Recepty 13. 7. 2022 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Mléčný dezert s tapiokovými perlami a meruňkami

Tapioka je velmi oblíbenou surovinou. Díky své neutrální chuti se hodí pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. Z tapiokových perel si snadno připravíte letní dezert jako je například tento tapiokový pudink.

Ilustrační foto: rontav/Shutterstock.com
  • Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny manioka, která roste v Jižní Americe. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek ani žádné tuky a je lehce stravitelná. 
  • Tapiokový škrob má neutrální chuť. Díky tomu najde uplatnění jak ve slané, tak ve sladké kuchyni.

 

  • Tapioka se hodí zejména pro vegetariány, vegany a všechny, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat lepek.
  • Naopak tento škrob není vhodný pro diabetiky.

Ingredience: 6 porcí

Tapiokové perly 60 g 
Voda 200 ml 
Polotučné mléko 200 ml 
Meruňky 10 ks 
Třtinový cukr 12 g 
Sekané mandle 25 g 

Postup

  1. Tapiokové perly přes noc namočíme do studené vody, následující den je propláchneme vodou a scedíme.
  2. Smícháme je s mlékem, přidáme 1/3 lžíce cukru a vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut – až začne obsah houstnout a perly zprůhlední.
  3. Mezitím si meruňky rozpůlíme, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky.
  4. Vrstvu krájených meruněk poklademe na dno mističky nebo sklenice z varného skla, jsou-li meruňky méně zralé, můžeme drobně posypat cukrem.
  5. Následně přidáme vrstvu pudinku z mléka a tapiokových perel – není radno příliš otálet, protože pudink při chladnutí dále houstne.
  6. Na vrstvu pudinku pak přidáme další vrstvu ovoce a opět vrstvu pudinku.
  7. Vršek pak posypeme sekanými mandlemi, necháme chvilku zchladnout na vzduchu a poté dáme do chladničky. Podáváme vychlazené.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  110 79   662 ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  2,8 17  -
sacharidy g 19,3  13,7  116  -
   z toho cukry g  9,4 6,7  56,4  -
tuky g 2,9  17,1  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5 0,3  2,9  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1,7  1,2  10  -
sůl g  0,04 0,03  0,27  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: