Tapioka je velmi oblíbenou surovinou. Díky své neutrální chuti se hodí pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. Z tapiokových perel si snadno připravíte letní dezert jako je například tento tapiokový pudink.
- Tapioka se hodí zejména pro vegetariány, vegany a všechny, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat lepek.
- Naopak tento škrob není vhodný pro diabetiky.
Ingredience: 6 porcí
Tapiokové perly |
60 g |
Voda |
200 ml |
Polotučné mléko |
200 ml |
Meruňky |
10 ks |
Třtinový cukr |
12 g |
Sekané mandle |
25 g |
Postup
- Tapiokové perly přes noc namočíme do studené vody, následující den je propláchneme vodou a scedíme.
- Smícháme je s mlékem, přidáme 1/3 lžíce cukru a vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut – až začne obsah houstnout a perly zprůhlední.
- Mezitím si meruňky rozpůlíme, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky.
- Vrstvu krájených meruněk poklademe na dno mističky nebo sklenice z varného skla, jsou-li meruňky méně zralé, můžeme drobně posypat cukrem.
- Následně přidáme vrstvu pudinku z mléka a tapiokových perel – není radno příliš otálet, protože pudink při chladnutí dále houstne.
- Na vrstvu pudinku pak přidáme další vrstvu ovoce a opět vrstvu pudinku.
- Vršek pak posypeme sekanými mandlemi, necháme chvilku zchladnout na vzduchu a poté dáme do chladničky. Podáváme vychlazené.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
6 porcí
|
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
110 |
79 |
662 |
≤ 110 kcal/porci
|
bílkoviny |
g |
2,8 |
2 |
17 |
- |
sacharidy |
g |
19,3 |
13,7 |
116 |
- |
z toho cukry |
g |
9,4 |
6,7 |
56,4 |
- |
tuky |
g |
2,9 |
2 |
17,1 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
0,5 |
0,3 |
2,9 |
≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,4 g/100 g |
vláknina |
g |
1,7 |
1,2 |
10 |
- |
sůl |
g |
0,04 |
0,03 |
0,27 |
≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).