Recepty 24. 11. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Eintopf - oběd z 1 hrnce

Jídla z jednoho hrnce jsou praktická a jednoduchá na přípravu. Dají se připravit na mnoho způsobů, z různých druhů mas (i bez masa) a můžete zužitkovat téměř jakoukoli zeleninu, která vám zrovna přebývá. A tato podzimní varianta s dýní se skvěle hodí do sychravého počasí!

Foto: Karolína Alexiová
  • Hovězí maso je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vyniká také vysokým obsahem dobře využitelného železa, v našem jídelníčku by proto nemělo chybět. Volte ideálně libovou část – například hovězí zadní, které neobsahuje velké množství tuku. Podobně můžete připravit i vepřový nebo kuřecí eintopf. Pokud byste chtěli vegetariánskou verzi, tak lze místo masa použít luštěniny nebo tofu.
  • Do hrnce můžete přidat libovolné druhy zeleniny – my jsme zvolili podzimní kombinaci mrkve, celeru a dýně. I tepelně upravená zelenina nám dodává celou řadu prospěšných látek – vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.
  • Do jídla nezapomeňte rovnou přidat i přílohu, my jsme použili brambory, ale z jednoho hrnce můžete připravit například i rizoto (do masovo-zeleninového základu přidáte rýži a dostatek tekutin).

Ingredience: 4 porce

libové hovězí (hovězí zadní) 500 g
brambory 600 g
dýně hokaido  500 g
cibule  300 g
mrkev  250 g
celer  160 g
červené víno  150 ml
rajčatový protlak  100 g
česnek  15 g
řepkový olej 15 ml
sůl 3 g
rozmarýn, jalovec, bobkový list, pepř  

Postup

  1. Připravíme si hrnec, který můžeme vložit i do trouby.
  2. Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na troše oleje, po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer.
  3. Přidáme koření – jalovec, bobkový list, černý pepř a větvičku rozmarýnu. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a na kostky nakrájené maso. Krátce opečeme, aby se maso zatáhlo, osolíme, přidáme protlak a podlijeme červeným vínem.
  4. Víno necháme krátce odpařit, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  5. Po hodině pečení přidáme na kostky nakrájené brambory a dále přiklopené pečeme.
  6. Po dalších cca 30 minutách pečení přidáme na kostky nakrájenou dýni (dýni hokkaido není třeba loupat) a pečeme ještě dalších 30 minut nebo déle, dokud není maso měkké. Doba pečení závisí na konkrétní troubě a velikosti kousků masa.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 487 81 1946 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 36,1 6,0 144,5 -
sacharidy g 57,9 9,7 231,6 -
   z toho cukry g 19,5 3,2 77,8 -
tuky g 9,5 1,6 37,9 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,7  0,5  10,8 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 8,1 1,4 32,4 ≥ 1,2/100 g
sůl g 1,24 0,21 4,96 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: