Recepty 6. 3. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Detoxikační polévka v thajském stylu

Plná zeleniny, kuřecího masa, koření a především chutí. Taková je tato detoxikační polévka, ideální do předjarního období. Ukrývá v sobě řadu protizánětlivých surovin, od kurkumy přes zázvor až po česnek a kajenský pepř. Jemnou tečku na závěr pak dodá kokosové mléko. Také už se vám sbíhají sliny?

Foto: Pavla Vomastková

V polévce najdete pořádnou dávku kurkumy, a to ne náhodou. Kurkuma je silným antioxidantem s protizánětlivými účinky. Má tedy pozitivní vliv nejen na imunitní systém, ale podporuje také činnost trávicí soustavy a jater, které chrání před škodlivými toxiny. A protože jsou játra naší přirozenou „čističkou“, je jejich správná funkce více než žádoucí. Uvádí se také schopnost kurkumy harmonizovat hladinu cukru a regulovat množství cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Další důležitou surovinou je česnek. Ten je od nepaměti používán jako přírodní antiseptikum a antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy. Účinkuje také proti nadýmání a ničí parazity ve střevech.

A zapomenout nesmíme ani na zázvor. I on má antibakteriální a protizánětlivé účinky, poradí si rovněž s kvasinkovými infekcemi. Podporuje zažívání, zvyšuje produkci žaludečních kyselin a pomáhá předcházet nevolnostem, plynatosti, bolestem žaludku i jeho zánětům. Přisuzuje se mu také pozitivní vliv na ochranu jater před vznikem nádorových buněk.

Výše uvedená koření pak skvěle doplňuje i kajenský pepř, který vlastně není pepřem, ale jednou z odrůd chilli papriček. Ten mimo jiné rovněž kladně působí na trávicí soustavu a vyprazdňování. Povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a celkově zrychluje metabolismus. I kajenskému pepři se podle některých studií přisuzují pozitivní účinky v boji proti vzniku a šíření rakovinových buněk, zejména v plicích a játrech. 

Ingredience: 5 porcí

2 lžíce dmBio řepkového oleje 30 g 
1 velká cibule 150 g 
2 větší mrkve 144 g 
2 řapíky celeru 80 g 
3 stroužky česneku 9 g 
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru 15 g 
2 lžičky dmBio Naturland mleté kurkumy 12 g 
¼ lžičky kajenského pepře  2 g 
mořská sůl 1 g 
kuřecí prsa 500 g 
1 červená paprika  150 g 
voda  1 l 
2 lžíce dmBio zeleninového vývaru 22 g 
dmBio kokosové mléko 100 ml 
kadeřávek 200 g 
2 lžíce dmBio citronové šťávy 30 g 
1 lžíce dmBio sójové omáčky Shoyu 15 g 

Postup 

  1. detoxikační polévkaVe velkém hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na půlkolečka nakrájenou mrkev, na menší kostky pokrájený řapíkatý celer a za občasného míchání opékáme přibližně 5–7 minut.
  2. K zelenině přidáme prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Promícháme a přisypeme koření – kurkumu, kajenský pepř. Nakonec osolíme a minutku zarestujeme.
  3. Očištěná kuřecí prsa vložíme do hrnce vcelku a opečeme z obou stran.
  4. Do hrnce přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku, zalijeme vodou a vhodíme 2 kostky zeleninového vývaru. Přivedeme k varu.
  5. Nakonec přilijeme kokosové mléko. Opět přivedeme k varu a ihned ztlumíme plamen.
  6. Na mírném plamenu dál vaříme polévku pod pokličkou přibližně 20–30 minut, dokud není maso měkké.
  7. Uvařená kuřecí prsa vyjmeme z hrnce a natrháme pomocí vidliček.
  8. Kadeřávek natrhaný na větší kousky vložíme do hrnce a krátce, maximálně 3 minuty, povaříme.
  9. Natrhané maso vložíme zpět do polévky, ochutíme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a podáváme.

Tip: Pro veganskou variantu vyměňte kuře za bílé fazole Cannellini či cizrnu, které vložte do hrnce až společně s kadeřávkem.

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 269  54,7  1 345  ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g 23,2  4,7  116  -
sacharidy g 13,3  2,7  66,7  -
   z toho cukry g 1,4   35,2 -
tuky g 13,7  2,8  68,7  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5,3  1,1   26,5 ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  3,6 0,7  17,9  -
sůl g  2,59 0,53  12,9  ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.

 logo dm





Mohlo by vás také zajímat: