
žloutek (1ks)  20 g
agávový sirup  150 g
sůl  1 g
citrónová šťáva  20 g
citrónová kůra 5 g
mléko ovesné sušené                         20 g


Postup

Troubu předehřejeme na 180 ° C. Nejdříve si mandle opražíme na sucho na pánvi a pak rozmixujeme na hladkou mouku. Pak je smícháme se špaldovou moukou, sodou, špetkou soli a spojíme se změklou Herou. Důkladně prohněteme a přidáme žloutky, ricottu, vanilku a kůru a šťávu z celého biocitrónu. Vše důkladně promícháme a dáme do fólie - do lednice uležet na pár hodin. Pak z těsta vytvarujeme malé kuličky, které na plechu vyloženým pečícím papírem splácneme a pečeme cca 10 min. Ještě teplé obalíme v sušeném mléce.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

31 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  107,7  352,9  3338,1 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,2  10,4  98,54 -
sacharidy g  11,7  38,5  364,08 -
z toho cukry g  3,7  12,1  114,35 -
tuky g  5,4  17,6  166,22 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,7  5,6  53,27 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,3  4,4  41,285  
sůl g  0,2  0,5  5,2 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  3,2  10,5  99,15 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: