Recepty 25. 9. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Halibut se špenátovým rizotem

Ryby by se na našich talířích měly objevovat ideálně 2x týdně. Kdy jste měli naposledy rybu vy? Odhaduji, že odpověď mnohých z vás bude "o Vánocích". A to je velká škoda. Pojďte to napravit a připravte si tuto vynikající rybu v kombinaci se špenátovým rizotem.

Halibut se špenátovým rizotem
Halibut se špenátovým rizotem - foto: Marek Žilka

Halibut je výborná bělomasá ryba s jemnou chutí. Připravený je opravdu během chvilky, dejte proto pozor, abyste ho příliš nevysušili. Při přípravě ryb je vždy důležité, aby ryba byla opravdu čerstvá, čerstvé ryby seženete ve specializovaných prodejnách nebo třeba v Makru. Ryby nám dodávají příznivé nenasycené mastné kyseliny a některé vitaminy (zejména vit. A a D) a minerální látky (jód, zinek, selen a další), mimo to samozřejmě i plnohodnotné bílkoviny. Proto by se v našich jídelníčcích měly objevovat tak často.

Oblíbené italské rizoto může být v tradiční verzi energetickou bombou, lze ho ale připravit i v odlehčené verzi. Špenát dodá rizotu svěžest, energeticky ho odlehčí a navíc je zdrojem vlákniny a dalších prospěšných látek. Kulatozrnnou rýži lze sehnat i ve variantě natural, ta bude oproti klasické bílé rýži bohatší na vlákninu i další prospěšné látky.

Suroviny 

Na rizoto:

 rýže kulatozrnná natural Bio  320 g
 vínno bílé  150 ml
 cibule  100 g
 česnek  20 g
 špenát čerstvý  200 g
 sýr parmezán  25 g
 semena piniová  30 g
 vývar zeleninový dle potřeby
 olej řepkový

10 ml

Na rybu:

halibut čerstvý (nebo jiná ryba) 600 g
sůl 4 g
olej řepkový 4 ml
bílý pepř, citron                                                

Postup

Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Přidáme do rendlíku s olejem a zvolna několik minut restujeme. Do tohoto základu přidáme rýži a ještě chvíli orestujeme. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Poté přidáme zeleninový vývar a pomalu vaříme za pravidelného přilévání vývaru do měkka (cca 20 minut). Na závěr, těsně před dokončením, přidáme čerstvý omytý špenát a necháme jen lehce zavadnout. Před servírováním přidáme nastrouhaný parmezán, piniová semínka a promícháme, dle chuti případně dosolíme.

Rybu nakrájíme na jednotlivé porce, očistíme, omyjeme a osušíme. Lehce osolíme a opepříme a opečeme na troše oleje na pánvi, z každé strany cca 2-3 minuty (dle velikosti), aby zůstala ryba šťavnatá. Před podáváním pokapeme dle chuti citronovou šťávou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  622,4  159,3  2489,5 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  41,7  10,7  167 -
sacharidy g  66,3  17  265,4 -
z toho cukry g  2,7  0,7  10,9 -
tuky g  17,4  4,5  69,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3  0,8  11,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,1  1,3  20,4 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,4  0,4  5,6 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: