V receptu jsou použita kuřecí stehna, můžete ale místo nich použít i méně tučná prsa, v tom případě buďte ale při pečení ještě opatrnější, abyste maso nevysušili.
Indické kuře pečené na zelenině s bulgurem
Už jste zkoušeli pomalé pečení za nižší teploty? Pokud ne, je nejvyšší čas! Připravte si tohle skvělé indické kuře, díky dlouhému pomalému pečení se maso bude krásně rozpadat a všechny chutě se skvěle propojí.

K masu přidejte i libovolnou zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici, v našem receptu je použitá dýně a lilek, využít můžete ale i brokolici, mrkev a další druhy zeleniny.
Nevynechávejte ale cibuli, česnek a zázvor – nejenže zvýrazní chuť, ale dodají i celou řadu prospěšných látek posilujících imunitu.
S indickým kořením nešetřete, dodá celému jídlu skvělou orientální chuť.
Volte ideálně celozrnnou přílohu, např. bulgur, který je bohatý na vlákninu.
Ingredience: 5 porcí
| kuřecí stehenní řízky bez kůže | 600 g |
| rajčatové pyré | 400 g |
| dýně hokkaido | 200 g |
| lilek | 200 g |
| cibule | 100 g |
| čerstvý zázvor | 20 g |
| česnek | 15 g |
| smetana na vaření 12 % tuku | 80 ml |
| sůl | 1,5 g |
| garam masala | 0,6 g |
| římský kmín | 0,6 g |
| kurkuma | 0,6 g |
| chilli | 0,6 g |
| bulgur (v suchém stavu) | 300 g |
| sůl | 1 g |
Postup
- Kuřecí stehenní řízky překrojíme na menší kusy, osolíme a ochutíme kořením garam masala.
- Dýni a lilek očistíme a nakrájíme na kostky (dýni hokkaido nemusíme loupat). Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Zázvor a česnek nastrouháme najemno.
- Vše dáme do pekáčku, přidáme koření, osolíme, zalijeme rajčatovým pyré a trochou smetany a promícháme. Pečeme zakryté na 160 stupňů 2-3 hodiny dle velikosti masa a zeleniny, vše musí být upečené doměkka.
- Bulgur si uvaříme v mírně osolené vodě (nebo vývaru) doměkka a podáváme s hotovou směsí masa a zeleniny.
.webp)
| výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
5 porcí |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 405 | 94 | 2 026 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 33,2 | 7,7 | 166 | - |
| sacharidy | g | 46,1 | 10,7 | 231 | - |
| z toho cukry | g | 6,4 | 1,5 | 32,1 | - |
| tuky | g | 8,1 | 1,9 | 40,6 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,7 | 0,6 | 13,6 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 13,3 | 3,1 | 66,6 | ≥ 1,2 g/100 g |
| sůl | g | 1,16 | 0,27 | 5,79 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Ing. Hana Pávková Málková
